Jarná očista tela a mysle

12391 zobrazení

Po roku je tu o chvíľočku opäť jar. Aj keď tohtoročná zima ani nebola zimou, aj tak je potrebné naše organizmy pripraviť na dych jari. Tak ako v prírode v našich zemepisných šírkach je jar zrod nového života, aj my máme možnosť využiť toto úžasné obdobie na očistu, detoxikáciu a regeneráciu. 

Je len na nás, či využijeme to, čo nám jar ponúka.  Dych jari ponúka aj úplne iný typ energií at my ho naozaj už za pár dní budeme...
zdroj: google.com

Je len na nás, či využijeme to, čo nám jar ponúka.

Dych jari ponúka aj úplne iný typ energií at my ho naozaj už za pár dní budeme môcť plnými dúškami vnímať. Celá príroda ožije, v záhradkách začíname robiť jarné práce, jarný rez stromčekov. Resy, ktoré nám ostali po jeseni a zime, dávame do poriadku. Všetko sa bude čistiť a omladzovať, aby bolo pripravené v plných silách na ďalší rok. Keďže aj my sme súčasťou prírody, je vhodné, aby sme využili tento okamih na očistu a regeneráciu tela, ale aj mysle.

Dobre vieme, že všetko začína v našich mysliach, urobme si preto malé mentálne upratovanie. Dajme si do poriadku momentálny život najmä v našich hlavách. Pozrime sa, či prípadné problémy, ktoré momentálne máme, nepramenia z prejavov nášho ega. Určite odporúčam takúto mentálnu očistu. Môže byť spojená s prvými prechádzkami do rozvíjajúcej sa prírody a meditáciami v prírode. Pokojne môžete objať aj pučiace stromy a požiadať ich o novú energiu. Aj keď sa to dnes ešte nezdá, o týždeň bude všetko iné. Tento rok po dlhej a vytrvalej zime bude zmena výrazná a preto aj príprava na nasledujúce obdobie bude dôležité.

Súčasne s mentálnym upratovaním je mimoriadne vhodná aj očista nášho tela. Keďže príroda nemá rada žiaden extrém, moja rada je, aby sme naše očisty viedli s rozumom. Každý extrém generuje opačný extrém, aby vznikla rovnováha, preto tento moment je veľmi dôležitý v našom naplánovaní rôznych očíst. V tomto článočku sa vynasnažíme poradiť vám tak, aby ste sa vyhli rôznym extrémom.

Postupná jarná očista by mala trvať maximálne 21 dní, z toho 14 dní by mala byť očista pomerne intenzívna. Mnohí z nás vedia, že mesiac má náš život a na celú živú prírodu pomerne veľký vplyv. Tak ako moria pulzujú prílivom a odlivom reakciou na jeho vplyv, tak aj my, živé organizmy sme na jeho vplyv naviazaní.

Plný príliv jarných energií by mal nastať už do prečistených tiel. Ak to takto aj nastane, prejavy jarnej únavy si ani nevšimneme. Jarná únava je len neschopnosť organizmu prijať v pomerne krátkom období úplne iné energie. Pokiaľ sú naše organizmy mladé, schopnosť prirodzenej očisty je mimoriadne vysoká. Vekom sa však táto schopnosť znižuje.

Keď sa lepšie pozrieme aj do kresťanskej tradície, jarné obdobie od popolcovej stredy do zeleného štvrtka je obdobím pôstu. Mnohí tento termín jarnej očisty z rôznych dôvodov nestihnú, to ale neznamená, že je to veľký problém. Obdobie popísané v predchádzajúcich riadkoch je najoptimálnejším pre ľahkú detoxikáciu. Nerobte si ťažkú hlavu, keď začnete aj o niečo neskôr.

Po pôste by sme sa mali zamerať na intenzívne dopĺňanie vitamínov a minerálov.

Na to sú najvhodnejšie lipozomálne vitamíny a minerály, ktoré majú extrémne vysokú využiteľnosť v organizme V tomto týždni je potrebné dodržať tzv. výbehovú krivku z očisty, to znamená, postupný plynulý nábeh na normálne stravovanie.

Poďme teraz ku konkrétnym krokom jarnej očisty.

Pri očiste je potrebné sa vyhnúť jednotvárnosti. Vtedy očista a s ňou spojené chudnutie bude najúčinnejšie. Mimoriadne vhodný je pohyb a cvičenie.

Zabezpečme si očistné čaje, tie sú veľmi dôležité, lebo správny pitný režim je základ toho, aby z tela odišli odpadové látky. Upravte si stravu, odporúčame vegetariánsku s vylúčením mäsa a kysnutého pečiva či chleba.

Pre tých, ktorí majú problém vysadiť pečivo, skúste ho nahradiť napr. Macesom. Ak niekto nemôže vylúčiť mäso z jedálnička, je vhodné dodržiavať aspoň zásadu "delenej stravy".

Pitný režim: najlepšia je kvalitná čistá voda v dostatočnom množstve, ktorá sa kombinuje s rôznymi očistnými čajmi. V našich bylinkárňach nájdete aj množstvo špeciálnych prečisťujúcich čajov. Tieto čaje nájdete aj pod názvom čaje na chudnutie. Výborný je napr. panenský čaj, ktorý pre jednoduchšie a pravidelné užívanie je dostať aj v tobolkách pod názvom panenské kapsule.

Kto obľubuje aj himalájske čaje, ktoré sú okorenené rôznymi koreninami, odporúčame z nich čaje Nimba, Kalamegha, Vidanga pre očistu pečene, krvi a chudnutie.

Vynikajúce je aj legendárne Lapacho - čaj Inkov, ktorý výborne prečistí vaše telo. Ako jeho doplnok je vhodný akýkoľvek rooibos, ktorý obsahuje množstvo minerálov. Oba tieto čaje môžete piť po celý deň a pokojne aj večer, neobsahujú teín. Vypite denne aspoň 1 liter lapacha (ak je niekto ťažší, tak aj viac), ktorý si pripravte vždy večer naraz na celý deň a potom ho počas nasledujúceho dňa pomaličky pite.

Ženám odporúčame obľúbený a účinný Pu-erh, najlepšie v kombinácii s mate a lapachom. Kto má rád naše bylinky, odporúčame čistiaci čaj s červenou repou od Grešíka. Siahnuť môžeme taktiež po rokmi odskúšanej žihľave, ktorá v južných okresoch Slovenska bude čoskoro pučať zo zeme a koniec očisty určite stihnete.

Pu-erh a Mate (cezmína paraguajská) sú účinné spaľovače tukov. Tým doprajeme oddych aj našej pečeni. Svoj jedálniček spestrite rôznymi zeleninovými šalátmi. V tomto období ich je zvlášť vhodné poliať rôznymi olejmi (samotná zelenina schladzuje), najmä pestrecovým, ktorý pomôže vašej pečeni. Tieto oleje obsahujú aj cenné omega 3 nenasýtené mastné kyseliny. Pokojne použite aj kombinácie rôznych olejov. Dôležitým krokom očíst je regenerácia pečene.

Čaje je vhodné doplniť zakvasenými zeleninovými šťavami. Tie dostanete v každej zdravej výžive. Odporúčame zeleninové šťavy zakvasené mliečnym kvasením. Sú chutnejšie a zdravšie. Ideálne je piť 4x denne 5cl napr. cviklovej, zeleninovej či mrkvovej šťavy. Vynikajúca je aj pre mnohých neobľúbená zelerová či brezová šťava.

Vhodnými bylinkami do nich je púpava a žihľava. Výborným čističom tela a močových ciest je koreň pýru a regenerátorom pečene kombinácia - pestrec mariánsky a borievka P15, najlepšie v tinktúrach z púčikov rastlín. Ak chcete podporiť detoxikáciu, pridajte tinktúru rozmarín P39.

Jednou z najúčinnejších metód fytoterapie je práve macerát z týchto byliniek, známa gemmoterapia

 Pre odbúranie tuku v pečeni či črevách je výborná kombinácia tinktúr z púčikov, a to mate T25 + brodecký ortislim T2. Kto chce, môže tieto dve tinktúrky doplniť ešte o tinktúru z čneliek kukurice T17. Taktiež môžete využiť priamo základnú namiešané kúry od bylinkárky p. Mgr. Podhornej, K27 a K27, ktoré pomôžu pri redukcii hmotnosti a regenerácii pečene.

Veľmi známou čistiacou zmesou je mnohým známy hruškový med. Sú to vlastne rozvarené hrušky s včelím medom a špeciálnymi koreninami podľa sv. Hildegardy. Harmónia korenín v hruškovom mede pozitívne ovplyvní náš metabolizmus a my budeme zdravší.

Pre odvážnejších odporúčame intenzívnu kúru zo stromového sirupu pod názvom Neera.

Pre intenzívnu očistu črevného traktu sú vhodné vlákniny, ktoré čistia črevný trakt a sú schopné naviazať na seba množstvo toxínov. Máte dve možnosti. Buď zvýšite v strave podiel vlákniny, alebo si môžete ju zabezpečiť vo forme práškov v bylinkárňach či lekárňach. Na trhu je veľký výber vláknin. Odporúčame však najmä čistú ľanovú vlákninu, kde je aj množstvo cenných omega 3 nenasýtených mastných kyselín.

V poslednej fáze očisty, kedy začíname naberať silu a energiu je výborný konopný proteín, ktorý obsahuje množstvo rastlinných bielkovín, optimálny pomer Omega 3 a Omega 6 nenasýtených mastných kyselín, ďalej komplex aminokyselín, chlorofyl, horčík, vápnik, železo a iné minerálne látky a vitamíny.

Očistu črevného traktu môžeme vykonať aj pomocou zeleného ílu (zeolitu).

Na záver určite odporúčame zelené potraviny pre správne pH, mladý jačmeň, zelený kamut či riasy, ako sú chlorella alebo Havajská spirulina. V súčasnom období je na trhu aj množstvo menších balení zelených potravín, preto je ich možné jednoducho nakombinovať a užívať naraz spolu chlorellu so spirulinou, pripadne aj zeleným kamutom.

Ako som už spomenul, vyhnite sa extrémnym a drastickým diétam. Pamätajte, že očistami sa vyplavujú z tela aj cenné látky ako vitamíny či minerály, preto ich v tomto období viac dopĺňajte. Väčšinu z nich však nájdete práve v zelených potravinách, kelpe a v množstve nšich lipozomálnych vitamínoch a minerálov.

Mimoriadne cenný je štajerský tekvicový olej pre mimoriadny obsah zinku, selénu a vitamínu E.

Veríme, že týchto pár našich rád Vám pomôže pri efektívnom prečistení vášho tela a zhodení tukových vankúšikov z určitých partií tela.

Prajeme vám užasnú jar

Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

foto: shutterstock Lana K, hfuchs, Nayashkova Olga a Dzinnik Darius

Mohlo by vás zaujímať

Hormonálna nerovnováha u žien

V článku sa dozviete: Čo stojí za hormonálnou nerovnováhou? Fytoterapia a hormonálna nerovnováha Tinktúry na hormonálnu nerovnováhu...

31.12.2012
129554 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní