Rastlinné oleje, tekutý zázrak prírody

8027 zobrazení

Rastlinné oleje zohrávajú v našej výžive nezastupiteľnú úlohu. Sú pre nás nepostrádateľným zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Netušíme, že bez prísunu tukov je ohrozené nielen naše zdravie, ale aj náš život. V tuku sú rozpustné niektoré vitamíny, ako A, D, E, a bez tuku by sa nemohli dostať do nášho metabolizmu. Tuk slúži aj ako zdroj energie a je nevyhnutný na dokonalú premenu látok v tele a najmä na správnu funkciu buniek.

Rastlinné oleje zohrávajú v našej výžive nezastupiteľnú úlohu. Sú pre nás nepostrádateľným zdrojom nenasýtených mastných kyselín....
zdroj: google.com

Rastlinné oleje zohrávajú v našej výžive nezastupiteľnú úlohu. Sú pre nás nepostrádateľným zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Netušíme, že bez prísunu tukov je ohrozené nielen naše zdravie, ale aj náš život. V tuku sú rozpustné niektoré vitamíny, ako A, D, E, a bez tuku by sa nemohli dostať do nášho metabolizmu. Tuk slúži aj ako zdroj energie a je nevyhnutný na dokonalú premenu látok v tele a najmä na správnu funkciu buniek.

Poďme teda na malú exkurziu do sveta rastlinných olejov a ukážme si najmä ich liečebné využitie a ich nezastupiteľnú úlohu v ľudskom metabolizme a v prevencii proti rôznym chorobám. Ukážme si, ako a kde všade môžeme tieto oleje využiť... Nebudeme dnes hovoriť o rastlinných olejoch, ktoré ponúkajú supermarkety, ale skúsme si dnes predstaviť oleje, ktoré predstavujú špičku rastlinných olejov na našom trhu. Vstúpme do sveta známych a menej známych rastlinných olejov.

Prvým prezentovaným olejom bude:

Tekvicový olej.Tento olej väčšina z nás už pozná, ako „mužský" olej, vhodný pri problémoch s prostatou. Málokto však vie, že tento olej je predovšetkým „ženský" , a to pre mimoriadne bohatý zdroj organicky viazaného zinku, ktorý je základom ženskej krásy. Vlasy, nechty, koža a krása - na to všetko pôsobí prírodný zinok.

Tekvicový olej má aj výrazné hojivé vlastnosti. Je výborný na ošetrenie nechtov, stimuluje ich rast a napomáha ich spevneniu. Je veľmi vhodný na namáhané a poškodené vlasy a obmedzuje ich vypadávanie. Dobre sa vstrebáva a nezanecháva pocit mastnoty. Je vhodný na vysušenú a ekzematickú pleť. Môže sa použiť aj na priamu masáž. Okrem uvedených liečebných vlastností má aj v kuchyni nezastupiteľné miesto, pretože patrí k najchutnejším olejom na studené zeleninové šaláty.

Ďalším olejom je :

Jojobový olej. Mohli by sme ho definovať ako tekutý vosk s unikátnym pomerom vysoko nenasýtených mastných kyselín. Je to veľmi cenený masážny olej a je vhodný na všetky typy pletí, taktiež aj pre veľmi citlivú pleť. Ako som už spomínal využíva sa v Thajskej masáži. Jojobový olej zabraňuje tvorbe vrások a obsahuje prirodzený ochranný UV faktor 3 až 4 a tak chráni pleť pred slnečným žiarením. Ak sa vmasíruje pár kvapiek jojobového oleja do vlhkých vlasov, získajú zaručenú jemnosť, hebkosť a prirodzený lesk. Jojobový olej sa neodporúča na vnútorné užívanie, pretože prechádza tráviacim traktom bez zmeny.

Borákový olej. Olej z boráku lekárskeho (Borago officinalis) je významný svojim obsahom nenasýtenej mastnej kyseliny omega-6, ktorej obsahuje až 24%, čo je dvojnásobné množstvo než napríklad olej pupalkový. Esenciálne mastné kyseliny sú zásadné pre správnu funkciu mozgu, rast a zdravie vlasov, kostí a pokožky a regulujú metabolizmus. Preto je borákový olej významným pomocníkom pri liečbe zápalových ochorení, ako napríklad reumatoidnej artritídy, kedy zmierňuje opuchy, uľavuje od bolesti a zlepšuje pohyblivosť kĺbov.

Zásadný je aj jeho účinok na atopický ekzém, lupienku, či akné. Má regeneračné a hojivé účinky na problematickú a zápalovú pokožku. Jeho vnútorné užívanie dodáva organizmu dôležité výživné látky, ktoré zmierňujú symptómy menopauzy, vysokého krvného tlaku a srdcových problémov, nervových ochorení a metabolických porúch. Téme atopický ekzém som sa venoval aj v ďalšom článku Atopický ekzém –⁠ jeho príčiny a liečba

Kokosový olej. Získava sa mechanickým procesom z bielej dužiny zrelých kokosov. Panenský olej je vyrábaný z čerstvej surovej dužiny. Výsledný olej má príjemnú vôňu a chuť s jemnými tónmi kokosu a pri teplote nad 25°C sa mení v číru kvapalinu. Pri nižšej teplote je tuhý. Takže ak vidíte ztuhnutý kokosový olej, nie je to závada, ale prirodzená vlastnosť tohto tropického oleja. Dotykom vašich rúk sa mení na tekutý zázrak prírody.

 

Tak ako všetky tropické oleje obsahuje prirodzený ochranný UV faktor 4, takže je vhodný na ochranu pokožky pred slnečným žiarením. Fantasticky zjemňuje pokožku a je výborný aj na vlasové zábaly. Svojou vôňou navodzuje vo väčšine nás spomienky na horúce leto a biele pláže pri tropickom mori. Je výborný aj v kuchyni, ale taktiež sa používa na thajské a hawajské masáže.

Jedným z najlepších kozmetických olejov je:

Šípkový olej. Tento výnimočný olej je lisovaný za studena z jadier šípok ruže vráskavej a je jeden z najlepších rastlinných olejov na hojenie jaziev a je taktiež výnimočne účinným olejom proti vráskam. Šípkový olej zmierňuje starnutie pleti a pleť hydratuje. Môže sa miešať s ďalšími rastlinnými olejmi či bylinnými macerátmi, pretože si udržuje svoju mimoriadnu účinnosť aj pri riedení až na 10 % v kozmetických prípravkoch.

 

Perilový olej. Perilový olej obsahuje až 65% omega 3 nenasýtených mastných kyselín. Má výrazné protizápalové účinky, používa sa k liečbe astmy, alergií a chronickej bronchitídy, podporuje vykašliavanie. Má výborné odhlieňovacie účinky.

Mandľový olej. Je pravdepodobne najpoužívanejším masážnym olejom. Veľmi rýchlo sa vstrebe a taktiež nezanecháva pocit mastnoty. Je veľmi vhodný aj pre jemnú detskú pokožku a taktiež akúkoľvek suchú a popraskanú pokožku.

Lieskový olej. Je veľmi podobný mandľovému oleju. Pokožku zanecháva hebkú a zamatovú. Obsahuje veľa vitamínov a vďaka jeho výbornej vstrebatelnosti je odporúčaný ako ochranný a masážny olej, ktorý nezanecháva pocit mastnoty. V aromaterapii sa často používa do masážnych zmesí pre budúce mamičky a malé detičky. Svoje nezastupiteľné miesto má aj v starostlivosti o vlasy. Používa sa na regeneračné vlasové olejové zábaly.

Ricínový olej. Je unikátny kvôli kyseline ricínolejovej, ktorá dokáže viazať v pokožke vlhkosť. Zvláčňuje pleť, regeneruje ju a zabraňuje tvorbe vrások. Ricínový olej sa vnútorne používa veľmi výnimočne, lebo je veľmi silné laxatívum a je problém s dávkovaním. Na vonkajšie použitie je však pri suchej pleti nenahraditeľný.
Ľanový olej. Okrem už známemu regeneračnému účinku na tráviaci trakt a jeho sliznice najmä pri žalúdočných vredoch, použitie ľanového oleja je nenahraditeľné aj pri ochrane pokožky pred voľnými radikálmi, pretože obsahuje neobvyklé množstvo nenasýtených mastných kyselín - kyselinu linolenovú a linolovú.

Makový olej. Má podobné účinky na pleť ako ľanový olej, akurát je jemnejší a redší, takže je vhodný aj na priame masáže bez potreby riedenia. Vďaka jemnej makovej aróme pôsobí upokojujúcim účinkom na psychiku, takže je vhodný do zmesí pri bolestiach hlavy, prepracovaní, strese a do masážnych zmesí pre deti.

Palmový olej carotino. Má podobne ako ostatné tropické oleje prirodzený ochranný UV filter. Palmový olej carotino má aj unikátny obsah betakaroténu a ostatných karoténov a koenzýmu Q10, takže dokáže výnimočne ochrániť pleť pred slnečným žiarením. Je to skvelý prírodný opaľovací prostriedok. Neobsahuje cholesterol a preto je vynikajúci aj v teplej kuchyni. Vyprážané a grilované mäso na palmovom oleji má nezameniteľnú farbu a exotickú príchuť.

Konopný olej. Vďaka výnimočne vyváženému zastúpeniu nenasýtených esenciálnych mastných kyselín je konopný olej považovaný za najhodnotnejší z rastlinných olejov vôbec. Pri vnútornom užívaní súčasne s vonkajším potieraním je skvelým pomocníkom pri liečbe ekzémov a pri regenerácii problematickej pleti. Konopný olej obsahuje omega-6 a omega-3 kyseliny v ideálnom pomere 3:1, a pomáha tak zmierniť alebo dokonca úplne vyliečiť kožné problémy, ako je suchosť pokožky, atopický ekzém alebo lupienka. Taktiež je výborný proti vráskam a akné.

Olej z čierneho kmínu (černušky siatej). Olej zo semien černušky siatej (Nigella sativa) sa pre svoje liečebné účinky používal už v starovekých civilizáciách. Obsahuje horčinu nigellin, ktorá zmierňuje prieduškové spazmy. Pôsobí výrazne proti alergiám, sennej nádche, astme, ekzémom, plynatosti, uľavuje pri prieduškových ochoreniach, tráviacich a črevných problémoch. Štúdie preukázali zníženie alergických reakcií pri užívaní oleja z čierneho kmínu až o 70%.

U kojencov a malých detí je účinný pri bolestiach bruška (do 1 roku nariedený s inými rastlinnými olejmi). Je účinný rovnako proti parazitom, vírusom, baktériám a plesniam a je vhodné ho užívať vnútorne v dobe chrípkových ochorení na posilnenie imunity a ochranu dýchacích ciest. Hodí sa k masážam suchej a citlivej pokožky so sklonom k alergickým reakciám, pokožku prirodzene chráni a regeneruje.

Pupalkový olej. Je významným regeneračným olejom, najčastejšie používaným vnútorne. Významne znižuje cholesterol, je vhodný ako prevencia srdcovo cievnych ochorení. Dokáže znižovať krvný tlak a nezanedbateľný je pre ženy v menopauze, kde významne pomáha pozitívne ovplyvňovať klimakterické problémy. Zvonku jeho regeneračné schopnosti dokážu spoľahlivo ošetrovať citlivú pleť. Taktiež je dobrý pri podpornej liečbe atopického ekzému.

Takže to bolo na dnes pár informácií o skvelých pomocníkoch menom rastlinné oleje. Väčšinu z nich je možné dnes dostať v BIO kvalite a čakajú len na to, aby sa mohli stať aj vašimi služobníkmi zdravia. Mojim pomocníkom pri zostavovaní tohto článku boli aj informácie od Nobilis Tilia, výrobcu veľmi kvalitných rastlinných olejov. Dúfam, že mnohým z vás prírodné rastlinné oleje môžu pomôcť pri riešení vašich zdravotných problémov.

 

To, čo by bolo pre nás ešte lepšie je to, že tieto zázraky prírody dokážu pôsobiť v oblasti prevencie, na ktorú tak často zabúdame. Rastlinné oleje pomáhajú udržiavať v harmónii náš metabolizmus a tak predchádzajú mnohým problémom, ktoré pramenia práve z nedostatku látok, ktoré oni obsahujú.

Ing. Pavol Machnič https://www.zdravysvet.sk/

Mohlo by vás zaujímať

Alchýmia proteínov v procese cvičenia a životná energia

Pohyb je základom aktívneho oddychu. Množstvo ľudí si uvedomuje, že tento svet je možné prežiť len vďaka tomu, že sa zameriame na zdravý...

3.2.2015
10290 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní