Vstup do Hildegardinej kuchyne

4377 zobrazení

Vždy viac ľudí sa zaoberá o Hildegardinu medicínu a prestavuje si kuchyňu podľa Hildegardiných rád. Je čas si povedať ako nato. Poznáme už niekoľko pravidiel ktorým nás Hildegarda naučila.

Nič nepreháňať  Viete teda, ktoré potraviny sú viac alebo menej zdravé. Podľa toho sa dá preorientovať aj spôsob prípravy jedál v...
zdroj: google.com

Nič nepreháňať

Viete teda, ktoré potraviny sú viac alebo menej zdravé. Podľa toho sa dá preorientovať aj spôsob prípravy jedál v kuchyni. Nie je však dobré ani sa neodporúča robiť to naraz. Staré zvyky sa nedajú zo dňa na deň zmeniť. Keď príde manžel po celodennej práci domov, chce jesť niečo rozumné a nie nejakého pokusného králika.

Nikdy viac čokoládu?

Nemá zmysel, zobrať deťom každú nádej na tabuľku čokolády. Ťažké celozrnné keksy ju nedokážu nahradiť. Musíme s láskou a pochopením postupovať, nie jednoducho prevalcovať problém, ale vytvoriť si taktiku postupu. Takmer všetci nováčikovia Hildegardinej kuchyne si myslia, že ak chcú svoju kuchyňu preformovať, musia sa naučiť nanovo variť. Pre Hildegardinu kuchyňu spočiatku nepotrebujeme špeciálne recepty. Môžeme naďalej využiť svoje kuchárske umenie, ktoré už máme v malíčku. Prestavbu na Hildegardin spôsob začneme totiž takto.

Ak nám v kuchyni dôjde múka, jahodová marmeláda alebo iné veci, nahradíme ich lepšími a zdravšími potravinami. Namiesto pšeničnej múky príde špaldová múka. Jahodová marmeláda sa nahradí malinovou alebo černicovou marmeládou atď. Takto pomaly môžete „hildegardizovať" svoju kuchyňu a variť bez problémov ďalej, ako keby sa nič nebolo zmenilo. Palacinky ostanú palacinkami a omeleta omeletou. Nemusíme sa ich vzdať. Akým lekvárom je palacinka natretá, je deťom v podstate jedno. Ak je ich cesto pripravené zo špaldovej múky, chutí ešte lepšie. Takto pomaly je treba postupovať a jedného dňa už bude naša kuchyňa úplne „hildegardizovaná".

Žiadne nové dogmy v kuchyni!

Otázka či sa do cesta na trhance smie dať vajce, sa nemá ani vynoriť. Bez vajíčka to bude trhanec, ktorý nebude chutiť nikomu. Ostaňte pri obvyklom recepte. A keď ho budete servírovať, neposypte ho žiadnymi semiačkami blšníka ale cukrom ako v starých dobrých časoch. K tomu by sa hodila šálka špaldovej kávy. Zo začiatku ju treba urobiť dobre aromatickú. Existuje názor, že špaldová káva sa nemá mlieť. To samozrejme nie je pravda. Špaldovú kávu si má každý pripraviť tak ako mu najlepšie chutí. Mletú kávu pripravujeme celkom normálne ako filtrovanú kávu, zatiaľ čo nezomletá špaldová káva sa varí s vodou v jednom hrnci. Prvé prevarenie vyzerá ako čaj. S ďalšími vareniami postupne nadobúda farbu. Ďalej nemusíme kávu zjemňovať hneď kozím mliekom. Ostaňme zo začiatku pri smotane.

Záleží od typu človeka

Nedá sa však každé jedlo podávať univerzálne každému človeku. Jeden znáša lepšie to, druhý ono. Napr. ražný chlieb „raž je teplá, ale predsa chladnejšia ako pšenica a má veľa sily. Takýto chlieb je dobrý pre zdravých ľudí a posilňuje ich. Obzvlášť pre tučných ľudí sa odporúča, lebo posilňuje svaly. Tí, ktorí majú problém s chladným žalúdkom, neznášajú raž, nedokážu ju poriadne stráviť, tým by v nich vyvolala veľký nápor".

Pri prestavovaní kuchyne na Hildegardin spôsob v rodine je potrebné vždy brať ohľad na najslabšieho člena rodiny, lebo nie každý znáša všetko. Tak isto netreba do chleba primiešať všetko možné ako napr. sezam, slnečnicu, orechy, atď. Nerobte to! Chlieb musí ostať chlebom.

Pripravil: Vladimír Bugoš, www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zaujímať

Nechtík lekársky

V článku sa dozviete:   Pôvod nechtíka lekárskeho Zber nechtíka lekárskeho Účinky nechtíka lekárskeho Nechtíkové tinktúry...

20.6.2013
95626 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní