Alchýmia proteínov v procese cvičenia a životná energia

10303 zobrazení

Súčasná doba generujúca stres a mimoriadny tlak na život si vyžaduje na opačnej strane kompenzáciu vo forme relaxu a aktívneho či pasívneho oddychu.

Pohyb je základom aktívneho oddychu. Množstvo ľudí si uvedomuje, že tento svet je možné prežiť len vďaka tomu, že sa zameriame na zdravý...
zdroj: google.com

Pohyb je základom aktívneho oddychu. Množstvo ľudí si uvedomuje, že tento svet je možné prežiť len vďaka tomu, že sa zameriame na zdravý životný štýl. Súčasťou neho je aj pohyb a pravidelné cvičenie.

Vo fitnescentrách, na internete v obchodoch sa na nás zo všetkých strán zosypáva množstvo výživových doplnkov, proteinových prípravkov, ktoré by mali podporovať naše telo pri výkone. Čo teda potrebujeme, aby sme mohli dosiahnuť maximálny výkon ?

Poďme sa teda zamerať na výkon, pohyb a cvičenie. Klasický nutričný pohľad na výživu hovorí o tom, že proteíny zabezpečujú regeneráciu a rast svalovej hmoty. Telo na správne fungovanie potrebuje vždy dostatok proteínov. Nevie si ich samo priamo syntetizovať, preto ich musí prijať vo forme stravy, a to buď v podobe proteínov, tie rozkladá a následne syntetizuje alebo vo forme aminokyselín ako základných stavebných kameňov týchto pre nás nevyhnutných látok.

Ten správny pohľad však hovorí o tom, že za tým, aby sme dokázali vyťažiť z proteínov to, čo chceme, je potrebná ešte celá alchýmia následných procesov a látok.

Poďme však od základov. Najideálnejšie je „proteíny" prijať vo vorme esenciálnych a neesenciálnych mastných kyselín, ktoré sa následne už jednoducho syntetizujú na náš, telu zrozumiteľný proteín . Platí tu však jeden veľmi dôležitý limit, ktorý si mnohí z nás neuvedomujú. Tým limitom je, že využitie aminokyselín z prijatých bielkovín závisí od obsahu najmenej zastúpenej esenciálnej aminokyseliny. Z prijatých aminokyselín sa ich do telu vlastných proteínov zabuduje len toľko, koľko zodpovedá množstvu najmenej zastúpenej esenciálnej aminokyseliny. Je to veľmi jednoduché, aj keď sa zdá, že je to zložité.

Preto je dôležité, aby sme namiešali stravu čo najpestrejšie. To platí hlavne pre práškové rastlinné proteíny.

Je nevyhnutné, aby sme uprednostnili pestrosť pred jednotvárnosťou, pretože príjem ľubovoľnej esenciálnej aminokyseliny vo veľkom nadbytku narušuje metabolizmus ostatných aminokyselín. Dôležité je na tomto mieste vedieť, že bielkoviny rastlinného pôvodu majú často nedostatok určitých esenciálnych aminokyselín, a to je problém, pretože často aj pri veľkom príjme jednotvárnych proteínov telo z nich nedokáže vyrobiť to, čo od celého procesu očakávame - výkon, rast svalovej hmoty... Preto my odporúčame rastlinné proteíny od Garden of life, ktorí ich skutočne skvele miešajú.

Taktiež nie je jedno, aký proteín použijeme. Niektoré proteíny sa veľmi dlho vstrebávajú, a preto napríklad po tréningu potrebujeme rýchlo rozložiteľné proteíny, najlepšie so sacharidmi (zdroj energie) alebo priamo látkami, z ktorých telo samo dokáže syntetizovať proteíny.

Náš organizmus nevie priamo použiť cudzie proteíny. Preto je dôležité, aby sme telu, pred, počas a po tréningu alebo športového výkonu poskytli látky, ktoré dokáže takmer ihneď použiť v procese výkonu alebo momentálnej regenerácie tela. Treba si uvedomiť, že aminokyseliny v organizme nie je možné skladovať, preto je potrebné pred, počas výkonu a po výkone dodať telu látky, ktoré potrebuje pre maximálny výkon.

K proteínom potrebujeme však telu dodať ďalšie látky, bez ktorých nie je možný žiaden výkon. To sú sacharidy, čiže cukry - energia pre naše bunky, spolu s vitamínmi, minerálmi a enzýmami. Pre tieto látky platí ešte jeden veľmi dôležitý faktor. Tým je, aby boli čo najmenej „neživé" a čo najviac „živé".

Každá potravina, rastlina, poživatina sa po odtrhnutí od prírody, od tejto život naplňujúcej prírodnej energie začne automaticky rozkladať. Svetlo všetko živé oživuje a všetko neživé rozkladá. To je zákon prírody.

Preto časom potraviny, bylinky, enzýmy i vitamíny strácajú svoju silu, lebo z nich vyprcháva toto neskutočné univerzálne fluidum. Všetko prirodzene stráca svoj „magnetizmus" a stáva sa nekompatibilným s nami, živými organizmami. Už naše staré matere vedeli, že poriadny zdravý bylinkový čaj zo starej bylinky neurobíte. Bude mať síce aj po dvoch rokoch bylinkovú chuť, ale už nebude mať žiadnu liečivú silu. Preto bylinky nezbierali do zásoby, ale každý rok si ich zbierali nanovo. Túto problematiku rozoberieme podrobnejšie v ďalšom našom článku.

Správna výživa, dostatok všetkých potrebných látok pre telo, je však len prvý pilier z celku, v snahe za dosiahnutím maximálneho výkonu.

Každú sekundu naše telo produkuje množstvo hormónov zo žliaz s vnútorným vylučovaním. Hormóny sú mimoriadne dôležité regulačno informačné biomolekuly, ktoré pomáhajú zabezpečovať homeostázu, teda rovnováhu nášho tela. Ich cieľom je ovplyvniť celú škálu psychologických a fyziologických aktivít nášho organizmu tak, aby náš organizmus pracoval čo najharmonickejšie. Kontrola nálady, naša aktivita, metabolizmus, rast a mnoho ďalších vecí ovplyvňujú práve hormóny.

Na tieto hormóny, my, ale aj mnohí odborníci zabúdame. Hormóny sú druhý a nemenej dôležitý pilier na ceste k výkonu.

Aj nepatrné množstvo hormónu pozitívne alebo negatívne ovplyvní metabolizmus bunky a tým aj náš výkon a celú psychiku.

Tak ako môžeme dodať do tela proteíny a ďalšie látky, vieme pri ich nedostatku do tela dodať aj hormóny, prírodné alebo umelé. Problém je v tom, že mnohé umelé hormóny majú množstvo negatívnych kontraindikácií, a to je problém. Prírodné hormóny, tzv. fytohormóny, napr. ženské fytoestrogény dokážu harmonizovať množstvo našich telových hormónov. Dokážu tak regulovať nielen nedostatok, ale aj prebytok jednotlivých hormónov, a to umelé hormóny vôbec nedokážu.

Rastlinná ríša nám poskytuje množstvo bylín, ktoré obsahujú tieto geniálne látky. Na nás však je, že im potrebujeme rozumieť, aby sme ich vedeli podať v správnu chvíľu a v správnom množstve. Taktiež je potrebné si uvedomiť, že ženské a mužské telo potrebujú pre svoje fungovanie rozdielne fytohormóny.

Energia, najdôležitejší parameter na ceste k výkonu. Jej sa týkajú dva nasledujúce pilire.

Tretím pilierom pyramídy vedúcej k maximálnemu výkonu je energetický potenciál nášho tela a jeho vedomé hospodárenie s našou životnou energiou.

Štvrtým pilierom je následná regenerácia a doplnenie energie.

Základná znalosť o energetickom hospodárení s našou životnou energiou hovorí, že tráviaci proces pri maximálnom výkone dokáže zobrať z nášho energetického balíčka až 70% našej životnej energie, ktorú máme k dispozícii. Preto je mimoriadne dôležité na tento tretí pilier nezabúdať a riadiť sa ním.

Preto je potrebné prispôsobiť naše stravovacie návyky tomu, čo ideme robiť.

Náš slogan by mal znieť „ Jedz podľa toho, čo ideš robiť".

Vrcholoví športovci vedia, že maximálny športový výkon nemôžu nikdy podať s plným žalúdkom. Pre maximálny výkon však potrebujeme mať k dispozícii látky, ktoré sme si v prvých dvoch pilieroch popisovali. Preto ich musíme dodávať a zároveň neoslabovať tretí a štvrtý energetický pilier.

Alchýmia úspechu

Mojím obľúbeným príkladom je nasledovný príklad, ktorý popisuje celú alchýmiu úspechu čohokoľvek. Keď má byť niečo dokonalé, musí obsahovať úplne všetky prvky potrebné k úspechu konečného produktu.

Asi každý z vás varil alebo videl variť slepačiu polievku. Výborná slepačia polievka sa nedá nikdy uvariť len zo sliepky a z vody. Zo sliepky a vody síce niečo uvaríte, ale slepačia polievka to nebude. Dobrá gazdinka pri varení do hrnca pridá, mrkvu, petržlen, zelerovú vňať, jednu paradajku, malý zemiak, soľ a rôzne koreniny. Keď sa polievka začína variť, zbiera z vrchu šumoviny a varí ju na miernom ohni, aby sa nezakalila. Na záver ju precedí, do taniera dá kúsky mäsa, mrkvy a pravé domáce rezance. Až vtedy môže byť slepačia polievka geniálna.

Až keď namixujete pre seba správnu alchýmiu úspechu, len vtedy môžete podať 100% výkon.

Takýmto spôsobom funguje aj príroda. Do rastlín alchymisticky namiešala celú plejádu látok, a preto človek nikdy prírodu nenahradí. Môžeme sa len tejto dokonalosti priblížiť. Čím viac sa k nej priblížime, tým viac môžeme byť úspešnejší. To platí aj pri výkone a športe. Preto sa musíme snažiť našou stravou podporiť výkon.

Úplne geniálnym konkrétnym spôsobom poskytnutia týchto prostriedkov v krátkom čase je špeciálne namiešané supersmoothie s konkrétnym, nazvyme ho "magic power boxom", súčasťou ktorého sú proteíny s bylinami a prírodnými fytohormónmi.

Správny „powerbox" by mal ponúknuť širokú zmes superproteínov, to sú proteíny, ktoré obsahujú viac ako 80% bielkovín. Tieto neobsahujú takmer žiadne sacharidy. Ďalej by mal obsahovať rastlinné fytohormóny pre aktiváciu či regeneráciu organizmu. Energiu, ktorá je taktiež potrebná je najlepšia vo forme ovocného nápoja, z ktorého naše telo dokáže použiť rýchly fruktózový cukor, enzýmy a minerály s vitamínmi.

Prečo by takéto supersmoothie malo byť lepšie ako klasické práškové proteíny, napr. s práškovými zelenými potravinami ?

Pretože ako som už spomínal, svetlo všetko živé oživuje a všetko „mŕtve" rozkladá. Takže, keď človek vypije takýto špeciálne namixovaný nápoj, dostane do tela maximálne množstvo všetkých cenných látok a maximálne možnú mieru živých enzýmov.

Takýto špeciálny nápoj odporúčam piť krátko pred a krátko po výkone (cca ½ hodinky).

Pred výkonom sa pije taký nápoj, ktorý aktivizuje všetky bunky k maximálnemu výkonu a po výkone taký, ktorý pomôže svalom a telu k rýchlej regenerácii s prírodnými látkami, ktoré nazývame adaptogény. Tieto adaptogény pomáhajú telu pri regenerácii a dokážu ho adaptovať na záťaž.

Len 100% všetkých potrebných látok v strave vám nikdy neprinesie pri športovom výkone maximálny úspech.

Pre maximálny výkon organizmu budete okrem nich potrebovať aj správnu hladinu všetkých potrebných hormónov, ktoré sú potrebné k maximálnemu úspechu. Tie ovplyvnia aj psychiku, ktorá je pre víťazstvo nevyhnutná. Ak chcete maximálny výkon, nikdy nemôžete čerpať z energetických rezerv organizmu. Musíte dať telu k dispozícii všetku energiu, ktorá je momentálne k dispozícii bez toho, aby ste ju nechali nepotrebne spotrebovať niekde inde (napr. trávením).

Na záver, aby sa celok uzatvoril, je nevyhnutná regenerácia, ktorá nám opäť umožní doplniť energiu do organizmu a regeneráciu všetkých svalov a telových systémov.

Len synergické pôsobenie všetkých štyroch pilierov môže nás priviesť k maximálnemu výkonu.

100% výkon, to je komplex potrebných látok + správna hladina hormónov + životná energia + regenerácia + mentálna pohoda
 

Ing. Pavol Machnič, www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Trávenie II.

„Keď človek trpí všemožnými trampotami, strachom a následkom nadmerného jedenia a pitia, tak, že sa z nevhodných jedál a nápojov...

21.6.2010
9455 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní