Nechtík lekársky

95634 zobrazení

Dnes sa budeme venovať liečivej bylinke, ktorá sa na nás usmieva z krásnych žiarivých záhonov v záhradkách celé leto. Je to nechtík lekársky.

V článku sa dozviete:     	Pôvod nechtíka lekárskeho 	Zber nechtíka lekárskeho 	Účinky nechtíka lekárskeho 	Nechtíkové tinktúry...
zdroj: google.com
V článku sa dozviete:
 

slovensky: Nechtík lekársky, latinsky: Calendula officinalis, česky: Měsíček lékařský

Táto liečivá rastlina spracovaná vo forme masti by mala byť stálou súčasťou našej bylinkovej lekárničky. Egypťania používali nechtík ako omladzujúci prostriedok, možno preto boli mnohé ženy starého Egypta také krásne. Vo veľkej úcte majú nechtík aj hinduisti, jeho kvetmi zdobia oltáre svojich chrámov. Kvety nechtíka môžeme pridať do varenej ryže, zafarbia ju nažlto a dodajú jej pikantnú chuť.

Pôvod nechtíka lekárskeho

Domovom nechtíka lekárskeho je južná Európa a oblasti Blízkeho východu.

Je to jednoročná bylina. Má priamu až 50 cm vysokú, riedko a široko rozkonárenú, husto olistenú, hranatú stonku. Listy sú striedavé, sediace, dolné lopatkovité, horné kopijovité a poloobjímavé, riedko zubkaté až celistvookrajové. Kvety tvoria koncové a pazušné veľké úbory, ktoré majú ploché bezplievkaté lôžko, dvojradový zákrov a po odkvitnutí ostávajú vzpriamené. Obvodové plodné samičie kvety tvoria 2-3 radový lúč, sú bez kalicha, majú bledožltú rúrku, dlhý oranžový jazyk, päť tyčiniek, spodný semenník s nitkovou dvojdielnou stočenou bliznou. Vnútorné, zdanlivo obojpohlavné kvety disku majú päťcípu, tmavo zlatožltú korunu, nevyvinutý semenník a bliznu (sú to vlastne len kvety tyčinkové) a peľnice zrastené do rúrky. Plodom je ostnatá nažka. Kvety sa popoludní zatvárajú. Kvitne od júna do neskorej jesene.

Zber nechtíka lekárskeho

Zbiera sa kvet

Nechtík je ľahko prístupný a dobre sa zbiera za suchého slnečného dňa okolo poludnia. Prednosť dávame tmavším, oranžovým plnorozkvitnutým hlávkam, lebo sú účinnejšie, ako svetlé.

Účinky nechtíka lekárskeho

Pri nechtíku sa spájajú veľmi dobré vnútorné aj vonkajšie účinky, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Čaj z nechtíka pomáha zlepšovať trávenie, priaznivo pôsobí na pečeň, žlčník, obličky, upokojuje, zlepšuje činnosť srdca a mierne znižuje tlak krvi. Taktiež upokojuje centrálnu nervovú sústavu a zlepšuje činnosť srdca. Zvonku sa často využívajú baktericídne a regeneračné účinky na podporu hojenia rán pri zápale ústnej dutiny, pri paradentóze, na rany a zápaly kože.

Patrí medzi najlepšie preventívne a podporné liečebné prostriedky pri všetkých druhoch rakoviny, osobitne žalúdka, pečene, hrubého čreva, maternice, kože a prsníka. Z jeho ďalších dobrých vlastností spomenieme priaznivý účinok na ženské orgány.

Pri silnej a bolestivej menštruácii začneme týždeň pred jej začiatkom piť nechtíkový čaj.

TIP: Ďalšia bylinka skvelá na gynekologické problémy je ľubovník bodkovaný.

Nechtíková masť je základným liekom na všetky ťažko hojace sa rany, vredy, opuchy, zapareniny, preležaniny, omrzliny a popáleniny. Zvonku sa užíva aj čerstvá šťava alebo tinktúra pri rakovine kože, na pehy, starecké škvrny, pomliaždená čerstvá droga na kŕčové žily. Je dobrou prísadou do sedacích kúpeľov.

Nechtík lekársky môžeme užívať bez obáv dlhodobo.

V našich Bylinkárňach a na eshope si môžete nechtík zadovážiť v rôznych podobách. Z čajovín je v ponuke Nechtík lekársky - kvet. Má protizápalové a antibiotické účinky. Zápar sa používa pri žalúdočných a črevných chorobách, žalúdočných kŕčoch a vredoch, dvanástorníkových vredoch, bolestiach sleziny, zápaloch čriev, krvavom moči a črevných parazitoch. Ďalej tu nájdete Čistiaci čaj s rakytníkom, Metabolický čaj Čaro, Čistiaci bylinný čaj.

Nechtík lekársky - kvet 50g

Pri zápaloch a ženských problémoch.

Nechtíkové tinktúry

Nechtík P32 si môžete zadovážiť aj v podobe tinktúry z púčikov od bylinkárky pani Mgr. Podhornej . Tinktúra má výrazné protinádorové účinky, najmä na gynekologické ústrojenstvo, na tráviace ústrojenstvo, prostatu a semenníky. Má taktiež protizápalový účinok, reguluje ženské menštruačné, ale aj klimakterické problémy či biely výtok. Ďalej rieši: gynekologické výtoky, klimaktérium, menštruáciu, neplodnosť, predmenštruačný syndróm.

Nechtík lekársky 50ml, P32 - tinktúra z púčikov rastlín

Pri zápaloch, búšení srdca, menštruácii.

Z gemmoterapie je v ponuke aj tinktúra Nechtík-pŕhľava T27. Táto osvedčená kombinácia pomáha udržiavať normálny krvný tlak - pri zvýšených hodnotách podporuje zdravú funkciu srdca, upokojuje pri kŕčoch, podporuje činnosť slinivky, pečene, žlčníka, pomáha pri udržiavaní pravidelnej menštruácie, posilňuje organizmus, priaznivo ovplyvňuje stav a funkciu kĺbov. Táto tinktúra je súčasťou kúry K31, K31A - pri problémoch s krvným tlakom.

Aj kúra K23, K23A - na zmiernenie alergických prejavov pri dýchaní - astme obsahuje Nechtík. Táto kúra podporuje zdravý stav a dobrú funkciu dýchacieho systému. Byliny v tejto kúre posilňujú reakcie organizmu pri pôsobení mikróbov v dýchacích cestách, prispievajú k pokojnému dýchaniu, lieči chronické zápaly, astmu a iné ťažkosti.

Výborná kombiácia bylín v tinktúre Vres-pichliač-nechtík lekársky T44 pôsobí priaznivo na močové cesty a posilňuje zdravý stav ženských orgánov a zdravý stav kĺbov.

Aj Sedací kúpeľ pre ženy VK04 je obohatený o nechtík. Rieši gynekologické problémy žien, mykózy, klimaktérium, sterilitu, celkové posilnenie činnosti gynekologických orgánov. Môže byť použitý i ako sedací a vaňový.

Účinky nechtíkovej masti

Taktiež je možné u nás nechtík zohnať v podobe mastí. Napr. nechtíková masť M1 výborná na kŕčové žily., upokojuje a hojí popáleniny. Je vhodná na liečenie plesní, na iné kožné problémy a dobre regeneruje jazvy. Ďalšia je Masť štvorkvetová s bazou M5. Ničí plesne a pomáha pri hojení rôznych ekzémov, kŕčových žíl, sparenia, lupienky, hemoroidov, nehojacich sa rán, odstraňuje kožné defekty a všetky kožné ochorenia vrátane akné. Výborný prostriedok pri mazotoku a kožných afekciách. Zjemňuje a zaceľuje rozpraskané ruky a päty.

Masť nechtíková 50ml

Pri kŕčových žilách, spáleninách, plesniach, ekzémoch.

Masť z lastovičníka, nechtíka a púčikov topoľu M3 je vhodná na potieranie kožných lišajov, kŕčových žíl a hemoroidov. Nechtík lekársky obsahuje aj upokojujúci krém Robátko vyrobený z čistého konopného oleja so zinkom, nechtíkom lekárskym a jablčným octom pre špeciálnu starostlivosť o detskú pokožku. Rýchlo a účinne obnovuje lipidový film, hydratuje pokožku a obmedzuje výskyt suchých, drsných a šúpajúcich sa plôch. Kyslé pH okamžite zmierňuje svrbenie a začervenanie. Upokojuje pokožku a urýchľuje regeneráciu kožných buniek. Neobsahuje syntetické farbivá, parfémy, konzervanty, vazelínu alebo minerálne oleje, preto je veľmi vhodný pre starostlivosť o detskú alebo citlivú pokožku s prejavmi svrbenia, šúpania, pri atópii alebo ekzému.

Masť s lastovičníkom, topoľom a nechtíkom 30ml

Na ekzémy, bércove vredy, kŕčove žily.

Ak si chcete prečítať viac o atopickom ekzéme, odporúčame náš ďalší článok Atopický ekzém –⁠ jeho príčiny a liečba

Nechtík si môžete zadovážiť aj v podobe Nechtíkového výluhu, ktorý používame na obklady, dobre funguje pri revitalizačných procesoch poškodenej kože, odporúča sa na pooperačné jazvy a tiež na obklady lymfatických uzlín.

V ponuke nájdete aj výborný Nechtíkový olej vhodný pri popáleninách, preležaninách. Priaznivo pôsobí na kŕčové žily a má upokojujúce účinky na obklady a rany.

Nechtíkový olej 50ml

Je vhodný pri popáleninách, na detské zapareniny a preležaniny.

Na záver vám ponúkame receptík na Nechtíkovú masť

4 hrste čerstvých kvetných hlávok nechtíka spolu s hornou časťou vňate nadrobno posekáme a dáme do ½ kg rozpustenej bravčovej masti. Necháme zovrieť - pozor, silne kypí, preto použijeme veľkú nádobu - ešte dobre premiešame, prehrejeme a odstavíme. Necháme prikryté stáť cez noc. Potom trochu prihrejeme a prefiltrujeme cez ľanové plátno. Dobre vytlačíme (zvyšok môžeme použiť na obklady, napr. pri kŕčových žilách) a nalejeme do vhodnej fľaše. Skladujeme v chladničke.

Nechtík lekársky je naozaj veľmi cenná liečivá bylina, ktorá by nemala chýbať v lekárničke u nikoho z nás

Môžeme si ho dopestovať úplne sami alebo stačí, ak zájdete do našich Bylinkární, alebo si pozriete náš eshop www.zdravysvet.sk. Ponuka je široká, pokojne sa môžete presvedčiť.

Pamätajme si, že na prevenciu pred civilizačnými chorobami nestačí užívať len potravinové doplnky či vitamíny. Mali by sme sa starať o pestrú stravu, venovať sa aspoň trošku pohybu, odpočívať, menej sa stresovať, nekonzumovať nadmerne alkohol a obmedziť fajčenie, ak s ním už nemôžeme prestať.

Jedine tak je možné týmto chorobám predísť a užívať si lepší a plnohodnotnejší život. A v našom úsilí nás veľmi dobre môžu podporiť bylinky, o čom svedčí mnoho spokojných ľudí, ktorí ich účinky veľmi dobre poznajú z vlastnej skúsenosti.

Mgr. Dagmar Machničová a Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra: Mgr. J. Podhorná - Byliny léčí, D. Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny, A. Dugosová, D. Dugas - Babkine bylinky, M. Velgosová, Š. velgos - Naše liečivé rastliny.

Foto Pexels 

Mohlo by vás zaujímať

Vianočné tajné želania

Pre mnohých z nás patria k najkrajším a najobľúbenejším sviatkom v roku. Predstavujú pre nás chvíľku pokoja, zastavenia sa...

15.12.2012
7705 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní