Reuma – to nie je problém len u starších ľudí

59055 zobrazení

Čo je reuma? Reuma alebo aj reumatoidná artritída je chronické zápalové ochorenie v organizme, ktoré postihuje najčastejšie kĺby. V tomto článku zistíte, ako sa reumatizmus prejavuje, čo naň pomáha a nebudú chýbať ani tipy na bylinkovú liečbu.

Možno ste počuli o tom, že je to aj systémové autoimunitné ochorenie. Reuma postihuje najčastejšie kĺby, ale môže postihnúť aj...
zdroj: google.com

Možno ste počuli o tom, že je to aj systémové autoimunitné ochorenie. Reuma postihuje najčastejšie kĺby, ale môže postihnúť aj srdcovo-cievný systém alebo dokonca reuma môže byť aj v očiach. Čo sa v tomto článku o reume dozviete?

Čo je to reuma?
Aké sú príznaky a prejavy reumy?
> Liečba reumy
Všetko o bylinkách na reumu
Reuma a ľubovníkový olej
> Reuma a strava
Reuma a rehabilitácia

Čo je to reuma?

Reuma vôbec nie je choroba starých ľudí, ale postihuje už veľmi veľký počet ľudí v skorom produktívnom veku.

Bývalý kolega mal dlhoročné problémy s očami. Raz za čas sa mu jedno oko zapálilo tak, že týždeň-dva na neho ani nevidel a naraz z ničoho nič zápal prešiel. Po rokoch mu zistili, že je to reuma. Neskôr mu začala okrem očí migrovať postupne po všetkých kĺboch.

Lekárska veda nevie identifikovať príčinu reumy a hovorí o tom len všeobecne, že môže byť dedičná či zo stresu alebo vplyvom bakteriálnych nákaz, či hormonálnych porúch. Pravda však môže byť kdekoľvek, ale to liečbe nepomôže.

Zápalový proces je najčastejšie vo výstelke kĺbov a na šľachách, takže práve na toto sa treba zamerať. Zápaly môžu viesť až k totálnej deštrukcii kĺbov.

Takéto silné reumatoidné prejavy môžeme pozorovať aj pri silnej bakteriálnej infekcii boreliózy, preto ak máte takéto problémy, je vždy nevyhnutné boreliózu vylúčiť. V prípade potvrdenia infekcie treba nasadiť intenzívnu protiboreliózovú terapiu. Viac v našom článku o prírodnej liečbe borelózy.

Reuma, jej príznaky a ako sa prejavuje?

  • bolesťami a opuchmi kĺbov - bolesť býva rôznej intenzity a vyžaruje aj do tkanív a svalov okolo daného kĺbu, horšia je najmä ráno,
  • stuhnutosťou  kĺbov aj v pokoji, môžu byť  stuhnuté šľachy na prstoch rúk a nôh,
  • bolesťami rúk a nôh ako pri virózach, avšak trvajú oveľa dlhšie,
  • symetrické teplé začervenané kĺby na oboch končatinách,
  • erózia a dekalcifikácia štruktúr kĺbov pod rentgénom.

Prvé príznaky nemusia byť typické, môžu pripomínať obyčajnú virózu a charakteristické príznaky reumy sa dostavia až v následnej fáze.

Liečba reumy a aké lieky sa využívajú?

Reumatoidná bolesť sa prejavuje vo vlnách, strieda sa s menšou a väčšou intenzitou. Liečba musí byť intenzívna. Klasická medicína sa zameriava v liečbe na imunosupresíva, kde sa potláča prehnaná činnosť imunitného systému bojujúceho proti vlastným štruktúram, taktiež sa podávajú kortikoidy alebo nesteroidné antireumatiká, či postihnutí podstupujú biologickú liečbu.

Neliečená reuma často vedie k invalidite, preto ju netreba podceňovať.  Cieľom tohto článku nie je  popisovať medicínsku liečbu reumy. Budeme sa zameriavať na to, ako si pomôcť pomocou prírody a byliniek, čiže na podpornú liečbu reumy bylinkami.

Čo pomáha na reumu?

Na reumu pomáha predovšetkým komplexný postup, a to je to najdôležitejšie. Nedostatočný, slabý liečebný postup pri reume väčšinou nevedie k ničomu. Preto odporúčam dôslednú kombináciu  byliniek, vitamínov, minerálov, ale dôležitá je aj zmena stravovacích návykov a životného štýlu.

Bylinky na reumu

Základom pri bylinkovej liečbe sú tinktúry z jelše P36, topoľa T42, vŕby bielej P49, túžobníka brestového T56 a židovskej čerešne T47. Tieto bylinky sú protizápalové a zároveň čistiace kĺby. To je pri reume mimoriadne dôležité.

Pri akútnom zápale dávam kombináciu topoľ + jelša a s hodinovým odstupom kombináciu túžobníka a vŕby bielej alebo túžobníka a židovskej čerešne. Treba si to odskúšať na sebe, komu ktorá kombinácia vyhovuje najlepšie.

Ak akútny zápal poľaví, väčšinou stačí túžobník brestový v kombinácii s židovskou čerešňou.

Často už samé bylinky poskytnú pri reume výraznú úľavu.  Odporúčame ich však brať spolu s lipozomálnym kurkumínom, ktorý tlmí v organizme zápalové procesy.

Niekto si dáva len kurkumu, ale využiteľnosť kurkumy v našom organizme je veľmi nízka, preto odporúčame lipozomálne prípravky.

Jelša 50ml, P36 - tinktúra z púčikov rastlín

Pri akútnych bolestiach chrbta, kĺbov a

Topoľ 50ml, T42 - tinktúra z bylín

Výnimočný pri borelióze, a čistení tela od borélií.

Lipozomálny kurkumín

Vysoko využiteľná forma kurkumínu.

Ak sú poškodené štruktúry kĺbu, vtedy zaradíme k horeuvedením bylinkám ešte tinktúru P9 ríbezľa-borovica-vinič, ktorá má širokospektrálne pôsobenie a pomôže menej bolestivej pohyblivosti kĺbov.

Mimoriadne dôležitým vitamínovým prípravkom je lipozomálny vitamínový komplex C+Zn+D3. Vždy ho zaraďte spolu s bylinkami. Môžete ho striedať s prírodným vápnikom.

Ak sú poškodené štruktúry kĺbu, tak určite dodávajte najlepšie lipozomálny kolagén.

Lipozomálny vitamín C + Zinok + D3

Pre maximálnu imunitu pred covidom.

Lipozomálny vápnik+D3+C

Vysokovstrebateľný lipozomálny vápnik s D3+C

Lipozomálny kolagén komplex

Lipozomálny hydrolizovaný kolagén z bioaktívnych peptidov

Reuma a ľubovníkový olej

Ľubovníkový olej je veľmi vhodný pri reume na vonkajšie použitie na potieranie postihnutých kĺbov. Odporúčame ho však kombinovať so sustarad krémom a magnéziovým olejom, Natrite všetky tri prostriedky na postihnutý kĺb, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte pôsobiť aspoň hodinku denne. Po odkrytí fólie, jemne vmasírujte do pokožky.

Reuma a strava

Pri reumatoidnej artritíde odporúčame paralelne okrem bylinkovej liečby upraviť aj stravu a pitný režim, ktorý pomôže bylinkám v čistení kĺbov.

Preto zvýšte pitný režim, môžete piť aj špeciálne namiešaný reumatický čaj z protireumatických a čistiacich bylín. Tento čaj striedajte s himalájskym čajom slesaka. Pridajte aj šťavu z bazy čiernej. Tá pomáha najmä pri reumatoidných bolestiach. Z plodov bazy si v lete môžete urobiť aj džem.

Keď je reuma v akútnej zosilnenej fáze, odporúčame úplne vysadiť mäso, mäsové výrobky a údeniny. Vtedy si dajte na dva týždne vegetariánsku stravu, do ktorej môžete dávať aj cayenské korenie alebo čili papričky so zázvorom. Pri reume dobre pôsobí kapsaicín z papričiek, preto by ste sa pri tomto zdravotnom probléme mali skutočne naučiť jesť čili.

Reumu dokážete ovplyvniť nielen múdro zvolenou diétou a zdravým životným štýlo,m ale zároveň tým, že vynecháte potraviny, ktoré sa nesmú jesť pri reume. Okrem vyššie spomínaného mäsa vyraďte zo svojho jedálnička aj polotovary, obmedzte sladkosti a výrobky, ktoré obsahujú kukuričný sirup. Pestrá strava pri reume by mala obsahovať zeleninu, ovocie, orechy a celozrnné pečivo aj cestoviny. Vyskúšať môžete napríklad stredomorskú diétu. Dopriať si môžete aj obľúbenú kávu, avšak v množstve 1 až 2 šálky denne.

Reuma a rehabilitácia

Na záver nášho článku ešte pár rád ohľadom toho, čo môžete urobiť v rámci rehabilitácie.

  • Ak máte vysokú váhu, odporúčam výraznú úpravu váhy, aby kĺby menej trpeli a tým pádom budete mať aj menšie bolesti. Výrazne obmedzte pečivo a všetko kysnuté, to vám pomôže rýchlejšie upraviť váhu.
  • Pri reume nikdy neprestávajte s pohybom, samozrejme primeranom vášmu zdravotnému stavu. Najhoršie je prestať sa hýbať. Aj keď to pri cvikoch  bolí, časom sa stav zlepší.
  • Denne si rozcvičujte kĺby a šlachy.
  • Mimo akútnej fázy odporúčam v rámci rehabilitácie plávanie, kde len jemne zaťažujete všetky kĺby a šľachy.
  • Ak máte akútny zápal kĺbu, prikladajte si studené gélové obklady postihnutého kĺbu. V lekárni si kúpte gél v sáčku na studené obklady a prikladajte na horúce kĺby.
  • Ak zápal nie je akútny, tak naopak robte si na postihnuté kĺby teplé obklady. Dajú sa kúpiť nahrievacie vankúšiky do mikrovlknky, ktoré si na kĺby môžete priložiť.
  • Kĺby môžete natierať zvonku, ľubovníkovým olejommagnéziovým olejom a následne na postunuté kĺby aplikujte sustarad krém, ktorý obsahuje výťažok z viac ako 30 liečivých rastlín.

Reuma je nevyliečiteľná choroba, preto treba s ňou pracovať podľa toho, v akej fáze je. Vyššie uvedenými radami môžeme reumu dostať aj do tzv. remisie, čiže bude ako keby v spiacom štádiu a nemusí Vám spôsobovať neustále problémy a bolesti. To je cieľ. Určite sa nepomôžete spoľahnúť len na to, že sa sama vylieči. Nie, musíte sa s ňou naučiť žiť a pôsobiť preventívne tak, aby bola čo najdlhšie v remisii a aby ste aj s ňou mohli žiť čo najviac plnohodnotný život.

Dúfam, že vám pri tom moje rady pomôžu.

Foto: Dr. Manuel González ReyesSeptimiu BalicaStockSnapNattanan Kanchanaprat z Pixabay 

Mohlo by vás zaujímať

Veľkoobchod na zdravom svete

Zdravý svet je generálnym partnerom firmy Naděje - pani Mgr. Jarmily Podhornej pre dodávky Gemmoterapie  - bylinných tinktúr, tinktúr z...

5.8.2009
8690 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní