Ježibaba guľatohlavá – pomocník pri nervových poruchách a depresii

24791 zobrazení

V dnešnom článku Vám predstavíme bylinku ježibabu guľatohlavu, ktorú nie všetci poznáme a má výborné liečebné účinky na mnohé zdravotné problémy vyvolané súčasným náročným životným štýlom, ako sú nervové poruchy, či rozvoj depresií. Je mimoriadne vzácna tým, že jednou z mála byliniek, ktorá . Tento fakt je mimoriadne dôležitý najmä v dnešnej ťažkej dobe, keď množstvo ľudí nedokáže uniesť zvýšený tlak civilizácie. preto dúfame, že vás táto vzácna bylinka viac zaujme.

Čo sa v článku o ježibabe guľatohlavej dozviete:   	Ježibaba guľatohlavá v kocke 	Výskyt ježibaby guľatohlavej 	Účinky ježibaby...
zdroj: google.com

Čo sa v článku o ježibabe guľatohlavej dozviete:

slovensky: Ježibaba guľatohlavá, latinsky: Echinops sphaerocephalus, česky: Bělotrn kulatohlavý

Ježibaba guľatohlavá v kocke

Pôvodným domovom Ježibaby guľatohlavej sú stepné a polopúštne areály Strednej Ázie, Predkaukazska, Malej Ázie a južnej Európy. Druhotne sa rozšíril zo Stredomoria takmer do celej Európy. Rastie až po Pobaltie, Škandináviu, Britské ostrovy, Severnú Ameriku.

Táto rastlinka začala byť pôvodne vysádzaná v okrasných záhradách pre svoju nápadnú guľovitú kvetenu. Už v roku 1871 bola zaznamenaná vo voľnej prírode a postupne sa z nej stal druh, ktorý sa hlavne v teplejších oblastiach ďalej rozširuje.

Výskyt ježibaby guľatohlavej

Najčastejšie si vyberá slnečné stanovištia s mierne zásaditou hlinitou až piesočnatou pôdou, ktorá je dobre zásobená živinami. 
Na Slovensku i v Čechách sa vyskytuje roztrúsene po celom území. Môžete ju nájsť okolo železničných a cestných násypov, v suchých priekopách pozdĺž ciest alebo na brehoch riek, v opustených sadoch a viniciach, na zanedbaných poliach, v lomoch a v piesočnatých pôdach.

Ježibaba je viacročná rastlinka s tuhou, priamou stonkou a lýrovitými listami podobnými listom púpavy. Od tých sa líši tuhosťou, ale predovšetkým jemnými bodliačikmi. Pomerne veľké listy sú väčšinou rôznotvaré, prízemné, vyrastajúce obyčajne v ružici. Nebývajú celistvé, na okrajoch sú zubaté a na koncoch ostnaté. Väčšinou sú chlpaté tak, ako aj jej byľ.

Biele, modré alebo fialové guľovité kvetenstvo je tvorené množstvom pravidelne zostavených jednokvetých súborov s trojradými zákrovmi a listami nerovnakých tvarov a veľkostí. Päťčlenné obojpohlavné kvety sú trúbkovitého tvaru. Kališné lístky sú drobné, korunné sú zrastené do trúbky. V kvete je päť tyčiniek s šedastými prašníkmi a zo spodného semenníka zloženého z dvoch plodolistov vystupuje čnelka s hlboko vykrojenou bliznou vyčnievajúcou z koruny. V hĺbke kvetov, ktoré opeľuje hmyz sú nektárie (medníky).

Plodom je nažka rozširovaná po okolí vetrom, zvieratami i ľudskou činnosťou.

Jej semená sú za prírodných podmienok schopné vyklíčiť ihneď po dozretí alebo až na jar po zimnej stratifikácii. Rozmnožuje sa tiež pomocou výbežkov z pupeňov na koreňovej hlave.

Hlavnou zložkou Ježibaby je alkaloid echinopsin, ďalej sú to potom mastné oleje, horčiny a stopy glykosidov.

Kvitne od júna do augusta.

Dekoratívnou rastlinou je príbuzná Ježibaba belasá (Echinops rifro L.), pochádzajúca z južnej Európy. Ježibaba je rastlinou nielen vzhľadovo atraktívnou, ale aj veľmi užitočnou svojou medonosnosťou. Semená ježibaby guľatohlavej aj belasej sú liečivosťou rovnocenné, majú rovnaké obsahové vlastnosti.

Účinky ježibaby guľatohlavej

Ježibaba guľatohlavá pôsobí na podporu činnosti nervových a mozgových centier. Využíva sa proti svalovým atrofiám, podporuje obnovu svalovej hybnosti, upokojuje podráždenie a bolesti nervového pôvodu. Lieči periferné obrny, zápaly nervov, rôzne neuralgie a poruchy vedenia vzruchov nervovými vláknami. Uplatňuje sa pri obrnách, ťažších úrazoch a zápaloch miechy. Podporuje rekovalescenciu po ťažších úrazoch, po mozgových príhodách.

V malých dávkach priaznivo ovplyvňuje srdcovú činnosť, stimuluje srdcový sval.
Pri kardiotonickom pôsobení nastáva najskôr mierny vzostup, ale neskôr pomerne značný pokles krvného tlaku.

Príbuzný druh ježibaba daurská (Echinops dhaurica) sa v Číne používa vo vnútornom lekárstve ako prostriedok zastavujúci krv. Drogu zo všetkých ježibáb možno použiť aj na kúpeľ a umývanie zapálenej pokožky. Odborne pripravený roztok nitrátu echinopsinu sa využíva k vnútrosvalovým injekciám, časté je používanie tinktúry z čerstvo mletých semien.

V našich Bylinkárňach aj v e-shope si ju môžete zadovážiť v podobe tinktúry z gemmoterapie pod názvom Ježibaba guľatohlavá T1 z dospelej rastliny alebo P52 z púčikov rastlín.

Tiež je súčasťou výnimočnej kúry z gemmoterapie K07 - kúra sa užíva pri ťažkostiach s nervovými procesmi. Podporuje činnosť nervového systému.

Pomáha pri rekovalescencii po nervových poruchách a úrazoch, prispieva k revitalizácii nervových tkanív, zlepšuje prekrvenie a upokojuje organizmus.

Nezabudnite, že je nutné dlhodobejšie pôsobenie bylinky, aby sa mohlo dané nervové centrum zregenerovať, to platí aj pri liečbe depresií. To je len pripomienka na základe skúseností z našich bylinkární. Veľa ľudí si myslí, že po vypití vrecúška čaju, alebo vypití jednej tinktúry sa človek ihneď zbaví svojich problémov. Pritom pri mnohých neuro degeneratívnych chorobách je víťazstvom už len to, že sa spomalí, či zastaví progres choroby.

Na záver opäť jeden citát:

„Boh stvoril liečivé rastliny zo zeme a rozumný človek sa ich nezrieka."

Prírodná liečba bylinkami má výhody. Pýtate sa aké?

  • Liečbu možno aplikovať pri každom ochorení a za každého stavu.
  • Bylinu môžeme použiť aj vtedy, keď nevieme, o aké ochorenie ide.
  • Môžeme ju použiť aj v prípade, kedy nie je možné použiť agresívnejšiu liečbu.
  • Byliny obsahujú pre telo také potrebné látky, ako sú vitamíny, stopové prvky, hormóny a enzýmy.
  • Je to najlepšia prevencia, ale nesmieme zabúdať, že trvá dlhšie, kým začne pôsobiť.

Pomôcť sa dá iba človeku hľadajúcemu. Kto hľadá skutočnú pomoc, premýšľa, skúma, objavuje - obracia sa i k prírode. Že cesta ku zdraviu pomocou prírodných prostriedkov je správna, že vyčistenie organizmu prírodnými prostriedkami je cestou, ktorá vedie k udržaniu zdravia a dlhovekosti - je vidieť na živote Dr. Walkera - amerického lekára, ktorý liečil prírodnou cestou. S použitím rôznych druhov zeleninových štiav, ktoré čistia a liečia organizmus a spolu s očistou hrubého čreva, vyliečil mnoho chorôb, nad ktorými klasická medicína „zlomila palicu." Taktiež on sám bol príkladom tejto správnej liečby. Dožil sa 116 rokov a vo 113 rokoch napísal svoju poslednú knihu o liečení týmito prostriedkami.

Čo vy na to? Stojí naša príroda za to, aby sme objavovali a skúmali jej „ poklady"?!

Mgr. Dagmar Machničová, redakcia www.zdravysvet.sk

použitá literatúra: Mgr. jarmila Podhorná, Pupeny léčí.

foto: fotolia

Mohlo by vás zaujímať

Zdravie a prerod myslenia

Toto znovuoživenie záujmu o nové alternatívne metódy zodpovedá celkovému prerodu myslenia, ktorým svet v súčasnom období prechádza....

23.2.2011
3867 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní