Lipa malolistá - jeden z našich najznámejších rastlinných liekov

57722 zobrazení

Dnešný článoček Vám prinesie pohľad na liečivú bylinku, ktorú veľmi dobre viacerí poznáme. Obľubujeme jej jemnú prenikavú sladkú vôňu, ktorá nám pripomína náš slovanský pôvod. Ani sa nenazdáme a o pár týždňov budeme vychutnávať všade na okolí jej úžasnú vôňu, ktorá prevonia celú našu krajinu.

Čo sa v článku o lipe malolistej dozviete:   	Lipa malolistá v kocke 	Rozdiel medzi lipou malolistou a lipou veľkolistou 	Účinky lipy...
zdroj: google.com

Čo sa v článku o lipe malolistej dozviete:

slovensky: Lipa malolistá, latinsky: Tilia cordata, česky: Lípa

Už tušíte, že to bude lipa, ktorá sa pre svoj veľkolepý zjav stala symbolom všetkých Slovanov. Jej kvet patrí medzi najpopulárnejšie rastlinné lieky.

Lipa malolistá v kocke

Lipa sa stala naším posvätným stromom. V stredoveku slúžila pri tajomných obradoch vyháňania diabla z tela. Lipové drevo sa v latinčine označuje ako „lignum sanctum", čo v preklade znamená „sväté drevo. Sú z neho vyrezané mnohé slávne oltáre.
V čase kvetu je to nádherný strom s mohutnou, hustou, uzatvorenou korunou. Dožíva sa až 600 rokov. Listy sú striedavé, dlhostopkaté so srdcovitou, nesúmernou, na okraji nepravidelne ostro pílkovitou, na líci tmavozelenou lesklou, na rube zelenou a matnou, takmer lysou čepeľou.

Rub listov má v pazuchách žíl zväzočky hrdzavých chĺpkov. Kvety sú obojpohlavné, pravidelné a päťpočetné. Majú päť opadavých kališných lístkov, päť žltozelených, vajcovitých korunných lupienkov, dvadsať až tridsať päťzväzkových tyčiniek, vrchný semenník a čnelku zakončenú päťlaločnou bliznou. Kvety príjemne voňajú.

Lipa malolistá kvitne od júna do júla.

Viete, aký je rozdiel medzi lipou malolistou a lipou veľkolistou?

Lipu malolistú a veľkolistú spoznáte podľa listov, ale aj podľa kvetenstva. Lipa malolistá sa pýši listami v tvare nepravidelných srdiečok, aj preto ju často nájdete pod názvom lipa srdcovitá. Tieto listy sú na líci zelené, na rube až modrozelené. Ide o mohutný strom s košatou korunou. Dorastať môže až do výšky 25 metrov. Veľkolistá lipa má oveľa väčšie listy, ktoré sú z oboch strán sfarbené rovnako. Lipa malolistá tvorí 5 až 15 kvetov, veľkolistá lipa len 3 až 9 kvetov. U lipy veľkolistej si môžete všimnúť skoršie kvetenstvo, a to až o dva až tri týždne. Prvé kvety sa môžu v teplých oblastiach objaviť už na konci mája.

Učinky lipy malolistej

Lipa je nenahraditeľným pomocníkom pri liečbe nervových problémov.

Dnešná doba je pre človeka veľmi náročná a prejavuje sa práve v oblasti psychiky. Priamo na problém psychiky je len málo účinných bylín. Jednou z nich je však lipa, ktorá uvoľňuje stavy depresie a úzkosti. Tlmí bolesti nervového pôvodu. Posilňuje nervovú sústavu, ešte účinnejšie spolu s ježibabou guľatohlavou, ktorú sme vám predstavili prednedávnom v jednom našom článočku.

Okrem liečby psychických problémov lipu poznáme pri liečení nachladnutia alebo chrípky.

Lipový čaj vyvoláva potenie, znižuje horúčku a lieči priedušky. Pritom zrieďuje krv, čím preventívne pôsobí proti angine pectoris, infarktu a zápalom žíl.

Lipový čaj nemáme piť iba niekoľko dní pri chrípke, ale preventívne čo najčastejšie, lebo pôsobí pomaly, jeho všestranné dobré účinky sa najlepšie prejavia do dlhšom užívaní.

Využíva sa pri chorobách obličiek, pečene, na povzbudenie vylučovania žlče, pri reume. Pomáha aj pri žalúdočných ťažkostiach ako je plynatosť, nechutenstvo, koliky - aj u detí, pri bolestiach hlavy a tiež sa využíva ako diuretikum.

Zvonka sa používa pri zápale ústnej dutiny, pri neurotických stavoch sa robia kúpele a taktiež sa využíva na obklady. Uhlie z lipového dreva (Carbo tiliae) pôsobí podobne ako živočíšne uhlia.

V kozmetike je výborným prostriedkom na ošetrenie pleti. Používa sa pri výrobe ústnych vôd.

Aj v našich Bylinkárňach a eshope lipu nájdete v rôznych podobách

Ako základnú čajovinu - sušený kvet lipy na čaj , či vo výbornej čajovine pre detičky Smolíček. Ďalej ju nájdete najmä však v účinných tinktúrach z púčikov.

Lipa P28 z púčiku je vhodný prostriedok pri úzkosti a psychickom napätí či neuralgiách. Tlmí pocity svrbenia. Najmä však je vynikajúce antidepresívum, pôsobí takmer na všetky nervové problémy, najlepšie doplniť ježibabou guľatohlavou. Preto sa používa v takmer všetkých zmesiach na nervové problémy.

Lipa je aj súčasťou kúr:

K 16 proti stresu, zvýšenému psychickému napätiu a pre zdravý spánok. Byliny v tejto kúre podporujú nadobudnutie a udržiavanie psychickej rovnováhy. Pôsobí na upokojenie organizmu a pomáha navodiť pokojný spánok.

K 20 protistresová kúra a problémy s depresiami. Táto kúra pomáha čeliť aktuálnym problémom súčasnosti prirodzenou cestou, bez agresívne pôsobiacich liekov s vedľajšími účinkami.

Koho fascinuje vôňa lipy, môže si ju vychutnávať v aromaterapii v éterickom vonnom olejčeku.

Lipa 50ml, P28 - tinktúra z púčikov rastlín

Pri úzkosti a psychickom napätí, či neuralgiách.

Kúra K16 Spánok a depresie 175ml

Pri nespavosti a depresiách.

Kúra K20 Stres a depresie 175ml

Pri stresoch a depresiách.

Čajová zmes s lipou proti chrípke

Kvet lipy 5 dielov
Kvet bazy 5
Kvet ibiša 4 diely

Kvet hluchavky 4
Kvet divolezu 3
Plod šipky 3
Kvet prvosienky 3

Dve lyžice zmesi dáme do ½ l vriacej vody a prikryté necháme asi 15 minút vylúhovať. Ochutíme citrónom a medom. Pijeme teplý až horúci čaj, pred vypotením naraz 1-2 šálky, potom ešte niekoľkokrát denne. Denné množstvo môžeme zvýšiť až na dvojnásobok. Intenzívnym potením, zvlášť na začiatku ochorenia, sa priebeh chrípky zľahčí a skráti, niekedy sa aj zabráni jej ďalšiemu vývoju.

Teší nás, že liečba prírodnými prostriedkami sa stále viac dostáva do popredia aj napriek tomu, že súčasná lekárska veda dosiahla v posledných rokoch obrovský rozvoj - vyvinulo sa množstvo medicínskych prístrojov, ktoré zaisťujú presnú diagnostiku, pribúda transplantácia orgánov, vznikajú stále nové a nové lieky. A aj napriek tomu zisťujeme to, že sa priiemerný vek ľudí zvyšuje len veľmi pomaly a populácia aj napriek týmto pokrokom nie je zdravšia, práve naopak.

Pribúdajú alergie, nádorové ochorenia, infakrty, vznikajú nové ťažké ochorenia. Moderná medicína nefunguje tak, aby viedla k celkovému uzdraveniu.

Ľudia sa teda pochopiteľne obracajú k prírodným fomám liečenia a prevencie, a to je správne, pretože prírodné prostriedky majú naozaj oprávnené miesto v medicíne a sú potrebné na navrátenie zdravia. To je podstata, ktorú by sme mali chápať.

Mgr. Dagmar Machničová a Ing. Pavol Machnič redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Marta Velgosová, Štefan Velgos - naše liečivé rastliny

Dionýz Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny

Mgr. Jarmila Podhorná - Byliny léčí

Foto shutterstock:  Ziablik, Aleksander Bolbot ,strelka, Kletr

Mohlo by vás zaujímať

Zdravá výživa môže byť aj chutná

V základnej častici hmoty - atóme, sa elektrón snaží udržať vždy na energeticky najvýhodnejšej hladine. Takto to platí v celom vesmíre....

7.8.2014
11685 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní