Archangelika čínska

9762 zobrazení

Jej mohutný zjav upúta v každej bylinkovej záhrade už zďaleka, lebo dorastá do výšky až dvoch metrov.

slovensky: Archangelika čínska , latinsky: Archangelica sinensis , česky: Andělika čínska  Archangeliku pestovali už stredovekí mnísi v...
zdroj: google.com

slovensky: Archangelika čínska , latinsky: Archangelica sinensis , česky: Andělika čínska

Archangeliku pestovali už stredovekí mnísi v kláštorných záhradách ako liek proti moru. Stredoveké herbáre píšu, že archangelika dostala pomenovanie podľa archanjela Michaela - archangelos pochádza z gréčtiny a značí archanjel - lebo podobne ako on chránila pred zlom. Aj ľudovo sa zvykne nazývať „rastlina anjelov."

 Keďže vo voľnej prírode nerastie, jej mimoriadne liečivý koreň môžeme získať iba z pestovaných rastlín, ale aj bežne kúpiť v našich bylinkárňach.

Pre jej posilňujúce pôsobenie na organizmus ju radíme do spoločnosti takých slávnych rastlín, ako sú ženšen alebo puškvorec.
Staré recepty ju odporúčajú užívať pred náročným dňom, napr. pred skúškou, vystúpením, rokovaním, na získanie dobrej fyzickej a duševnej pohody. Jej účinky pomáhajú pri zvýšenej záťaži a zvýšenom strese.

Jej horký koreň môžeme užívať aj pri poruchách trávenia, zvyšuje vylučovanie tráviacich štiav, podporuje chuť do jedla. Mierne zvyšuje črevnú peristaltiku, pôsobí proti plynatosti. Tíši bolesti a kŕče. Býva aj súčasťou horkých likérov. 
Rieši migrénu, závraty, nespavosť.

Archangelika sa využíva aj pri problémoch s imunitným systémom, pri zlej cirkulácii krvi a potrebe celkovo posilniť organizmus, napríklad po chorobe, v rekonvalescencii.

V našich bylinkárňach nájdete jej príbuznú archangeliku čínsku vo forme obľúbenej tinktúry pod kódom Archangelika T60.

Ženy archangeliku čínsku ocenia pri gynekologických problémoch, upravuje ženský menštruačný cyklus, zlepšuje problémy v klimaktériu. Archangelika čínska obsahuje rastlinné fytoestrogény a ako jedna z mála rastlín ovplyvňujúcich hladinu progesterónu. 

Dávky pri nej nikdy neprekračujeme. Aj archangelika vo väčších dávkach môže pôsobiť opačne, čo by pri odporúčaní použití mohlo znamenať neúspech.

Ing. Pavol Machnič a Mgr. Dagmar Machničová, redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Časopis Naša krásna bylinkáreň 1/2015

Nadišiel teda čas, aby sme aj my, Zdravý svet, skúsená dlhoročná bylinkáreň, ponúkla vám všetkým, ktorí budete mať záujem niečo...

22.10.2015
4280 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní