Objavte tajomstvo L-lyzínu a zistite prečo je pre nás dôležitý

1023 zobrazení

Mávate problémy s imunitou? Objavuje sa u vás často vírus a herpes? Potom je pre vás príjem L-lyzínu dôležitý.

Čo je to L-lyzín a prečo je pre nás dôležitý?  L-lyzín alebo L-lysine je jednou z esenciálnych aminokyselín, ktorá predstavuje...
zdroj: google.com

Čo je to L-lyzín a prečo je pre nás dôležitý?

L-lyzín alebo L-lysine je jednou z esenciálnych aminokyselín, ktorá predstavuje nevyhnutnú súčasť biochemických procesov v ľudskom tele. Je nevyhnutným stavebným prvkom pre všetky bielkoviny v tele. Jeho prítomnosť je nutná pre správnu funkciu organizmu, keďže sa podieľa na širokom spektre životne dôležitých procesov. Táto aminokyselina je klasifikovaná ako "esenciálna", čo v biochemickom kontexte naznačuje, že ľudské telo ju nedokáže syntetizovať samo a je závislé na jej príjme z externých zdrojov.

V kontexte syntézy bielkovín je L-lyzín nevyhnutný pre tvorbu nových bielkovín, ktoré sú fundamentálnymi (základnými) stavebnými jednotkami všetkých živých organizmov. Bielkoviny sú teda zodpovedné za množstvo procesov, a to vrátane funkcie, štruktúry a regulácie buniek a tkanív. Príjem L-lyzínu je pre vás teda nevyhnutný, ak máte problémy s imunitou. 

Z hľadiska výživy je L-lyzín kľúčovým prvkom, ktorý musí byť získaný buď prostredníctvom stravy alebo vo forme doplnkov. V potravinách (pri 100 g hmotnosti potraviny) nájdeme túto aminokyselinu najmä v parmezáne, a to asi 3 g, v tuniaku a krevetách cca 2 g, v červenom mäse, taktiež cca 2 g a v bielom mäse asi 1,5 g. Pre vegetariánov a vegánov je dôležité zahrnúť do stravy dostatočné množstvo rastlinných zdrojov lyzínu, ako sú sójové bôby a šošovica. Tie obsahujú v 100 g asi 1,5 g lyzínu a orechy cca 1 g. Predídu tak možnému deficitu tejto aminokyseliny.

Tieto údaje môžu byť užitočné pri zostavovaní vyváženej stravy, najmä pre ľudí, ktorí sa snažia zabezpečiť si dostatočný príjem esenciálnych aminokyselín, či už zo zdravotných dôvodov alebo pre zlepšenie športového výkonu.

Tí, ktorí si nemôžu zabezpečiť dostatočný príjem tejto aminokyseliny zo svojej stravy alebo potrebuju zvýšiť jej príjem, či potreujú podporiť imunitný systém, môžu siahnuť po doplnkoch stravy s obsahom L-lyzínu.

Lipozomálny Imunity Booster
VIKEND15

Lipozomálny Imunity Booster

Pri oslabenej imunite, chrípkach, covide a oparoch.

Tu je dôležité zdôrazniť, že prijímanie L-lyzínu v pestrej a vyváženej strave je pre človeka a jeho zdravý život dostatočné. V prípadoch, ak športujete, máte vysoký životný štýl alebo patríte medzi jedincov s určitými zdravotnými stavmi (herpesy, nedostatočná imunita), ktorí môžu mať zvýšenú potrebu tejto aminokyseliny, v tom prípade je jej nevyhnutné doplnenie

Počuli ste už niekedy o antitelach?

L-lyzín zohráva významnú rolu v podpore imunitného systému. Je nevyhnutný pre vývoj antitel, ktoré sú základnými prvkami imunitnej odpovede na patogény. Antitela, známe tiež ako imunoglobulíny, sú proteíny (bielkoviny), ktoré vyrába imunitný systém ako odpoveď na prítomnosť antigénov, ktoré sú cudzie látky alebo mikroorganizmy, ako sú vírusy, baktérie, parazity, a dokonca aj rakovinové bunky. Antitela sú základnou súčasťou adaptívnej (prispôsobujúcej sa) imunity, čo je špecifická obranná reakcia tela, ktorá sa vyvíja počas života jedinca. 

Funguje to takto: Keď antitelo nájde svoj zodpovedajúci antigén, viaže sa naň a pomáha imunitnému systému rozpoznať ho a zlikvidovať. Tento proces môže zahŕňať ničenie patogénu (čím sa zabráni jeho schopnosti infikovať bunky), označenie patogénu pre fagocytózu (pohltenie patogénu) alebo aktiváciu systému v tele, ktorý môže viesť k rozpadu patogénnych buniek. Antitela stimulujú tvorbu pamäťových imunitných buniek, čo vedie k rýchlejšej a efektívnejšej odpovedi imunitného systému pri budúcom kontakte s tým istým patogénom.

Na čo má L-lyzín vplyv?

L-lyzín pomáha v absorpcii vápnika, čo je nevyhnutné pre udržanie zdravých kostí a zubov. Bez dostatočného príjmu L-lyzínu by mohlo dôjsť k neefektívnej absorpcii vápnika, čo by mohlo mať za následok slabšie kosti a riziko vzniku osteoporózy. Tu dávam do pozornosti najmä ženy po 40. roku života a v klimaktériu.

L-lyzín sa tiež podieľa na produkcii hormónov, enzýmov a protilátok, ktoré sú kľúčové pre správnu reguláciu a udržiavanie rôznych telesných funkcií. Táto aminokyselina je tiež dôležitá pre opravu a regeneráciu tkanív, čo je kritické po zraneniach alebo operáciách, keďže podporuje rýchlejšie hojenie. Takže, ak ste po operácii alebo najlepšie už pred operáciou, začnite užívať L-lyzín vo zvýšenom množstve, ako len zo stravy. Osobne odporúčam ten v imunity boosteri.

Zvláštnu pozornosť si zaslúži význam L-lyzínu pre duševné zdravie, keďže niektoré štúdie naznačujú jeho potenciálny vplyv na zníženie úzkosti a stresu. Okrem toho sa vie, že užívanie L-lyzínu môže pomáhať pri prevencii vzniku oparov, pretože bráni replikácii vírusu herpes simplex. V tomto prípade odporúčam súčasné užívanie známej Ashwagandy, najlepšie v lipozomálnej forme.

Lipozomálna Ashwagandha
VIKEND15

Lipozomálna Ashwagandha

Bioaktívna ashwagandha s najvyšším percentom withanoidov na trhu

Aké sú prejavy nedostatku L-lyzínu? 

Nedostatok L-lyzínu môže mať vážne následky, vrátane zhoršeného rastu u detí a problémov s imunitným systémom, ktoré môžu viesť k väčšej náchylnosti na infekcie. Tiež môže spôsobiť problémy s opravou tkanív a dlhšie hojenie rán.

Zhrnutie

L-lyzín je neoceniteľným prvkom v udržiavaní si zdravia a funkčnosti ľudského tela. Jeho esenciálny charakter a rozmanité funkcie zdôrazňujú dôležitosť jeho adekvátneho príjmu, či už prostredníctvom stravy alebo doplnkov, pre zachovanie optimálneho zdravia a prevenciu rôznych zdravotných problémov. Ide o celý proces, kde špeciálne bunky imunitného systému, zvané fagocyty, pohlcujú a ničia cudzie častice alebo aktiváciu ďalších komponentov imunitného systému, ako sú komplementárne systémy, ktoré môžu viesť k priamej deštrukcii patogénov.

L-lyzín má tiež dôležitú úlohu pri regulácii produkcie antitel, pretože jeho nedostatok môže viesť k oslabenej imunitnej reakcii. Preto je dôležité, aby bolo v tele dostatočné množstvo L-lyzínu, aby sa udržala optimálna funkcia imunitného systému a zabezpečil sa správny vývoj imunoglobulínov. To je jeden zo základov dobrej imunity.

Okrem podpory imunitného systému má L-lyzín ďalšie významné úlohy v tele. Napríklad, podieľa sa na absorpcii vápnika, čo je dôležité pre zdravie kostí a prevenciu osteoporózy. Má tiež vplyv na produkciu kolagénu, proteínu, ktorý je dôležitý pre zdravie pokožky, šliach, väzov a chrupaviek. Taktiež sa diskutuje o jeho potenciálnom vplyve na znižovanie frekvencie a závažnosti oparov, pretože L-lyzín môže inhibovať replikáciu niektorých vírusov, vrátane herpes simplex vírusu.

Takže ľudia, ktorí dlhodobo trpia rôznymi herpesmi kdekoľvek na tele, pri objavení HPV vírusu, by mali dopĺňať lyzín vo forme doplnkov. My sme L-lyzín pridali aj do nášho vysoko vstrebateľného imunity boostera.

Preto je zrejmé, že L-lyzín je viac než len stavebným kameňom bielkovín, je to životne dôležitá molekula, ktorá podporuje množstvo zdravotných funkcií a pomáha udržiavať celkovú pohodu. 

Ing. Pavol Machnič

Mohlo by vás zaujímať

Aquamarín

Podľa gréckej mytológie je aquamarín posvätný kameň boha morí Neptúna a preto ho námorníci nosili ako talizman proti utopeniu, morskými...

2.2.2013
22865 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní