Jarná únava: Ako zvíťaziť nad jarnou únavou?

411 zobrazení

Už sa vám stalo, že ste po zime plní očakávania, ale namiesto energie cítite len únavu? Jar je tu v plnom prúde a s ňou aj jarná únava, ktorá môže byť poriadnym testom pre náš organizmus.

Čo spôsobuje jarnú únavu? Jarná únava nie je len mýtus. Je to skutočný fyziologický stav, ktorý sa prejavuje únavou, nedostatkom energie,...
zdroj: google.com

Čo spôsobuje jarnú únavu? Jarná únava nie je len mýtus. Je to skutočný fyziologický stav, ktorý sa prejavuje únavou, nedostatkom energie, podráždenosťou či dokonca depresívnymi náladami. Hlavným vinníkom je dlhodobý nedostatok slnečného svetla počas zimných mesiacov, čo ovplyvňuje produkciu vitamínu D3 a hormónu šťastia - serotonínu. Máme tu však aj ďalšie významné faktory, prečo sa v tomto období nemusíme cítiť komfortne.

Príčiny jarnej únavy

Poďme po poriadku a pozrime sa na celý problém detailnejšie. Ako som už spomenul, jedným z hlavných vinníkov jarnej únavy je nedostatok vitamínov, najmä vitamínu D3, ktorého hladiny môžu byť po zime veľmi nízke, pretože málo slnečného svetla znamená menšiu produkciu vitamínu D3 v tele.

Zároveň v jarnom období sa začína počasie v našich zemepisných šírkach veľmi dynamicky meniť. Najmä globálne otepľovanie tieto zmeny ešte zintenzívňuje. Naše organizmy sú vystavené tomuto vplyvu ako malá plachetnica na otvorenom oceáne. Je zmietaná vlnami a vetrami a len ťažko vie samostatne vzdorovať sile oceánu.

Naše organizmy "cítia" už dlho vopred tieto meteorologické vplyvy, čo vytvára v organizme vnútorný dlhodobý stres. Počasie ovplyvňuje  ľudí skutočne významne. Pri zmene počasia dochádza k zmene atmosférického tlaku, teploty, vlhkosti. Na toto všetko by sme sa mali adaptovať. Keďže tieto zmeny počasia sú stále intenzívnejšie, adaptovať sa často nedokážeme.

Tieto faktory spôsobujú intenzívne fyzické a psychické reakcie, ako sú:

Bolesti hlavy a migrény: Zmeny tlaku môžu ovplyvniť rozšírenie alebo zúženie krvných ciev, čo môže spôsobiť bolesti hlavy alebo migrény.

Problémy so spánkom: Zmeny počasia môžu narušiť normálny spánkový cyklus, čím môžu spôsobiť nespavosť alebo nekvalitný spánok.

Zvýšená únavnosť: Mnoho ľudí cíti zvýšenú únavu alebo nedostatok energie, čo môže byť spojené so zmenami počasia.

Podráždenosť alebo depresívne nálady: Počasie môže ovplyvniť aj psychický stav človeka, niektorí ľudia môžu byť náchylnejší k depresívnym stavom alebo podráždenosti.

Srdcovo cievne problémy: Srdcovo-cievny systém je vystavený mimoriadnej záťaži, preto ľuďom v tomto období extrémne kolíše krvný tlak a množstvo ľudí má hypertenzné krízy.

Teraz sa pozrime na fyziologické odpovede nášho organizmu na stres.

Pri negatívnej meteosenzitivite je  telo vystavené neustálemu stresu, pretože sa musí prispôsobiť zmenám v externom prostredí. Telo reaguje aktiváciou sympatického nervového systému, čo spúšťa do tela uvoľňovanie stresových hormónov, ako sú adrenalín a kortizol. Tieto hormóny pripravujú telo na rýchlu reakciu, (tzv. boj alebo útek), čo má za následok rôzne fyzické a emocionálne reakcie.

V tele vzniká dlhodobá hormonálna nerovnováha, keďže hormonálne prostredie je narúšané stresom, ktorý si my ani neuvedomujeme.

Chronický stres: Ak je človek dlhodobo vystavený meteosenzitivite, môže to viesť až k chronickému stresu, ktorý už výrazne oslabí imunitný systém a zvyšuje riziko rôznych zdravotných problémov, vrátane srdcových chorôb, úzkostných porúch a depresií.

Zvládanie negatívnych účinkov meteosenzitivity zahŕňa rôzne stratégie, ako sú relaxačné techniky, pravidelná fyzická aktivita, dostatočný príjem tekutín, vyvážená strava, ale ukazuje sa, že pre väčšinu ľudí je potrebné dopĺňať aktívne do tela rôzne podporné prostriedky.

To je rozdiel medzi životom v minulosti a teraz. Ten rozdiel sa volá aktívny a rýchly životný štýl a globálne otepľovanie. Ten rozdiel sa volá stres.

Posledným dôležitým dôvodom, ktorý spomeniem, je narušenie biologického rytmu kvôli zmene času a zvýšeniu svetelného dňa, čo môže narušiť naše spánkové cykly.

Poďme sa teraz pozrieť na to, ako prekonať jarnú únavu.

Zásadným krokom na boj s jarnou únavou je zvýšenie fyzickej aktivity. Pohyb na čerstvom vzduchu nielen zlepšuje fyzický stav, ale taktiež stimuluje produkciu endorfínov, ktoré zlepšujú náladu a pomáhajú bojovať s únavou. Dôležitý je nielen kvalitný spánok a vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, ale aj dodanie dôležitých vitamínov. Pravidelná hydratácia (pitný režim) a odpočinok sú ďalšími kľúčovými krokmi pre obnovu energie.

Aplikácia týchto odporúčaní do denného života nielenže pomôže prekonať jarnú únavu, ale tiež zlepší celkovú kvalitu života. Nezabudnite, že tieto odporúčania sú dôležité po celý rok, ale práve na jar môžu byť obzvlášť dôležité pre vašu energiu, vitalitu a pohodu.

Komplexné rady na boj s jarnou únavou a prírodné prostriedky proti jarnej únave.

Vitamín D3. Na boj s jarnou únavou môžeme využiť aj dary prírody. Užívanie doplnkov stravy s vitamínom D môže pomôcť doplniť jeho nedostatok spôsobený nedostatkom slnečného svetla počas zimných mesiacov.

Odporúčame kombináciu vitamínov a minerálov, najmä C+Zinok +D3, ktorá posilní aj imunitný systém. Doprajte si viac svetla - snažte sa tráviť viac času na slnku, ak je, čo pomôže vášmu telu vyrábať viac vitamínu D3 a zlepší vašu náladu.

Zdravá strava. Zamerajte sa na potraviny bohaté na železo a komplex vitamínov B, ako sú zelená listová zelenina, orechy a celozrnné produkty, ktoré pomôžu obnoviť energiu. Odporúčam aktívne doplniť vitamíny B v silnom vitamínovom b-komplexe, v prírodných multivitamínoch, ako je napr. Moringa.

Serotonín. Podľa mňa rozhodujúci faktor, preto sa o ňom rozpíšem trochu viac. Ako som spomenul vyššie, jedným zo základných problémov jarnej únavy je nedostatok serotonínu. Serotonín, známy aj ako hormón šťastia, je neurotransmiter, ktorý sa primárne tvorí v ľudskom tele. Väčšina (asi 90-95 %) serotonínu sa tvorí v čreve, kde pomáha regulovať peristaltiku a funkcie črevného traktu.

Zvyšných 5-10 % serotonínu sa tvorí v mozgu, konkrétne v oblasti zvanej mozoček (raphe nuclei), ktorá sa nachádza v strednom mozgu. V mozgu serotonín ovplyvňuje rôzne funkcie, vrátane nálady (úzkostí, depresií), spánku, apetítu. Serotonín je aj inhibítor – tlmí rozrušený nervový systém a má vplyv na tónus svalstva, čiže na napätie alebo kontrakciu svalov v pokoji. Tento neurotransmiter pôsobí na centrálne aj periférne nervové systémy a ovplyvňuje reflexy a svalovú aktivitu.

V centrálnej nervovej sústave serotonín moduluje motorickú aktivitu a koordináciu prostredníctvom svojich vplyvov na rôzne časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za reguláciu svalového tonusu a pohybu. Zvýšené hladiny serotonínu v určitých oblastiach mozgu môžu napríklad zvýšiť svalový tónus, zatiaľ čo jeho nedostatok môže viesť k jeho zníženiu. Takže z nedostatku serotonínu, keď to tak ľudovo poviem, vás môže bolieť chrbtica a budete mať stuhnutý chrbát, ktorému ani masáž nepomôže.

V dôsledku týchto efektov môže serotonín ovplyvňovať celkový svalový tonus a súvisiace podmienky, ako sú napríklad spazmy, kŕče alebo iné svalové dysfunkcie. Ak porozumieme týmto mechanizmom, môže byť liečba zameraná na reguláciu hladín serotonínu použitá na zmiernenie týchto súvisiacich stavov.

Srdcovo-cievny systém. Na periférnej úrovni serotonín pôsobí na hladké svalstvo, ktoré sa nachádza napríklad v stenách krvných ciev a čriev. Jeho účinok na hladké svaly sa prejavuje najmä reguláciou ich kontrakcií, čo ovplyvňuje významne napríklad krvný tlak a peristaltiku čriev. Takže kolísanie tlaku, extrémne hypertonické krízy nie sú primárne spôsobené dôsledkom srdcovo-cievnych ochorení, ale nedostatočnou  hladinou serotonínu.

Preto má množstvo ľudí na jar či jeseň extrémny tlak aj napriek tomu, že sa liečia na vysoký tlak a po celý rok sú stabilizovaní. Vtedy je dôležité eliminovať stresové faktory, najmä dodaním prírodných prostriedkov, ako ashwaganda alebo šafrán, ktoré pôsobia ako prírodné antidepresíva. Je vedecky dokázané, že šafrán pôsobí ako prírodný inhibítor spätného vylučovania serotonínu. Kombináciu týchto dvoch unikátnych liečivých rastlín nájdete v lipozomálnom antistres komplexe.

Keďže serotonín sa tvorí hlavne v čreve, je mimoriadne dôležité podporiť črevo špeciálnymi probiotikami.

Probiotiká už dávno neznamenajú prostriedok proti hnačke alebo pri užívaní antibiotík. Najmodernejšie výskumy začínajú dávať probiotiká na popredné miesto pri liečbe, ale aj v prevencii mnohých chorôb.

Najmä špeciálne probiotiká, kde zloženie jednotlivých kmeňov významne ovplyvňuje jednotlivé orgánové systémy. Naviac moderné probiotiká, ktorým hovoríme superprobiotiká obsahujú aj prebiotiká a hlavne množstvo enzýmov, ktoré pomáhajú telu pri riešení množstva biologických procesov. Superprobiotiká sú pokročilou forma probiotík, ktoré sú špeciálne vyvinuté alebo vyselektované tak, aby mali výraznejšie alebo špecifické zdravotné účinky. Tieto probiotiká sú navrhnuté tak, aby boli aj odolnejšie voči žalúdočným kyselinám a žlči, čo zvyšuje ich prežitie a efektivitu pri dosiahnutí čreva, kde môžu pôsobiť.

Superprobiotiká nájdete už aj v našej ponuke, napr. pre zlepšenie zdravia ženských orgánov, mentálnych funkcií (tie odporúčam doplniť lipozomálnou ashwagandou), pre zdravie tráviaceho traktu a čreva, pre zdravie močových ciest (pripravujeme), histamínovej intolerancii (pripravujeme) alebo na pri veľmi zlej črevnej mikrobiote, pri candide v tráviacom traktu superprobiotiká microbime restart.

Užívanie superprobiotík je dôležité, pretože tieto baktérie podporujú zdravie čreva, čo má priamy vplyv na celkové zdravie organizmu. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré, ak sú podávané v dostatočnom množstve, prispievajú k vyváženej črevnej mikroflóre, čo môže mať výrazne pozitívny vplyv na imunitný systém, trávenie a to najhlavnejšie pre našu pohodu -  psychické zdravie.

Najnovšie trendy v užívaní probiotík:

Probiotická terapia zameraná na jednotlivé orgánové skupiny vo forme super probiotík. Vyvíjajú sa špecifické kmene probiotík určené pre konkrétne zdravotné stavy .

Synergia s prebiotikami: Zvýšený dôraz je kladený na kombináciu probiotík s prebiotikami, ktoré slúžia ako "potrava" pre probiotické baktérie a podporujú ich rast a aktivitu v čreve.

Zlepšenie trávenia a absorpcie živín: Pomocou špecifických probiotických kmeňov a komplexu  enzýmov môžu superprobiotiká pomôcť v optimalizácii trávenia a v lepšej absorpcii živín.

Širšie využitie: Okrem tradičného využitia v gastrointestinálnom zdraví sa probiotiká čoraz viac skúmajú a používajú aj v iných oblastiach, ako je psychické zdravie, redukcia alergií, kožné ochorenia a podpora kožného zdravia.

Vzdelávanie a osveta: Je dôležité ľudí edukovať, lebo mnoho ľudí netuší o výhodách super probiotík, ktoré podporujú prirodzený samoliečiaci proces organizmu.

Zopakujem, užívanie probiotík je obzvlášť dôležité na jar a na jeseň, keď môže dochádzať k sezónnym zmenám v tvorbe serotonínu, čo ovplyvňuje náladu, energiu a celkovú pohodu. Znížená hladina serotonínu môže byť spojená s jesennou a zimnou depresiou alebo sezónnou afektívnou poruchou (SAD).

Keďže väčšina serotonínu sa tvorí v čreve, zdravé črevo je kľúčové pre správnu produkciu a funkciu serotonínu. Probiotiká pomáhajú udržiavať zdravie čreva tým, že podporujú vyváženú mikrobiotu, čo môže priaznivo ovplyvniť produkciu serotonínu. Týmto spôsobom môžu probiotiká pomôcť stabilizovať náladu a zlepšiť celkovú pohodu, čo je obzvlášť dôležité v obdobiach, keď sú dni kratšie a menej slnečné, čo môže ovplyvňovať naše biologické hodiny a hladiny neurotransmiterov.

Preto je odporúčané pravidelné užívanie probiotík, najmä v týchto kritických obdobiach, keď dochádza k prirodzenému poklesu tvorby serotonínu, aby sa podporilo psychické aj fyzické zdravie.

Počuli ste už niekedy slovo HARA?

Koncept, že energia človeka pochádza z čreva alebo z oblasti zvanej "hara", je hlboko zakorenený v mnohých tradičných východných filozofiách a praktikách, vrátane tých, ktoré sú populárne v Indii a Japonsku. "Hara" sa v japončine doslova prekladá ako "brucho" a je považovaná za centrum fyzickej aj duchovnej sily človeka.

V indických a japonských tradíciách je hara často vnímaná ako miesto, kde sa nachádza životná energia (v Indii známa ako prana, v Japonsku ako ki).

Podľa týchto tradícií správna starostlivosť o črevnú oblasť a jej zdravie môže výrazne ovplyvniť celkovú vitalitu, emocionálnu rovnováhu a fyzickú pohodu človeka.

Tradičná východná prírodná medicíca Ajurvéda, ktorá je tradičným indickým či tibetským medicínskym systémom, rozumie dôležitosti čreva pre celkové zdravie. Podľa ajurvédy je črevo domovom Agni (tráviaceho ohňa), ktorý je zodpovedný za správnu transformáciu potravy na energiu, ktorá živí tkanivá, orgány a podporuje elimináciu odpadov. Správne fungujúce Agni je kľúčom k dobrému zdraviu a vitality.

Praktiky zamerané na Hara

V Japonsku sú praktiky ako hara hachi bun me (jesť do 80 % sýtosti) alebo dôkladné žuvanie jedla, súčasťou kultúrneho prístupu k jedlu a zdraviu, ktoré podporujú zdravie čriev a tým aj celkovú pohodu.

Moderné výskumy

Moderný vedecký výskum potvrdzuje, že zdravie čreva má zásadný vplyv na celkové zdravie človeka vrátane imunitného systému, psychického stavu a dokonca aj na produkciu neurotransmiterov, ako je serotonín. Veda poskytuje biologický základ pre tradičné názory na význam čreva ako centra energie a vitality.

Koncept hara alebo predstava, že energia človeka pochádza z čreva, je teda podporený nielen tradičnými filozofiami, ale čoraz viac aj modernou vedou. Starostlivosť o črevné zdravie je preto nielen otázkou fyzickej pohody, ale môže mať hlboký vplyv na celkovú životnú energiu a duševné zdravie.

Záver

Snáď som vám aspoň čiastočne objasnil príčiny jarnej únavy. Keď to mám zhrnúť, v tomto, ale aj jesennom období, zvýšme výrazne starostlivosť o gastro intestinálny trak (tráviaci trakt obsahujúci aj črevo). Dodajme telu potrebné hore uvedené vitamíny a minerály. Choďme čo najčastejšie do prírody, fyzická aktivita je mimoriadne dôležitá. Upravme telesnú váhu v tomto období a eliminujme tú časť stresu, ktorú vieme ovplyvniť, aby sme zbytočne nestresovali ešte viac vystresovaný organizmus vplyvom meteorologických podmienok. Trávme čo najviac času na slnku, sme predsa deti Slnka. Dúfam, že pochopením tohto mechanizmu a aplikáciou mojich rád, budete vedieť lepšie zvládnuť tieto náročné ročné obdobia.

Fotka od vikki bilanJill WellingtonEngin Akyurt z Pixabay

Mohlo by vás zaujímať

Ako objaviť vyváženú stravu podľa jogy

Máme rozdielne ciele, ktoré chceme cvičením jogy dosiahnuť, rozdielne osobnosti, líšime sa aj naším osobným príbehom, ktorý nás dostal...

19.5.2013
7113 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní