Imelo biele - mýtická rastlina s výnimočnými liečivými účinkami

66370 zobrazení

V dnešnom článočku Vám ponúkame zoznámenie s bylinkou, ktorá pomáha oddávna ľuďom predovšetkým pri srdcových chorobách.

slovensky: Imelo biele, latinsky: Viscum album, česky: Jmelí  V tomto článku sa dozviete:   	Pôvod Imela bieleho 	Zber Imela bieleho 	Liečivé...
zdroj: google.com

slovensky: Imelo biele, latinsky: Viscum album, česky: Jmelí

V tomto článku sa dozviete:

Pôvod Imela bieleho

Imelo sa používalo odpradávna aj v mytológii a pri rôznych rituáloch, pretože sa mu pripisovala zázračná moc. Táto viera v čarovnú moc imela na vianočnom stole pretrvala stáročia. Keltskí kňazi odsekávali na Nový rok zlatým kosákom vetvičky imela s prianím lásky a šťastia. Preto aj dnes imelo nájdeme počas vianočných sviatkov skoro v každej domácnosti. Symbolizuje túžbu po šťastí pre celú rodinu. Známy je aj tradičný bozk zamilovaných na vianoce pod vetvičkou imela aby ich láska a šťasti pretrvalo celý rok.

Vynikajúce liečivé účinky imela sú známe v celej histórii liečenia rastlinami.

Máloktorá rastlina je opradená toľkými poverami a mýtmi ako práve imelo. Používali ho už starokeltskí, grécki, ale aj stredovekí liečitelia. Ako liek sa zachovalo až po súčasnosť.

Názov imela pochádza z latinčiny - viscum znamená lep. Má drobné biele plody, ktoré sú na dotyk lepkavé. Aby sa na svojom hostiteľovi mohli usadiť, musia tam zostať dostatočne dlho a zapustiť zvláštne korene.

Ako rastlinný parazit sa priživuje na stromoch a berie im životodarnú miazgu. Aj keď ho v prírode nájdeme často, obvykle je vysoko a nedá sa dočiahnuť, preto sa zbiera na miestach ťažby zo spadnutých stromov.

Imelo biele je vždyzelený poloparazitický ker, rastúci na ihličnatých aj listnatých stromoch, okrem dubov. 
Z konárov stromov vyrastá stonka (30-50 cm), ktorá sa typicky vidlicovito rozkonáruje. Konáriky sú uzlovité, krehké a zakončené dvoma listami. Každý rok vyrastá jeden článok a tvorí často veľmi košaté trsy.

Listy vyrastajú na koncoch konárikov, vždy dva proti sebe a sú sediace, podlhovasto vajcovité, kožovité, celistvookrajové , neopadavé, so žltozelenou čepeľou (poloparazit).

Imelo je dvojdomá, hmyzoopelivá rastlina s klbkami sediacich kvetov. Piestikové kvety vyrastajúce po 2-4 na konci alebo v pazuche konárikov majú nenápadné, žltozelené okvetné lístky a spodný semenník s terčovitou bliznou. Tyčinkové kvety sú väčšie, majú štvordielne rúrkovité okvetie a štyri tyčinky.

Zber Imela bieleho

Plodom je okrúhla, jednosemenná, priesvitná, nepravá bobuľa bielej alebo slabožltej farby, so slizovito lepkavou dužinou. 
Kvitne v marci a apríli, dozrieva v novembri a decembri. Zbiera sa vňať (november- február) a zriedka aj plody. Plody sa používajú na technické účely (lepidlo na muchy, vtáky a pod.)

Liečivé účinky Imela bieleho

Hlavné účinné látky imela sú polypeptid viskotoxín, cholín a acetylcholín, kyselina oleanolová, živica, škrob, silica, vitamín C, v plodoch viscín a iné. V súčasnosti sa imelu, ktoré rastie na smrekovci venuje veľká pozornosť, a to najmä viskotoxínu, o ktorom sa predpokladá, že má okrem iného aj protirakovinový účinok.

Jeho hlavným liečivým účinkom je regulácia krvného tlaku, ktorú dosahuje tým, že zmäkčuje a odstraňuje vápenaté usadeniny v cievnom systéme, čím predchádza srdcovým a mozgovým infarktom. Dobre pomáha aj pri rakovine žalúdka, epilepsii, štítnej žľaze, ženskej a mužskej neplodnosti.

Infarkt myokardu sa spravidla ohlási niekoľko dní vopred.

Ak zistíte nasledujúce príznaky, ihneď navštívte lekára: únava a slabosť, potenie, ťažkosti pri dýchaní, dýchavičnosť, pocit stiesnenosti, strach, chlad, tupé a silné bolesti v oblasti hrude vyžarujúce do ľavého ramena. Patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtia. Príčina, ktorá ho vyvoláva, je takmer vo všetkých prípadoch tá istá: tromb koronárnej cievy postihnutej kôrnatením. Prekrvenie a prívod kyslíka v postihnutej oblasti je nedostatočný. Pri prvých ťažkostiach je nevyhnutné ihneď ísť do nemocnice alebo najlepšie zavolať lekára prvej pomoci. Pri infarkte sa odporúča vtierať masť do kože v oblasti srdca z hlohu obyčajného.

Je potrebné jesť veľa ovocia a zeleniny, cesnaku, prestať piť alkohol a fajčiť. Pohybujme sa veľa na čerstvom vzduchu., v žiadnom prípade nezvyšujeme odporúčané dávky. Najlepšie sa užíva vo forme kvapiek.

Jeho preventívne protiinfarktové pôsobenie treba využívať opakovane, ale len v malých dávkach, lebo imelo môže byť pri predávkovaní nebezpečné.

Imelo patrí medzi mierne jedovaté rastliny, preto ho užívame veľmi opatrne.

Jedovaté časti Imela bieleho

Ide o mierne jedovatú rastlinu. Najviac je jedovaté imelo na topole, z týchto stromov sa teda na liečenie nezbiera. Najvhodnejšie je imelo z hlohu alebo jablone. Na liečebné účely sa používajú predovšetkým listy, kde je minimálne množstvo jedovatých látok. Medzi nežiadúce účinky imela bieleho patrí bolesť brucha, prípadne hnačka. U niekoho sa prejaví aj zvýšená teplota, pokles krvného tlaku, porucha srdcového rytmu a halucinácie. V tomto prípade znížte dávkovanie, prípadne imelo prestaňte užívať úplne. Užívanie imela nie je vhodné pri tehotenstve ani pri dojčení.

Čaj z Imela bieleho

Aj v našich Bylinkárňach a na e-shope si môžete imelo zadovážiť v podobe čajoviny - Imelo biele - vňať. Výrazne znižuje krvný tlak, odstraňuje pocit návalov krvi do hlavy, najmä v klimaktériu. Reguluje vylučovanie žlče do čriev a ovplyvňuje činnosť pankreasu. Má protireumatickú aktivitu, potláča chorobne zvýšenú činnosť štítnej žľazy a pomáha pri liečbe niektorých prejavov sennej nádchy. Pri kŕčových žilách a bercových vredoch možno odporučiť omývanie, prípadne kúpele nôh. Imelo prospieva pri liečbe nočného pomočovania dospelých a bieleho výtoku.

Ďalšie čajoviny, ktokrvnýré obsahujú imelo sú: Metabolik - upravuje metabolické poruchy, znižuje cholesterol. Anticholest - pri zvýšenom cholesterole v krvi, Hypertonik - znižuje tlak, zlepšuje odolnosť tepnových stien. Hemopur - odporúča sa ako doplnok diéty pri hemoroidoch. Cievny - priaznivo pôsobí pri zápaloch ciev.

Imelo biele a tinktúry

Imelo si môžete zakúpiť aj v podobe tinktúry z gemmoterapie. Imelo biele T13 - normalizuje krvný tlak, tlmí bolesti hlavy, závraty, návaly v klimaktériu. Obmedzuje usadzovanie nežiaducich látok v cievach, upokojuje srdcovú činnosť. Podporuje činnosť slinivky aj funkcie štítnej žľazy. Pomáha obmedzovať prejavy kŕčových žíl, podporuje zdravú funkciu kĺbov.

Taktiež ho obsahujú kúry z gemmoterapie: kúra K06 - Doplnok z bylín na harmonizáciu organizmu pri ťažkostiach s prechodovým obdobím. Kúra podporuje hormonálnu činnosť v tele, pomáha prekonávať nepríjemné prejavy a ťažkosti klimaktéria, ako návaly, potenie.

Kúry K 31, K31A - Doplnok z bylín pri ťažkostiach s krvným tlakom. Priaznivo ovplyvňuje stav cievneho systému, čistí cievy od usadenín a podporuje normalizáciu krvného tlaku.

Imelo biele 50ml T13 - tinktúra z bylín

Pri problémoch s vysokým krvným tlakom.

Kúra K31 krvný tlak

Kúra pri normalizácii krvného tlaku.

Na záver vám pridáme jeden receptík na imelovú tinktúru

Do pohára s dobrým uzáverom dáme asi 150 g čerstvého imela, zalejeme ½ litromliehu tak, aby bolo imelo celkom zaliate. Necháme na tmavom mieste vylúhovať asi 8 týždńov, občas pretrepeme. Potom scedíme, vytlačíme, necháme na tmavom mieste ešte niekoľko dní usadiť a pozorne zlejeme. Užívame 15 -20 kvapiek 2 až 3-krát denne.

Dnešný článoček uzavrieme známym výrokom:

„Neboj sa infarktu, kto veríš v imelo."

Spracovala: Mgr. Dagmar Machničová, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatura:

Marta Velgosová, Štefan Velgos - Naše liečivé rastliny, Dionýz Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny, Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas - Babkine bylinky.

Foto: fotolia, Pixabay

Mohlo by vás zaujímať

Fluorit, kameň, ktorý dokáže zvládnuť chaos

Fluorit, česky nazývaný aj kazivec, zaujme farbami Nádherné sú nielen jeho nekonečne farebné tromlované variácie, ktoré často nájdete...

30.12.2012
9357 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní