Túžobník brestový

35277 zobrazení

Túžobník je u nás menej známa liečivá bylina, čo je škoda, pretože sa radí do najvyššej kategórie super liečivých rastlín.

slovensky: Túžobník brestový latinsky: Filipendula ulmaria česky: Tužebník jilmový  Ako posvätná bylina bol túžobník súčasťou...
zdroj: google.com

slovensky: Túžobník brestový latinsky: Filipendula ulmaria česky: Tužebník jilmový

Ako posvätná bylina bol túžobník súčasťou svadobného venčeka, ktorý mala mladucha na hlave počas cirkevného obradu.

V roku 1999 uplynulo sto rokov odvtedy, čo bola objavená v kvetoch túžobníka kyselina acetylsalicylová, z ktorej bol neskôr vyrobený aspirín.

Preto je tiež známy ako prírodný aspirín.

Pre príjemnú vôňu sa odporúča kvety túžobníka v plátennom vrecúšku dávať do bielizníka.

Je to dekoratívna, statná a v našej prírode dosť častá bylina. Rada rastie na vlhkých lúkach a slnečných miestach okolo mokrín a potokov. Zbierame celé, baze podobné kvety, hneď keď začnú rozkvitať.

Túžobníkový čaj, ale aj tinktúra sú vynikajúcim prírodným prostriedkom pri reume a reumatoídnej artritíde. Má silný potopudný účinok, preto sa s obľubou podáva v čaji pri horúčke, pri chrípkových a ďalších infekčných ochoreniach. Pri reume, kĺbových bolestiach a dne ho odporúčame v kombinácii so Židovskou čerešňou T47 a Vŕbou bielou P49.

Užíva sa pri spomalenom metabolizme, pri kožných chorobách, pri vylučovaní soli z organizmu pri obezite a tiež pri opuchoch.
Je tiež tradičný prostriedok pri hnačkových ochoreniach.

V našich bylinkárňach okrem čajoviny si môžete zadovážiť túto bylinku vo forme tinktúry pod kódom T56 Tužobník Brestový. Je tiež súčasťou kúr pri problémoch lymfatického systému - K47 a K47A.

Ing. Pavol Machnič a Mgr. Dagmar Machničová, redakcia  www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Dionýz Dugas: 500 najlepších receptov ľudovej medicíny

foto: Fotolia

Mohlo by vás zaujímať

Mydlové orechy

Pre koho sú vhodné mydlové orechy na pranie? Bielizeň vypraná v týchto prírodných saponínoch je antialergická a je zvlášť vhodná pre...

17.1.2010
5397 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní