Magické bylinky a magické bylinkové rituály I.

21809 zobrazení

V posledných desaťročiach záujem o všetko magické narastá tým viac, čím menej rozumieme tomu, čo sa okolo nás deje, ľuďom okolo nás i sebe samým. Čo je to mágia? Mágia je umením porozumieť prírode, človeku, Vesmíru. Mágia je náuka o silách.

 Sila, alebo energia, je neutrálna, ako elektrina. Je plus, alebo mínus. Len od osoby, ktorá silu používa, záleží, či bude tiecť plusovým,...
zdroj: google.com

Sila, alebo energia, je neutrálna, ako elektrina. Je plus, alebo mínus. Len od osoby, ktorá silu používa, záleží, či bude tiecť plusovým, alebo mínusovým kanálom.

Slovo mágia je teda neutrálne

Poznáme však mágiu bielu a čiernu. Biela pracuje v prospech pozitívnych cieľov, čierna v prospech mága a jeho egoistických cieľov.

Bieli mágovia pracujú spolu, čierni pracujú sami, alebo proti sebe. Mágia znamená zodpovednosť, ovládanie seba samých, zredukovanie ega.

Odpradávna sa mágia vyučovala v tajných rádoch a školách, mohli ju vykonávať len niekoľkí privilegovaní.

Okrem takýchto starých škôl máme tradíciu ľudovej mágie, ktorá sa nám zachovala hlavne v ľudovej slovesnosti, rozprávkách a piesňach. Keby ľudia tušili, koľko magických postupov obsahujú, určite by pozornejšie čítali detské rozprávky.

Objavujú sa v nich víly, škriatkovia, elfovia, ochrancovia stromov, anjeli.

Príroda je živá, má svojich obyvateľov, ktorí sa starajú na materiálnej i duchovnej úrovni o jej rozvoj a ochranu. Kedysi, v dávnych dobách, s nimi ľudia spolupracovali. Mohli ich vidieť, tešiť sa s nimi a učiť sa od nich. Bolo to v dobách bájnej Atlantídy.

Schopnosť vidieť tieto prírodné bytosti majú malé deti. My ich môžeme vidieť tiež, je na to však potrebné zbaviť sa strachu a obmedzení nášho ega.

V prírode nič nie je zbytočné. Každý kameň, rastlina, chrobáčik, má svoje presné miesto. Ak sa nenaučíme rešpektovať tento poriadok, budeme sa neustále čudovať, prečo narastajú prírodné katastrofy, prečo naša strava je tak málo výživná, prečo sa zabíjame tým, čo jeme, prečo je tak veľa násilia a agresivity okolo nás. Vyčlenili sme sa z poriadku vecí a príroda sa len snaží naprávať to, čo my pokazíme.

Deti by sa mali namiesto mnohých nepotrebných vedomostí učiť rozumieť prírode, naozajstne, nie v lavicich, ale vonku. Na to by sme však potrebovali školených učiteľov a alternatívne školstvo. Ako pomôcť našim deťom?

Učme sa sami. Prekonajme lenivosť, predsudky, vyzvime naše staré mamy a otcov, nech nám rozprávajú staré bájky a povesti, opýtajme sa ich, ako napríklad liečili vodu v kolene, keď nemali chemické lieky a chirurgov. Povedali by vám, že na to je najlepšie čerstvé kravské lajno. Poznali moc byliniek, kôry stromov, koreňov rastlín.

Vyrábali si masti, pili odvary, prikladali kaše z medu, pavučín a byliniek. Využívali aj ochrannú energiu raslín, pomáhali si nimi v každodennom živote.

Praktické rituály

Bylinky nám môžu pomôcť v podobe čajov, mastí, olejov, tinktúr, vína, práškov....ale aj svojou energiou. Každá rastlina vyžaruje určitú energiu, pôsobí na naše materiálne telo, ale aj na našu auru. Užívaním rastliny v podobe čajov a iných liekových foriem, pomáhame nášmu telu pri regenerácii a liečbe a pôsobíme aj preventívne. Užívaním rastliny ako magickej pomôcky, pôsobíme na energie okolo nás, vytvárame ochranu, harmonizujeme a čistíme priestor, v ktorom žijeme. Môžeme ich používať aj pri meditáciách a modlitbách.

Ďalšie spôsoby magickej práce s bylinami sú napríklad - ochranné vrecúška, bylinkové vankúšiky, sušené byliny sa rozhadzjú okolo príbytku, do rohov domu, čerstvé sa vešajú nad vchodové dvere, okná.

Vydymovanie ako kadidlo

Bylinky môžeme využívať na vydymovanie, ako kadidlo. Vhadzujeme ich do ohňa, alebo na tlejúce uhlíky. Dym obsahuje vonné silice a aromatické látky, ktoré pôsobia na náš limbický systém (tzv.starý mozog, ktorý spúšťa emocionálne reakcie - radosť, smútok, hnev, náklonnosť, reprodukčný pud, )a na naše podvedomie.

Vdýchnutím sa vôňa dostáva cez krvný obeh a nervový systém do tej časti mozgu, ktorá je zodpovedná za emócie a city. Má hlboký účinok na našu dlhodobú i krátkodobú pamäť a ovplyvňuje nás, aj keď si to neuvedomujeme. Na vône reagujeme skôr emocionálne ako intelektuálne. Každý je okamžite schopný povedať, či sa mu nejaká vôňa páči, či nie.

Rastliny okrem týchto látok, ktoré sa dajú vedecky určiť, obsahujú aj životnú energiu - čchi, pránu, živu - ktorá sa uvoľňuje a pôsobí na svoje okolie.

Všetky staré civilizácie, prírodné národy aj naši predkovia, používali dym z bylín v každodennom živote.

Dnes sa tomuto využívaniu rastlín venujú šamani, ktorí si nimi dokážu navodiť zmenený stav vedomia. Robíme to aj my, napríklad na Vianoce. Moja mama dávala na pec šupky z pomarančov, otec nosil čerstvé vetvičky z ihličnatých stromov - cítite tú vôňu? Človek si dokáže spomenúť na vône svojho detstva veľmi presne.

Na uvoľnenie po namáhavom dni, na relaxáciu a meditáciu

Budeme potrebovať uhlíky - dostaneme ich v obchode s náboženskými predmetmi. Uhlíky zapálime na kovovej podložke alebo v nádobe (kadidelnici) určenej len na tento účel. Potom vhodíme štipku sušených bylín: šalvia biela, jazmín, levanduľa, aníz, palina, černucha, bazalka, fenikel, ruža damašská...jednu alebo niekoľko, to závisí od každého individuálne.

Liečivé pôsobenie dymu: vydymujeme okolo postele i celú miestnosť.

Borievka, šalvia, ľubovník, levanduľa.

Ochranné vrecúška

Odpradávna využívali ľudia bylinky na privolanie šťastia, lásky, na ochranu a prosperitu. Robili to jednoduchým spôsobom. Príslušné byliny zašili do malých vrecúšok, ktoré nosili na tele. Môžeme si ich vyrobiť aj my doma. Vrecúško by malo byť z prírodnej látky - bavlna, ľan.

Ak chceme využiť aj silu a pôsobenie farieb, zvolíme aj príslušnú farbu: červená - ochrana, láska. Biela - očista, pokoj, pokora. Fialová - duchovný rozvoj, spiritualita...Sušené byliny podrvíme a zašijeme do vrecúška. Nosíme ho pokiaľ možno na tele, alebo vo vrecku, prípadne v kabelke.

Rozmarín - dlhý život, vernosť.
Ruža - láska.
Bazalka, šalvia, archangelika, ľubovník , valeriána - ochrana pred negaívnymi energiami 
Palina pravá - ochrana tehotných žien
Aníz - vystúpenia na verejnosti, súdne konania
Papraď samčia - šťastie
Čiernohlávok - sebavedomie
Pamajorán - depresie
Drchnička roľná - melanchólia, "prináša smiech"
Hyacint - vernosť, skromnosť
Kosatec žltý - múdrosť, odvaha, očista
Valeriána - pokoj, rovnováha, očista, meditácia
Levanduľa - láska, mier, radosť
Fialka trojfarebná - láska, jasnovidectvo
Mäta polej - veštenie, ostrenie zmyslov
Nechtík - láska, veštenie, prorocké sny
Cezmína - mužská príťažlivosť
Kotúč poľný - mužská potencia

Pokračovanie...

Mgr. Iveta Henzélyová http://www.bylinkovaskola.sk/

Mohlo by vás zaujímať

Vstup do Hildegardinej kuchyne

Nič nepreháňať Viete teda, ktoré potraviny sú viac alebo menej zdravé. Podľa toho sa dá preorientovať aj spôsob prípravy jedál v...

31.5.2010
4376 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní