Známa a neznáma aromaterapia

4135 zobrazení

Éterické oleje ktoré sa používajú v aromaterapii sú silné koncentrované prchavé vonné látky produkované rastlinami.

Majú schopnosť ovplyvňovať telesné funkcie organizmu a pôsobiť na našu psychiku a emócie. Tieto látky, tiež známe ako silice vyvolávaju...
zdroj: google.com

Majú schopnosť ovplyvňovať telesné funkcie organizmu a pôsobiť na našu psychiku a emócie. Tieto látky, tiež známe ako silice vyvolávaju u živých organizmov taktiež rôznu biologickú aktivitu. Takže vhodne zvolenými silicami môžeme docieliť úľavu pri rade fyzických ale aj psychických problémov. Silicami dokážeme posilniť nielen imunitu ale dokážeme pôsobiť aj preventívne a tým predísť rôznym zdravotným problémom.

Na našom trhu je v ponuke už pomerne široká ponuka éterických olejov. Pozor ale, nie všetky spĺňajú to, čo sa všeobecne deklaruje - a to ich čistotu a hlavne kvalitu, takže niektoré sú vhodné len do aroma lámp a nemôžem ich odporučiť na masáže, do krémov, či do kúpeľa.

Čo sa týka silíc do aroma lámp, tam problém nie je. Tieto silice vyberáme hlavne podľa toho, ktorá vôňa nám je príjemná, aby sme pri nej mohli v pohode relaxovať. Samozrejme, že je možné si vybrať silicu na cielenú aromaterapiu, podľa účinkov jednotlivých silíc. Väčšina z nás ale aj tak volí voľbu svojho nosa a to je správne.

Najviac ľudí používa éterické oleje len do aroma lámp, ale ich použitie je oveľa, oveľa širšie. Ak sa však rozhodneme, že silice budeme používať do krémov, kúpeľov, či na masáže, treba používať osvedčené značky silíc od známych výrobcov. Vyhneme sa tak zbytočným alergickým reakciám. Z našej skúsenosti môžem odporučiť silice od českého výrobcu Nobilis Tilia, s ktorými máme dobré skúsenosti.

Keďže éterické oleje sú látky koncentrované, takže každá fľaštička obsahuje účinné látky z niekoľko sto kilogramov rastlín. Pri každom použití je nutné starostlivo riediť každý éterický olej v nosnom rastlinnom oleji (hroznovom, olivovom, slnečnicovom, mandľovom, jojobovom a pod.), neutrálnom hydrofilnom oleji taktiež od firmy Nobilis Tilia, v tuku alebo v alkohole, prípadne vo vínnom octe, v mede alebo plnotučnom mlieku.

Hlavné spôsoby užívania éterických olejov:

Masáž
masírovanie postihnutého miesta alebo časti tela zmesou éterického oleja v základnom rastlinnom oleji
riedenie pre masáže

0,5% - u detí do 6 rokov zodpovedá 7 kvapkám v 50 ml nosného oleja
1,5% - u detí od 6 rokov do 12 rokov zodpovedá 22 kvapkám v 50 ml nosného oleja
2,5 - 3% - od 12 rokov zodpovedá 37 kvapkám v 50 ml nosného oleja

Teplý a studený obklad
5 kvapiek éterického oleja zmiešať s lyžicou neutrálneho kúpeľového alebo hydrofilného oleja, naliať do primeraného množstva teplej alebo studenej vody, v nej namočiť obklad a prikladať na postihnuté miesto

Kúpeľ
3-10 kvapiek éterického oleja zmiešať s lyžicou neutrálneho kúpeľového alebo hydrofilného oleja a primiešať do kúpeľa. Dĺžka kúpeľa by mala byť 15-30 minút. Prípadne nakvapkať 2 kvapky éterického oleja na vlhkú hubku a potierať celé telo alebo postihnuté časti.

Miestne čistenie
2-5 kvapiek éterického oleja nakvapkať do nádobky s teplou vodou, v nej namočiť hubku a potierať postihnuté miesto.

Kloktanie
1-3 kvapky éterického oleja nakvapkať do nádoby s teplou vodou, premiešať, zmesou kloktať, ale neprehĺtať ju.

Inhalácia
1-2 kvapky éterického oleja nakvapkať do misky s teplou vodou, premiešať, cez hlavu prehodiť ručník a 5 minút vdychovať. Alebo nakvapkať 1-2 kvapky na vreckovku a vdychovať priamo.

Rozptýlenie vo vzduchu
5 kvapiek éterického oleja nakvapkať do 250 ml teplej vody, premiešať, dať do rozprašovača a rozptýliť po miestnosti. 5 kvapiek éterického oleja do zvlhčovača vzduchu alebo misky s teplou vodou na radiátore, prípadne 5-8 kvapiek do aromalampy. Menej známy, ale o to účinnejší je tzv. difuzér, elektrický prístroj na rozptyľovanie éterických olejov do ovzdušia.

Vnútorné použitie
éterické oleje neodporúčame používať vnútorne

S využitím materiálov od Nobilis Tilia spracoval Zdravý svet

Mohlo by vás zaujímať

Kolagén: ktorý kolagén je najlepší na trhu?

Treba si najskôr skutočne uvedomiť, že nie je kolagén ako kolagén. Preto v snahe za lepším zdravím kúpou akéhokoľvek kolagénu nemusíte...

1.6.2023
22175 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní