Tekvica obyčajná: zázrak na prostatu a inkontinenciu

1415 zobrazení

Táto všestranná rastlina nám poskytuje nielen chutnú a výživnú stravu plnú látok prospešných pre zdravie, ale aj dekoratívne prvky a dokonca aj materiály pre umenie a remeslá.

Výskyt, pestovanie a zber Tekvice obyčajnej  Tekvica obyčajná, latinsky nazývaná Cucurbita pepo, je druh rastliny patriaci do rodiny...
zdroj: google.com

Výskyt, pestovanie a zber Tekvice obyčajnej

Tekvica obyčajná, latinsky nazývaná Cucurbita pepo, je druh rastliny patriaci do rodiny tekvicovitých. Je známa svojimi veľkými plodmi, ktoré môžu dosiahnuť váhu až 40 kg. Výskyt tekvice obyčajnej je celosvetový, avšak jej pôvod sa datuje do oblasti Strednej a Južnej Ameriky. Dnes sa pestuje najmä v Severnej Amerike, Európe a Ázii. Preferuje slnečné a teplé polohy s dobrou pôdnou vlhkosťou. Ideálny čas na výsadbu tekvíc je koncom mesiaca apríl až začiatkom mája.

Rastlina tekvice obyčajnej je popínavá s dlhými, hrubými a chlpatými stonkami. Listy sú veľké, hrubé a hrubozrnné, zeleného odtieňa. Kvety sú veľké a zvonkovité v žltej farbe. Plody sú rôzneho tvaru a veľkosti, guľaté a pozdĺžne, až po hranaté s hlbokými žliabkami. Farba plodov závisí od odrody, ktoré môžu byť oranžové, zelené, žlté, biele a tiež kombinácia týchto farieb. “Mäso” tekvice je väčšinou oranžové, avšak môže byť aj žlté alebo zelenkavé.

Zber tekvice obyčajnej prebieha v septembri a októbri, kedy sú plody plne dozreté. Pri zbere je dôležité nechať na tekvici stopku, čo predĺži jej skladovateľnosť. Tekvica sa skladuje na suchom a chladnom mieste, kde môže vydržať až niekoľko mesiacov.

Dekoratívne využitie tekvice 

Zaujímavosťou o Tekvici obyčajnej je, že sa často používa v spojení s jeseňou a hlavne s magickým obdobím "dušičiek", kedy 31. októbra vo svete oslavuje množstvo ľudí Halloween. Tradične sa v tomto období do tekvíc vyrezávajú strašidelné tváre a v noci sa do nich vkladajú sviečky, aby vytvorili efekt "vtkávajúcej hlavy". Táto jesenná zelenina potom slúži ako dekorácia počas osláv Halloweenu. Nepoužité časti tekvice určite nevyhadzujte ale zúžitkujte pre svoje zdravie v kuchyni.

Výhody Tekvice obyčajnej pre ľudské zdravie

Tekvica je veľmi odolná a rastie do výšky 3000 metrov nad morom. V minulosti bola veľmi obľúbená. Kráľ Karol Veľký vyžadoval od nových osadníkov, aby tekvicu pestovali vo svojich záhradách. Ak chceme ostať dlho mladí, konzumujme tekvicové semienka, ktoré obsahujú nukleové kyseliny a nepriamo podporujú v našom organizme tvorbu vitamínu D.

Pri konzumácii sa využíva najmä dužina tekvice, ktorá je bohatá na vitamíny A, C a E, minerály ako draslík, vápnik, železo a vlákninu. Tekvicové semienka sú tiež výživné, obsahujú proteíny, zdravé tuky, obzvlášť veľa zinku a vlákninu. Tekvica sa môže pripravovať na mnoho spôsobov, a to od pečenej, cez varenú, až po surovú v šalátoch.

Tekvica obyčajná je nielen chutná, ale má aj mnoižstvo zdravotných benefitov, ako:

  • rieši problémy s prostatou a inkontinenciou, keĎže posilňuje svalovinu zvieračov
  • je dôležitá pre zdravie očí
  • jedzte ju často pri oslabenom imunitnom systéme
  • reguluje hladiny cukru v krvi
  • napomáha pri chudnutí vďaka nízkemu kalorickému obsahu a vysokému podielu vlákniny

Tekvica obyčajná na prostatu a inkontinenciu 

Semienka z tekvice môžu byť užitočné pri riešení problémov s prostatou a v zlepšovaní srdcového zdravia. Sú bohaté na oleje a ďalšie hodnotné látky. Vedci dokázali ich schopnosť eliminovať črevné parazity, zmierniť zápchu a dokonca aj bojovať proti rakovine. Koncentrované semienka - to je tekvicový olej. Preto v rámci prevencie, pre zdravú prostatu je tekvicový olej mimoriadne dôležitý prírodný prostriedok. 

Máte problémy s nekontrolovanými únikmi moču? To naznačuje, že máte nízku kontrolu nad močovým svalom a môžete trpieť inkontinenciou. Riešením môže byť tinktúra z tekvice, ktorá je známa svojou schopnosťou posilňovať svaly zvierača (sfinkteru) a je jedným z mála prírodných riešení pre tento problém. Tinktúru je možné užívať dlhodobo a bez obmedzenia. Doplniť ju môžete občasným užívaním kvalitného tekvicového oleja, ktorý je nielen zdravý, ale aj chutný. Optimálne výsledky dosiahnete kombinovaním týchto dvoch prípravkov.

Pravidelné začleňovanie týchto semienok do stravy ako zdravý snack, možno namiesto slaných tyčiniek alebo ako súčasť orieškových zmesí, môže byť skvelou prevenciou pre zdravie. Tekvicový olej sa tiež osvedčil ako všestranný doplnok výživy a univerzálny zdravotný pomocník.

Dužina ani semená tekvice nemajú žiadne nepriaznivé účinky, pri bežnej konzumácii sa nimi nemožno predávkovať, preto môžeme ich dobré vlastnosti využívať bez obáv. 

Tekvicu si môžete zakúpiť aj v našich Bylinkárňach v podobe tinktúry Tekvica T54, taktiež v unikátnom štajerskom tekvicovom oleji od rodinnej firmy Schalk Muhle KG, viackrát ocenený zlatou medailou "Prémiové Štajerské tekvicové oleje.

Tekvica 50ml, T54 - tinktúra z bylín

Využíva sa najmä v urológii pri problémoch so zvieračmi a inkontinenciou.

Štajerský tekvicový olej 500ml

Skvelý štajerský tekvicový olej.

Štajerský tekvicový olej, nazývaný aj "zelené zlato" z južného Štajerska, si získava srdcia milovníkov gurmánskych požitkov svojou jedinečnou arómou a delikátnou orechovou chutou. Tento olej sa výrazne odlišuje od ostatných tekvicových olejov, čo dokazuje i fakt, že každá fľaša pravého Štajerského tekvicového oleja má svoj certifikát pôvodu a je označená pečaťou pravosti.

Ideálny je do šalátov, kde sa vďaka svojej charakteristickej chuti stane hlavným protagonistom. Okrem toho prispieva množstvom cenných látok, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné. Odporúčaná dávka je jedna až štyri kávové lyžičky denne. Jeho príjemná a výnimočná chuť vás určite očarí.

V ponuke www.zdravysvet.sk nájdete aj štajerské tekvicové semienka. Sú neochutené, prirodzene bez šupiek. Skvelá zdravá pochúťka, vhodná do akejkoľvek kuchyne. Odporúčajú sa pri problémoch so srdiečkom a srdcovocievnym systémom, vysokom cholesterole, pri problémoch s pokožkou, vlasmi, nechtami  a pri problémoch s prostatou, či močovým mechúrom.

Na záver možno konštatovať, že tekvica obyčajná je nielen chutnou a výživnou súčasťou našej stravy, ale aj významným prínosom pre naše zdravie a celkovú pohodu.

Mohlo by vás zaujímať

Migréna – nepriateľka žien

Príznaky migrény Migréna nás z ničoho - nič prepadne. Je taká nepríjemná, že prichádza v pravidelných intervaloch, núti nás na...

25.10.2009
9175 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní