Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum): Bylinkový všeliek

148859 zobrazení

Ľubovník bodkovaný (trezalka) je známy ako prírodný liek na nervy. Ak dôverne poznáte pocity ako je strach, stavy úzkosti alebo depresie, uľaviť vám môže práve ľubovníkový čaj. Ľubovník bodkovaný navyše podporuje krvný obeh a pôsobí liečivo pri chorobách tráviacej sústavy, pri zápaloch močových ciest či pri gynekologických ťažkostiach.

Ľubovník bodkovaný, čiže trezalka, vie uľaviť nielen od psychického napätia. Zistite, aké je jeho ďalší použitie a učinky.  Čo sa v...
zdroj: google.com

Ľubovník bodkovaný, čiže trezalka, vie uľaviť nielen od psychického napätia. Zistite, aké je jeho ďalší použitie a učinky.

Čo sa v článku o Ľubovníku bodkovanom dozviete?

slovensky: ľubovník bodkovaný, latinsky: Hypericum perforatum, česky: třezalka tečkovaná, Ľudový názov: trezalka, svätojánska tráva, svätojánska bylina, bylina sv. Jána

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum) patrí medzi najpopulárnejšie liečivé rastliny, ktoré v lete zdobia naše lúky, a mnoho milovníkov byliniek chodí za ním do prírody. Pohľad na lúku posiatu žiarivo žltými kvetmi ľubovníka pohládza a teší dušu tých, ktorí ho prichádzajú zbierať a zároveň ho potrebujú k liečbe svojich problémov.

Je to prastará kultová rastlina opradená mýtmi a poverami. Aby mal svoju moc, musel sa zbierať na sv. Jána, podľa čoho ho volali aj „svätojánska tráva“.

Ako to, že z kvietkov vyteká „krv“? Môže za to hypericín

Kvety obsahujú červené farbivo, hypericín, ktoré je pre ľubovník bodkovaný natoľko typické, že spojitosť s latinským názvom tejto rostliny, hypericum perforatum, nejde prehliadnuť. Názov Hypericum má grécky pôvod a znamená nad obrazom, prípadne „nad príznakmi“. Je to preto, že minulosti sa ľubovník bodkovaný vešal nad sväté obrázky, aby odpudil zlo.

Farbivo hypericín sa taktiež nazývalo „krv sv. Jána“. To preto, že keď sa kvety rozdrvia, vyteká z nich červenkastá šťava ľudovo nazývaná jánska krv. Podľa legendy krv sťatého mučeníka Jána Krstiteľa stekala na žlté kvety ľubovníka. Nie nadarmo sa teda jeho meno odvodzuje od Jána Krstiteľa.

Práve kvôli hypericínu bol ľubovník bodkovaný opradený ľudovými poverami. Keď napríklad kravy spásli väčšie množstvo ľubovníka, hypericín zafarbil mlieko do ružova. To v stredoveku bolo vykladané tak, že kravy boli urieknuté.

ľubovník bodkovaný - povery

Trezalka, svätojánska tráva, bylina sv. Jána… Ako ju spoznáte?

Poznávacím znamením kvetov ľubovníka je drobné bodkovanie listov viditeľné oproti svetlu. Má bohaté žlté kvietky. Patrí do čeľade ľubovníkovitých Hypericaceae a darí sa mu v celej Európe. Rastie na suchých pôdach na svahoch, okrajoch chodníkov, cestičiek, pasienkoch a suchých lúkach. Zbierajú sa vrcholčeky rozkvitnutej vňate.

Ľubovník bodkovaný: zber

Trezalka kvitne od júna do augusta, zbierať ju môžete v období júla. Zbiera sa vňať, čiže nadzemné časti, alebo iba kvitnúce vrcholky. Suší sa rýchlo, pri teplote max. 35 stupňov, tak aby si kvety zachovali farbu.

Ľubovník bodkovaný: účinky sú neuveriteľné

Táto rastlinka má široké možnosti uplatnenia ako bylinkového všelieku. Lieči pečeň, žlčník, prekyslený žalúdok, vredy, močové cesty, nervy, depresie, pocity strachu, úzkosti a duševné choroby. Pomáha i na srdiečko, zlepšuje krvný obeh, prospieva pri menštruačných ťažkostiach a v klimaktériu.

lubovnikovy olej masaz

Jánský olej upokojuje suchú a podráždenú pokožku

Jeho liečebné vlastnosti sa uplatňujú aj zvonku na rany, rôzne bolesti a ako prísada do kúpeľov. Ľubovníkový olej, „jánska krv“, je starým domácim masážnym prostriedkom proti svalovým bolestiam. Masáž s kvalitným, zohriatym voňavým ľubovníkovým olejom je zážitok. Taktiež pomáha pri liečení popálenín a zranení. Olejový výťažok z kvetov ľubovníka upokojuje suchú a podráždenú pokožku, tíši ľahké zápaly a urýchľuje hojenie.

Tip: Ďalším skvelým pomocníkom pre boj so suchou pokožkou je ricínový olej. Prečítajte si o ňom viac v článku „Ricínový olej, elixír krásy pre vlasy a pokožku“.

Ľubovníkový čaj pomáha pri poruchách spánku a pocitoch strachu

Čaj z ľubovníka je chutný, môžeme ho užívať ako lahôdkový čaj, ale nie príliš často.

Čajovinu ľubovníka môžete nájsť v sieti našich obchodíkov – Bylinkární, a tiež v našom e-shope. Ak teda chcete účinky ľubovníka vyskúšať na vlastnej koži, môžete si ho u nás objednať.

Ľubovník bodkovaný 50g - vňať

žalúdočné neurózy, nespavosť, uvoľňujúce účinky

Ľubovník bodkovaný pomáha na spánok.

Okrem čajoviny ľubovníka bodkovaného si môžete u nás zadovážiť tinktúru z gemmoterapie, výťažok z púčikov rastliny, Ľubovník bodkovaný P47, alebo z dospelej byliny T40. Tento výluh povzbudzuje nervový systém pri psychickom napätí a depresiách. Je vhodný pri rehabilitácii po mozgových príhodách, pomáha čistiť cievy od usadenín, stimuluje obranné reakcie pri výskyte nežiaducich baktérií.

Ľubovník 50ml, P47 - tinktúra z púčikov rastlín

Pri problémoch so žalúdkom a nervových chorobách.

Ľubovník 50ml, T40 - tinktúra z bylín

Pri problémoch so žalúdkom a nervových chorobách.

Taktiež si ho môžete nájsť v kombinácii Ľubovník-šalvia-mäta-medovka T41. V tejto tinktúre je zmes bylín s upokojujúcimi účinkami na nervovú sústavu. Tieto bylinky pomáhajú organizmu aktivizovať obranné reakcie proti mikróbom v tkanivách, upravujú trávenie. Prispievajú k regulácii srdcovej činnosti, pôsobia na upokojenie slinivky a pečene. Zaujímavá je aj antidepresívna zmes Cedof T49, zložená z ľubovníka, lipy a vŕbky úzkolistej. Táto tinkúra pôsobí ako sedatívum, tlmí stavy vzrušenia, pozitívne ovplyvňuje srdcovú neurózu a posilňuje nervy.

Ľubovník - šalvia - mäta - medovka 50ml, T41 - tinktúra z bylín

Ak potrebujete silné ukľudňujúce účinky na nervovú sústavu.

Cedof 50ml, T49 - tinktúra z bylín rastlín

Zmes bylín odporúčaných pri depresiách.

Použitie ľubovníka bodkovaného do kúpeľa

Ľubovník si môžete zadovážiť aj v prírodnom kúpeli s názvom Nervy, upokojenie VK03. Tento kúpeľ obsahuje zmes bylín ľubovníka, levandule, medovky, muškátu, chmeľu, mučenky, rimbaby a rozmarínu. Toto zloženie vám umožní relaxovať organizmus, upokojiť, zvládnuť stresy, nabudiť organizmus na zvládnutie dnešnej náročnej doby na organizmus človeka.

Použitie ľubovníka bodkovaného do kúpeľa

Jánský olej sa dá využiť dokonca aj pri rehabilitáciách

Ďalším produktom, ktorý si môžete u nás zadovážiť je už vyššie spomínaný ľubovníkový olej, ktorý pomáha pri poškodenej koži, pri rôznych zlomeninách, pomliaždeninách. Je vhodným prostriedkom pri rehabilitácii po mozgových príhodách. Môžeme ho používať ako masážny olej. U dlhodobých ťažkostí s chrbticou aplikujeme obklady. Použitie ľubovníkového oleja umožní regeneráciu platničiek a uvoľnení nervov, ktoré vychádzajú z chrbtice. Jeho použitie je účinné tiež pri ťažkostiach s cievami.

Ľubovníkový olej 200ml

Pri liečení rán, rôznych pomliaždenín, zlomenín, zapálených rán a je vhodným...

Teraz už viete, aké široké je využitie tejto bylinky v prírodnom liečiteľstve. Nezostáva nič iné ako nahliadnuť do našej bylinkárně a vybrať takú formu ľubovníka, ktorá pre vás bude najlepšia.

Na záver vám ponúkame aj nejaký receptík s využitím tejto bylinky.

Ľubovníkový čaj na upokojenie a pri poruchách spánku, pocitoch strachu a depresiách

Jednu malú lyžičku tejto čajovej zmesi zalejeme šálkou vriacej vody, necháme 5 minút lúhovať a pijeme 2-krát denne vždy čerstvý. Čajík si môžete dochutiť medom.

ĽUBOVNÍKOVÝ ČAJ NA UPOKOJENIE A PRI PORUCHÁCH SPÁNKU

Ľubovníkové víno účinné hlavne pri astme a nervozite

1 l vína, 50 g kvetov ľubovníka –⁠ macerujeme 14 dní. Prefiltrované uskladníme na tmavom a chladnom mieste. Pijeme po malom kalíšku pred obedom.

Na záver malá rada: Ak chcete získať lásku určitej osoby, pridajte jej do čaju trochu ľubovníkovej šťavy.

Nezabúdajme na starú ľudovú múdrosť: 

„Na každú chorobu vyrástla bylina."

Kontraindikácie a vedľajšie účinky ľubovníka bodkovaného:

V tehotenstve a počas dojčenia sa užívanie ľubovníka neodporúča. Sú potvrdené alergické reakcie fotosenzitívnych ľudí na ľubovník, reakcia slnečného žiarenia s ľubovníkom, tzv. fotodermatitis.

Interakcie:

Ľubovník môže interagovať aj s psychiatrickými liekmi, preto odporúčame prečítať príbalové letáky týchto liekov.

Spracovala Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra: Dionýz Dugas: 500 najlepších receptov ľudovej medicíny.

Mohlo by vás zaujímať

Psychológia chorôb II.

Západná medicína vie úžasne efektívne na strane následku riešiť veľa problémov, kde alternatívny spôsob by viedol len do hrobu, lebo by...

26.9.2010
4926 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní