Letný slnovrat a mágia rastlín, bylina sv. Jána

4804 zobrazení

24. jún je sviatkom Jána Krstiteľa a jeho sila je spojená so začiatkom astronomického leta, s letným slnovratom, ktorý pripadá na 21.jún. Dodnes sa moc tejto noci oslavuje svätojánskymi ohňami, rôznymi magickými praktikami a zvykmi.

V období letného slnovratu má slnko najväčšiu silu a dni sú najdlhšie z celého roku. Je to najsilnejší a najkrajší sviatok...
zdroj: google.com

V období letného slnovratu má slnko najväčšiu silu a dni sú najdlhšie z celého roku. Je to najsilnejší a najkrajší sviatok energetického rytmu Matky Zeme.

V dobách, kedy ľudia ešte žili v tesnom spojení s prírodou, žili podľa jej rytmov a zákonitostí, ctili si prírodné bytosti a komunikovali s anjelmi, túto noc využívali na najsilnejšie magické rituály.

Zvyšky týchto rituálov sa nám zachovali v ľudovej tradícii, v tancoch a spevoch našich predkov, v rozprávkach a legendách: svätojánska bylina zbieraná o polnoci na sv.Jána vyženie všetky čarodejnice z domu, prineste si ľubovník zbieraný na sv.Jána domov, potrite si jeho červenou šťavou prah domu a budete tak chránení celý rok pred zlými silami. Kto si rastlinu uviaže okolo krku, uvidí zlé sily ako utekajú preč.

Používal sa aj ako kadidlo, ako ochrana pred bleskami a zlým počasím. Najkrajšia legenda hovorí o tom, prečo ľubovník obsahuje červené farbivo. Tomuto farbivu sa hovorí krv sv.Jána, pretože podľa legendy zúrivá Hérodiané, keď jej priniesli na podnose hlavu sv.Jána Krstiteľa, v záchvate zúrivosti prepichla svätcov jazyk za to, že neutajil jej zlé skutky. Z krvi, ktorá pokropila zem, vyrástla bylina, ktorá svojimi listami v podobe prepichnutého jazyka, pripomína tento krutý čin.

Jedným z „pohanských" rituálov bolo pálenie a preskakovanie svätojánskych ohňov, ktorým sa prisudzovala ochranná moc a očisťujúca sila. Keďže v tomto období sa zosilňujú všetky energie, je to vynikajúce obdobie na vnútornú očistu, na duchovnú prácu na sebe samom. Symbolicky pálime naše staré ja a zasväcujeme sa silám Matky Zeme, ktorá nás dokáže viesť a chrániť, ktorá nám poskytuje všetko, čo pre život na Zemi potrebujeme.

Bylinou „Noci svätojánskej" je ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum). Kvitne práve v tomto období a jeho sila je najväčšia práve v dobe letného slnovratu. Keď chceme mať olej z ľubovníka krásne červený, nenechajme si ujsť príležitosť nazbierať si ho práve v týchto dňoch. Po sv.Jánovi jeho účinnosť klesá. Paracelsus, najznámejsí lekár stredoveku, ho považoval za najlepší liek sveta. Jeho záber je naozaj veľmi široký a moderná fytoterapia nachádza stále ďalšie možnosti jeho využitia.

Odpradávna sa využíval ako prírodný liek proti úzkosti a depresiám. Moderná veda potvrdila, že generácie ľudových liečiteľov mali pravdu. Klinické výskumy dokázali, že liečba hypericínom, účinnou látkou ktorú obsahuje ľubovník, vedie pri depresiách a úzkostiach a stavoch beznádeje k výraznému zlepšeniu. Viaceré štúdie potvrdzujú, že ľubovník je silnejším antidepresívnym prípravkom než komerčne vyrábané lieky, ako je napríklad amitriptylín alebo imipramín (J.A.Duke - zelená lekáreň).

Okrem toho má menej škodlivých účinkov, resp. nemá žiadne vedľajšie účinky. Okrem toho ľubovník zlepšuje spánok. Nespavosť je častým sprievodným znakom depresívnych stavov. Je však potrebné užívať ho štyri až šesť týždňov. Ľubovník by nemali užívať tehotné ženy a počas liečby by sme sa nemali vystavovať slnku, lebo jeho aktívne zložky môžu vyvolať väčšiu citlivosť na slnečné žiarenie. Môžeme ho použiť aj pri hypotyreóze, ochorení štítnej žľazy , na liečbu sprievodného znaku - depresie. Ľubovník zastavuje chemickú reakciu v organizme, známu ako monoamínová oxidáza.

V organizme pôsobí ako trankvilizér, rozpúšťa psychické napätie, upokojuje a súčasne posilňuje nervovú sústavu.

Veľmi zaujímavé sú štúdie týkajúce sa liečby HIV. Ľubovník obsahuje hypericín a pseudohypericín, antivírusové zlúčeniny, ktoré sa pri testoch v skúmavke prejavili ako aktívne látky, pôsobiace proti cytomegalovírusovej infekcii, jednej z mnohých sprievodných chorôb postihujúcich pacientov s AIDS.

Z ďalších možností využitia ľubovníka spomeniem jeho protizápalový a spazmolytický účinok na choroby pečene a žlčníka. Flavónové glykozidy, ktoré obsahuje, upokojujú sliznicu úst, žalúdka, čriev, pomáhajú pri hyperacidite, gastritíde a žalúdočných vredoch. Obsahuje aj fytoncídy, ktoré pôsobia antimikrobiálne.

Herbár liečivých rastlín (Janča - Zentrich) uvádza tieto obsahové látky ľubovníka bodkovaného: katechínové tiresloviny, flavónové glykozidy, rutin, quercetin, silicu, červené farbivo hypericín, živice, organické kyseliny, provitamín A, vitamín C a ďalšie.

Aj títo velikáni európskej fytoterapie radia ľubovník na prvé miesto medzi liečivými bylinami

Okrem antidepresívnych účinkov je aj výborným antibiotikom, čistí krv, podporuje látkovú výmenu, má silné protizápalové účinky, lieči väčšinu ekzémov, aj ich ťažké formy. Výsledky sa dostavujú po šiestich až ôsmych týždňoch liečby. Lieči poškodené tkanivo, odstraňuje opuchy, modriny,rany, pomliaždeniny, zlomeniny.

Lieči pľúca, pankreas, a v ľahších formách aj pečeň. Je vhodný aj do obličkových protizápalových čajov. Lieči aj hemoroidy. Aplikujeme ho zvnútra aj zvonku, v ťažších prípadoch aj vo forme liečebných klystírov. Pôsobí ako mierne kardiotonikum. Po stavoch mozgovej mŕtvice ho používame v rehabilitácii, vo forme obkladov a masáží (ľubovníkový olej). Tlmí vnútorné krvácanie a zlepšuje kvalitu ciev. Aplikovaný dlhodobo je základnou bylinou liečby sklerózy multiplex. Pri ostatných indikáciách ho nepodávame dlhodobo.

Obvyklou liekovou formou je nálev, podávaný v menších dávkach, obyčajne po 125 ml, 2 - 4 x denne. Recept „na nervy": 100 g pamajoránu, 50 g vňate ľubovníka, 50 g kypriny úzkolistej, 25 g vresu, 25 g kvetu nechtíka.
Najúčinnejšou formou je tinktúra, so širokým spektrom dávkovania, od 10 po 40 kvapiek, v závislosti od ochorenia a stavu organizmu.

Ľubovníkový olej získame maceráciou kvitnúcej vňate v kvalitnom olivovom alebo slnečnicovom oleji, 14 dní na slnečnom mieste, každý deň premiešame nekovovým predmetom. Používame ho na masáže pri rôznych typoch neuralgických bolestí, ischiase, tenisovom lakti apod.

Môžeme si pripraviť aj ľubovníkové víno (používame len víno v bio kvalite): 30 g kvetov ľubovníka zalejeme 1 l kvalitného bieleho vína a 14 dní macerujeme. Prefiltrujeme, užívame jednu likérové odmerku pred obedom a večerou. Účinkuje hlavne pri astme, hlavne pri jej nervových prejavoch.

Ak sa vyberiete nazbierať si čarovný ľubovník, nezabudnite, že najlepším časom jeho zberu je skoré ráno, hneď keď opadne rosa. Dajte si pozor, aby ste zbierali naozaj ľubovník bodkovaný, musí mať oblú lodyhu, akoby elisovitú, nezbierame byliny so štvorhrannou lodyhou, majú slabšie terapeutické účinky a nižšiu účinnosť.

Prajem vám krásne dobrodružstvo s magickou bylinou sv.Jána.

Mgr. Iveta Henzélyová www.bylinkovaskola.sk

Použitá literatúra k článku: Jiří Janča, Josef A.Zentrich - Herbář léčivých rostlin,nakl.Eminent
J.A.Zentrich - Třetí cesta ke zdraví, nakl.Fontána
Dr.Dimiter Pamukov, prof.Christo Achtaradžiev -Prírodná lekáreň,
vyd.Príroda
James A.Duke - Zelená lekáreň, vyd.PWP

Mohlo by vás zaujímať

Steatóza pečene: tichý zabijak dnešnej doby

Pečeň predstavuje jeden z najdôležitejších orgánov ľudského tela, ktorý plní množstvo funkcií zásadných na udržiavanie homeostázy a...

5.2.2024
6503 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní