Arónia čiernoplodá

87430 zobrazení

V dnešnom článočku vám ponúkame zoznámenie s Aróniou, ktorú poznáme ako vynikajúci regulátor štítnej žľazy. Štítna žľaza je veľmi dôležitý orgán a akákoľvek disharmónia pri tvorbe jej hormónov spôsobuje v celom organizme množstvo problémov. 

V článku sa dozviete:   	Pôvod arónie 	Účinky arónie 	Konzumácia arónie čiernoplodej 	Arónia šťava 	Arónia čiernoplodá súčasťou...
zdroj: google.com

V článku sa dozviete:

slovensky: Arónia čiernoplodá , latinsky: Aronia melanocarpa česky: Lesní bez hroznatý, ľudový názov: jarabina čierna, temnoplodec čierny, ľudovo čierna jarabina

Nie je veľa byliniek vo fytoterapii, ktoré dokážu regulovať túto dôležitú žľazu. Preto si v súčasnosti zaslúži zvýšenú pozornosť.

No ako nám ešte môže pomôcť pri našich zdravotných problémoch, to všetko vám prinesú nasledujúce riadky.

Arónia je úrodná, pravidelne a bohato rodiaca drevina.

U nás je ľudovo nazývaná ako čierna jarabina a je všestrannou liečivou rastlinou na udržanie pevného zdravia.

To, že je arónia zdravá, vedeli už naši predkovia, ktorí sa pravidelne živili jej zberom. Čo je na arónii také zdravé, sa však zistilo až v nedávnej dobe.

Sú to predovšetkým modré a červené pigmenty, tzv. antokyány. Žiadne ovocie nemá taký vysoký podiel antokyánov ako arónia. Antokyány majú silné antioxidačné vlastnosti, zaisťujú ochranu buniek a dokážu viazať voľné radikály, ktoré sú postupným starnutím organizmu príčinou mnohých ochorení.

Pôvod arónie

Pochádza zo Severnej Ameriky. Hojne je rozšírená na severe Európy, na území Nemecka, Poľska, Bieloruska a Ruska. U nás ju začali pestovať vo svojich záhradkách bylinkári a záhradkári, práve pre jej liečivé účinky. Často zdobí parky ako okrasný krík. 
Pestuje sa v podmienkach vyhovujúcim jarabinám a dobre znáša aj silnejšie mrazy. Úspešne sa dá pestovať vo všetkých oblastiach aj v záhradách. V jeseni ich oživí pekne vyfarbeným lístím. Opadavý kríček, dorastajúci do výšky okolo 2 m, vrúbľovaný na Sorbus aucuparia sa môže pestovať ako nízky stromček. Listy sú celistvookrajové, pretiahnuto oválne, s drobno vrúbkovito pilkovitým okrajom.

Malé kvety sú biele alebo naružovelé, usporiadané do bohatého chocholíkovitého kvetenstva.

Kvitne v máji. Súkvetím a usporiadaním plodov sa arónia veľmi podobá bežne známej jarabine vtáčej (Sorbus aucuparia L.). Výrazne odlišná je farba plodov.

Plody dozrievajú v teplejších oblastiach už v auguste, v severnejších a chladnejších až začiatkom septembra. Majú sladko trpkú chuť a pomerne hrubú šupku. Šťava z plodov je karmínovočervená. V čerstvom stave vydrží asi dva mesiace, malvice sú okrúhle a čierne, s priemerom až 15 mm.

Účinky arónie

Jej čierne plody obsahujú veľké množstvo fyziologicky cenných látok. obsahuje bioflavonoidy vrátane vitamínov P, PP, B2, B9, karotény, pektínové látky, triesloviny.

Jedlé čierne plody majú vysoký obsah bioflavonoidov, vitamínov PP, B2, B9, karotény, pektínové látky a rutín. Obsahujú veľké množstvo železa a dôležité mikroelementy: bór, fluór, meď, mangán, kobalt, molybdén a ďalšie.

Pre obsah jódu až 400 µg/100 g plodov po odstránení semien sú plody vhodné na harmonizovanie činnosti štítnej žľazy (+ -), pri prevencii zubného kazu a s inými látkami obsiahnutými v arónii sú vhodné na posilnenie imunity organizmu.

Čierne bobuľky arónie majú ochranný účinok na činnosť žlčníka a žalúdka, majú protizápalové schopnosti, zamedzujú množeniu baktérií a vírusov, neutralizujú v tele toxíny, stimulujú imunitný systém a brzdia tak rast zmutovaných buniek niektorých druhov rakoviny.

Má tiež mimoriadne priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém, pomáha účinne znižovať vysoký krvný tlak, priaznivo ovplyvňuje pružnosť a pevnosť ciev, pomáha pri kŕčových žilách, čistí žily. Pri kardiovaskulárnych problémoch a problémoch z vysokým tlakom odporúčame najmä 100% čistú šťavu z arónie.

Arónia má protisklerotický účinok, je žlčopudná, má protizápalový účinok, zvyšuje vylučovanie nežiaducich solí z organizmu, odporúča sa pri doliečovaní žltačky, je vhodná na detoxikáciu organizmu, pri liečbe reumy a pri podpore pečeňových a ľadvinových funkcií. Farbivá, ktoré sa nachádzajú v plodoch, pomáhajú pri liečbe Parkinsonovej choroby.

Plody Arónie čiernoplodej a produkty z nej pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, vyrovnávajú procesy vzruchu a útlmu, znižujú emocionálnu nerovnováhu.

A v akej podobe môžeme tieto bobule konzumovať?

Jesť môžeme samotné plody, pre gurmánov sú plody obalené v horkej čokoláde. Z plodov arónie si môžeme pripraviť lahodný čaj.

Arónia šťava

V našich Bylinkárňach a na e-shope si môžete aróniu zadovážiť v podobe 100% prírodnej šťavy, ktorá je vylisovaná za studena, neriedená, bez konzervačných látok, bez pridania cukru a farbív. Účinky šťavy z arónie sú stabilizácia krvného tlaku a pomoc pri tráviacích problémoch.

Arónia šťava 100% muttersaft 330ml BIO Voelkel

Pri stabilizácií krvného tlaku a štítnej žľazy.

4,90 €
Nedostupný

Je aj súčasťou gemmoterapie

Čiže si ju môžete zadovážiť vo forme tinktúry z púčikov Arónia P11. Tento výluh reguluje štítnu žľazu, podporuje srdce a ovplyvňuje činnosť ciev. Pôsobí antiskleroticky, vylučuje soli z organizmu. Rieši angínu pectoris, mandle a kŕčové žily. Je súčasťou kúry K47 A - podpora funkcie lymfatického systému. Prečisťuje lymfatický systém a taktiež zvyšuje obranyschopnosť organizmu a podporuje jeho imunitu.

Môžete si ju zadovážiť v podobe rôznych čajovín: Arónia čiernoplodá -sypaný čaj, Životabudič, Kolekcia ovocných čajov, Laktačný čaj - všetky od českého bylinkára Valdemara Grešíka, Lilly vanilly - lahodný čaj, Oči a zrak.
Taktiež ju obsahujú kvapky Životabudič . Podporujú psychickú a fyzickú aktivitu organizmu.

Gurmáni si ju môžu zadovážiť v podobe liečivého vína Arónia a vína z čiernych ríbezlí s obsahom arónie Pereg, ktoré môžete tiež dostať v našich bylinkárňach. Víno z arónie mnohonásobne presahuje všetky hroznové vína svojím obsahom fyziologicky cenných látok.

Vidíte, že Arónia je zázrakom prírody, vitamínová bomba, a práve preto je plod Arónie častým základom výroby liečiv. Predstavuje jedno z najhodnotnejších ovocií, ktoré sa v našich geografických podmienkach pestuje.

Arónia je aj chuťovo veľmi dobrá. Veľmi jemná trpkosť je väčšinou kompenzovaná pridaním čiernej ríbezle. V tejto kombinácia je úžasná. Kto eśte neochutnal ríbezľovo aróniové zdravotné vínko na podporu srdiečka, môže ľutovať .

Nezabúdajte, že tým najlepším, čo pre svoje zdravie môžete urobiť, je prevencia. Tej sa venuje stále veľmi málo pozornosti. Práve v prevencii má bylinná a prírodná liečba svoj najväčší význam. Veď, čo môže byť múdrejšie, ako predchádzať ochoreniam, liečiť ich už v zárodku a nedovoliť chorobe rozvinúť sa.

Človek je sám tvorcom svojho zdravia, jeho udržiavateľom, žiaľ, často aj ničiteľom. Má svoje zdravie vo vlastných rukách, má právo zaobchádzať sám so sebou. Oplatí sa porozmýšľať o tom...

Mgr. Dagmar Machničová , redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Kolagén: ktorý kolagén je najlepší na trhu?

Treba si najskôr skutočne uvedomiť, že nie je kolagén ako kolagén. Preto v snahe za lepším zdravím kúpou akéhokoľvek kolagénu nemusíte...

1.6.2023
21179 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní