Kurkuma a kurkumín – Všetko, čo o nich vieme

5464 zobrazení

Čo všetko viete o kurkume o kurkumínu, ktorý sa v Ázii používa už tisíce rokov? Je hlavnou súčasťou ajurvédy, tradičnej čínskej medicíny, Unani, Siddhy a animistických rituálov austrálskych národov.

Kurkuma alebo kurkumovník dlhý (Curcuma longa, L) je tropická rastlina, ktorá potrebuje teplo, vlhkosť a priepustnú pôdu. Je to trvalka s...
zdroj: google.com

Kurkuma alebo kurkumovník dlhý (Curcuma longa, L) je tropická rastlina, ktorá potrebuje teplo, vlhkosť a priepustnú pôdu. Je to trvalka s dlhými listami a žltými kvetmi, ktorá pochádza z južnej Ázie. Môžete ju pestovať vo vnútri alebo vonku, ale musíte ju chrániť pred mrazom. Pestovanie kurkumy je možné aj na Slovensku, ak dodržíte niektoré zásady.

Pestovanie kurkumy

Na pestovanie kurkumy potrebujete koreňové podzemky, ktoré sa dajú kúpiť v obchodoch so zdravou výživou alebo v ázijských obchodoch. Vyberte si podzemky s čo najviac klíčkami a nakrájajte ich na menšie kúsky. Každý kúsok by mal mať aspoň jeden klíčok.

Podzemky sadíte do veľkých črepníkov s priepustným substrátom, ktorý je bohatý na organické látky. Podzemky zakryjte asi 5 cm vrstvou substrátu a udržujte pôdu vlhkú, ale nie premočenú. Črepníky umiestnite na slnečné a teplé miesto, kde je teplota aspoň 20°C.

Kurkuma rastie pomaly a trvá jej asi 7 až 9 mesiacov, kým dozreje. Počas vegetácie ju pravidelne zalievajte a hnojte kvapalným hnojivom raz za mesiac. Kurkuma má veľké zelené listy a žlté kvety, ktoré sú veľmi dekoratívne.

Kedy sa kurkuma zbiera

Keď listy začnú žltnúť a schnúť, znamená to, že kurkuma je zrelá na zber. Vyberte podzemky z črepníkov a očistite ich od pôdy. Môžete ich použiť čerstvé alebo ich usušiť a pomlieť na prášok. Kurkuma sa dá skladovať v chladničke alebo v mrazničke.

Použitie kurkumy

Kurkuma je vynikajúce korenie, ktoré má mnoho zdravotných prínosov. Je to silný antioxidant, protizápalový a omladzujúci prostriedok, ktorý pomáha pri liečbe cukrovky, artritídy, rakoviny, depresie a ďalších ochorení. Kurkumu môžete pridávať do jedál, nápojov alebo ju piť s vodou. Kurkuma je korenie z podzemku kurkumovníku dlhého.

kurkuma nápoj

Spočiatku sa kurkuma využívala ako farbivo, neskôr pre jej liečivé účinky sa začala používať aj v prírodnej medicíne, pretože sa zistilo, že obsahuje mimoriadne pozitívne látky pre organizmus.

Nazvali ich kurkuminoidy, z ktorých najdôležitejší a najznámejší je kurkumín. Práve kurkumín je známy svojou schopnosťou potláčať a liečiť množstvo druhov telesných zápalov.

Čo je to kurkuma

Kurkuma je korenie zo sušeného mletého podzemku tropické rastliny kurkumovníku dlhého, ktorý patrí do rovnakej rodiny ako zázvor. Podzemky sa zbierajú, olupujú, varia a sušia na slnku alebo v peci. Potom sa melú na jemný prášok žltej farby, ktorý má charakteristickú arómu a chuť, je dôležité ochucovadlo v ázijských kuchyniach.

Kurkuma je hlavnou zložkou kari korení a je veľmi obľúbená v indických, pakistánskych, perzských a thajských pokrmoch. Používa sa aj na farbenie potravín, textilu a kože. Kurkuma sa dá nájsť v obchodoch s potravinami ako prášok, tekutý extrakt, tinktúra alebo štandardizovaný extrakt.

Dobré gazdinky ju využívajú aj pri príprave stravy, rôznych nápojov a v poslednom období sa začal kurkumín využívať aj v podobe lipozomálnych vitamínov, kde je jeho využiteľnosť v organizme najvyššia.

Čo kurkuma obsahuje?

  • antioxidanty,
  • piperín,
  • kapsaicin,
  • karotenoidy,
  • limonen,
  • vitamíny  B, C a E.

Hlavnou zložkou kurkumy je kurkumín so svojou zemitou, horkastou a korenistou príchuťou. Problémom kurkumy je, že kurkumín má v našom tele veľmi nízku využiteľnosť. Preto sa kurkumín podával s čiernym korením, ktoré obsahuje piperín, aby sa jeho využiteľnosť v organizme zvýšila.

Ako nám môže kurkumín pomôcť?

Po skúsenostiach s kurkumínom v ázijských krajinách, výrazne preniká kurkumín aj do tradičného európskeho bylinkárstva, vzhľadom na extrémne množstvo pozitívnych vlastností.

Vlastnosti a účinky kurkumínu

Poznáte liečivé účinky kurkumy a kurkumínu? Kurkumín má  silné  protizápalové účinky, preto svoje využitie nájdeme pri reume a dne, kde pacienti ocenia jeho pozitívne pôsobenie na zápaly kĺbov, šliach a svalov. Odporúčame kurkumín užívať nielen pri problémoch, ale aj v rámci prevencie od 50. roku života, lebo je dôležitý pri udržiavaní  normálneho stavu kĺbov, keďže ovplyvňuje ich pohyblivosť a mám vplyv na pevnosť chrupaviek a tkanív v pohybovom aparáte.

Takže aj ľudia ktorí akokoľvek športujú, by mali užívať kurkumín. Pocítite rýchlejšiu regeneráciu svalov a tkanív po športe. Kurkumín by sa mal stať každodennou súčasťou vrcholových športovcov vzhľadom pre jeho schopnosť rýchlej regenerácie tkanív.

Použitie kurkumínu

Kurkumín je vhodný nielen na zápaly kĺbov, ale odporúča sa aj pri zápalových ochoreniach čriev, či pankreatitídy a ďalších pri problémoch s tráviacim traktom. Kurkumín je aj silný antioxidant, takže chráni naše telo pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a využíva sa aj pri prevencii a a ako doplnková liečba pri rôznych typov rakoviny, pri jej šírení, teda pri metastázovaní.

kurkuma reuma

Kurkumín tiež má priaznivé účinky na trávenie, pečeň a žlčník. Kurkumín stimuluje tvorbu žlče, ktorá pomáha tráviť tuky a odstraňovať toxíny z tela. Kurkumín tiež chráni pečeň pred poškodením alkoholom, liekmi alebo chemikáliami. Kurkumín tiež zabraňuje tvorbe žlčníkových kameňov a zlepšuje prietok žlče.

Ďalšou cieľovou skupinou ochorení, kde kurkumín nájde svoje uplatnenie je pri regulovaní krvného tlaku, pri znižovaní pravdepodobnosti vzniku srdcových chorôb, ale aj kliatbe dnešného rýchleho životného štýlu, a to pri úzkostiach a depresii – zosilňuje mozgové neurotransmitery serotonínu a dopamínu.

Lipozomálny kurkumín
VIKEND15

Lipozomálny kurkumín

Vysoko využiteľná forma kurkumínu.

Vhodné kombinácie

Preto je ho vhodné kombinovať s bylinkami ako Ashwaganda alebo Šafrán, ktoré tiež majú schopnosť spätne vychytávať serotonin na podobnej báze ako SSRI antidepresíva. U nás túto unikátnu kombináciu nájdete v antistres komplexe, kde sme zmiešali tieto ďalšie dve unikátne bylinky o ktorých si čoskoro tiež napíšeme.

Ako som už vyššie spomenul, jediný problém s kurkumínou a celkovo kurkumou je, že je len minimálne prirodzene vstrebateľná a teda využiteľná v organizme. Preto aby sa dostala v dostatočnom množstve do organizmu, v ázii sa pridáva do jedál v obrovských množstvách.

V Európe sme si zvykli skôr na podávanie už vyextrahovaného kurkumínu vo forme kapsúl alebo lisovaných tabliet v čistom extrakte kurkumínu alebo v kombinácii s piperínom. Ani tu však využiteľnosť nedosahuje žiadaný stav. Preto sa začal kurkumín spracovavať v novej vysoko využiteľnej modernej lipozomálnej forme.

Čím je výnimočný lipozomálny kurkumín?

Lipozomálna forma kurkumínu umožňuje zvýšiť jeho vstrebateľnosť viac ako 50x oproti bežným formám. Pri lipozomálnej forme nie je nutné ani pridávanie piperínu.

Kedy kurkumu neodporúčame?

  • v tehotenstve a pri snažení sa o tehotenstvo,
  • pri žlčníkových kameňoch alebo iných ochorení žlčníka.

Lipozomálny kurkumín
VIKEND15

Lipozomálny kurkumín

Vysoko využiteľná forma kurkumínu.

Inšpirujte sa tipmi a radami, prečo používať kurkumu a kurkumín nielen pri zdravotných problémoch, ale aj v prevencii. Kurkuma by sa mala stať, tak ako v ázijských krajinách súčasťou nášho každodenného užívania. Kurkumou sa nepredávkujeme, takže ju môžete užívať dlhodobo. Pravidelné denné užívanie kurkumínu, ale aj kurkumy vo forme korenia, dokáže s vaším zdravím spraviť doslova zázrak, treba vyskúšať.

Lipozomálny kurkumín nájdete aj v našich Bylinkárňach a na www.zdravysvet.sk

 

Zdroj: team zdravysvet.sk

Foto: Freepik a Zdravysvet

Mohlo by vás zaujímať

Šalát Ravello

Zloženie: Cherry paradajky, uhorka, farebná paprika, ľadový šalát, sušené BIO figy, sušené paradajky, mini mozarella, tekvicový olej,...

17.3.2015
4270 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní