Imelo biele - mýtická rastlina s výnimočnými liečivými účinkami

65050 zobrazení

V dnešnom článočku Vám ponúkame zoznámenie s bylinkou, ktorá pomáha oddávna ľuďom predovšetkým pri srdcových chorobách.

slovensky: Imelo biele, latinsky: Viscum album, česky: Jmelí  V tomto článku sa dozviete:   	Pôvod Imela bieleho 	Zber Imela bieleho 	Liečivé...
zdroj: google.com

slovensky: Imelo biele, latinsky: Viscum album, česky: Jmelí

V tomto článku sa dozviete:

Pôvod Imela bieleho

Imelo sa používalo odpradávna aj v mytológii a pri rôznych rituáloch, pretože sa mu pripisovala zázračná moc. Táto viera v čarovnú moc imela na vianočnom stole pretrvala stáročia. Keltskí kňazi odsekávali na Nový rok zlatým kosákom vetvičky imela s prianím lásky a šťastia. Preto aj dnes imelo nájdeme počas vianočných sviatkov skoro v každej domácnosti. Symbolizuje túžbu po šťastí pre celú rodinu. Známy je aj tradičný bozk zamilovaných na vianoce pod vetvičkou imela aby ich láska a šťasti pretrvalo celý rok.

Vynikajúce liečivé účinky imela sú známe v celej histórii liečenia rastlinami.

Máloktorá rastlina je opradená toľkými poverami a mýtmi ako práve imelo. Používali ho už starokeltskí, grécki, ale aj stredovekí liečitelia. Ako liek sa zachovalo až po súčasnosť.

Názov imela pochádza z latinčiny - viscum znamená lep. Má drobné biele plody, ktoré sú na dotyk lepkavé. Aby sa na svojom hostiteľovi mohli usadiť, musia tam zostať dostatočne dlho a zapustiť zvláštne korene.

Ako rastlinný parazit sa priživuje na stromoch a berie im životodarnú miazgu. Aj keď ho v prírode nájdeme často, obvykle je vysoko a nedá sa dočiahnuť, preto sa zbiera na miestach ťažby zo spadnutých stromov.

Imelo biele je vždyzelený poloparazitický ker, rastúci na ihličnatých aj listnatých stromoch, okrem dubov. 
Z konárov stromov vyrastá stonka (30-50 cm), ktorá sa typicky vidlicovito rozkonáruje. Konáriky sú uzlovité, krehké a zakončené dvoma listami. Každý rok vyrastá jeden článok a tvorí často veľmi košaté trsy.

Listy vyrastajú na koncoch konárikov, vždy dva proti sebe a sú sediace, podlhovasto vajcovité, kožovité, celistvookrajové , neopadavé, so žltozelenou čepeľou (poloparazit).

Imelo je dvojdomá, hmyzoopelivá rastlina s klbkami sediacich kvetov. Piestikové kvety vyrastajúce po 2-4 na konci alebo v pazuche konárikov majú nenápadné, žltozelené okvetné lístky a spodný semenník s terčovitou bliznou. Tyčinkové kvety sú väčšie, majú štvordielne rúrkovité okvetie a štyri tyčinky.

Zber Imela bieleho

Plodom je okrúhla, jednosemenná, priesvitná, nepravá bobuľa bielej alebo slabožltej farby, so slizovito lepkavou dužinou. 
Kvitne v marci a apríli, dozrieva v novembri a decembri. Zbiera sa vňať (november- február) a zriedka aj plody. Plody sa používajú na technické účely (lepidlo na muchy, vtáky a pod.)

Liečivé účinky Imela bieleho

Hlavné účinné látky imela sú polypeptid viskotoxín, cholín a acetylcholín, kyselina oleanolová, živica, škrob, silica, vitamín C, v plodoch viscín a iné. V súčasnosti sa imelu, ktoré rastie na smrekovci venuje veľká pozornosť, a to najmä viskotoxínu, o ktorom sa predpokladá, že má okrem iného aj protirakovinový účinok.

Jeho hlavným liečivým účinkom je regulácia krvného tlaku, ktorú dosahuje tým, že zmäkčuje a odstraňuje vápenaté usadeniny v cievnom systéme, čím predchádza srdcovým a mozgovým infarktom. Dobre pomáha aj pri rakovine žalúdka, epilepsii, štítnej žľaze, ženskej a mužskej neplodnosti.

Infarkt myokardu sa spravidla ohlási niekoľko dní vopred.

Ak zistíte nasledujúce príznaky, ihneď navštívte lekára: únava a slabosť, potenie, ťažkosti pri dýchaní, dýchavičnosť, pocit stiesnenosti, strach, chlad, tupé a silné bolesti v oblasti hrude vyžarujúce do ľavého ramena. Patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtia. Príčina, ktorá ho vyvoláva, je takmer vo všetkých prípadoch tá istá: tromb koronárnej cievy postihnutej kôrnatením. Prekrvenie a prívod kyslíka v postihnutej oblasti je nedostatočný. Pri prvých ťažkostiach je nevyhnutné ihneď ísť do nemocnice alebo najlepšie zavolať lekára prvej pomoci. Pri infarkte sa odporúča vtierať masť do kože v oblasti srdca z hlohu obyčajného.

Je potrebné jesť veľa ovocia a zeleniny, cesnaku, prestať piť alkohol a fajčiť. Pohybujme sa veľa na čerstvom vzduchu., v žiadnom prípade nezvyšujeme odporúčané dávky. Najlepšie sa užíva vo forme kvapiek.

Jeho preventívne protiinfarktové pôsobenie treba využívať opakovane, ale len v malých dávkach, lebo imelo môže byť pri predávkovaní nebezpečné.

Imelo patrí medzi mierne jedovaté rastliny, preto ho užívame veľmi opatrne.

Jedovaté časti Imela bieleho

Ide o mierne jedovatú rastlinu. Najviac je jedovaté imelo na topole, z týchto stromov sa teda na liečenie nezbiera. Najvhodnejšie je imelo z hlohu alebo jablone. Na liečebné účely sa používajú predovšetkým listy, kde je minimálne množstvo jedovatých látok. Medzi nežiadúce účinky imela bieleho patrí bolesť brucha, prípadne hnačka. U niekoho sa prejaví aj zvýšená teplota, pokles krvného tlaku, porucha srdcového rytmu a halucinácie. V tomto prípade znížte dávkovanie, prípadne imelo prestaňte užívať úplne. Užívanie imela nie je vhodné pri tehotenstve ani pri dojčení.

Čaj z Imela bieleho

Aj v našich Bylinkárňach a na e-shope si môžete imelo zadovážiť v podobe čajoviny - Imelo biele - vňať. Výrazne znižuje krvný tlak, odstraňuje pocit návalov krvi do hlavy, najmä v klimaktériu. Reguluje vylučovanie žlče do čriev a ovplyvňuje činnosť pankreasu. Má protireumatickú aktivitu, potláča chorobne zvýšenú činnosť štítnej žľazy a pomáha pri liečbe niektorých prejavov sennej nádchy. Pri kŕčových žilách a bercových vredoch možno odporučiť omývanie, prípadne kúpele nôh. Imelo prospieva pri liečbe nočného pomočovania dospelých a bieleho výtoku.

Ďalšie čajoviny, ktokrvnýré obsahujú imelo sú: Metabolik - upravuje metabolické poruchy, znižuje cholesterol. Anticholest - pri zvýšenom cholesterole v krvi, Hypertonik - znižuje tlak, zlepšuje odolnosť tepnových stien. Hemopur - odporúča sa ako doplnok diéty pri hemoroidoch. Cievny - priaznivo pôsobí pri zápaloch ciev.

Imelo biele a tinktúry

Imelo si môžete zakúpiť aj v podobe tinktúry z gemmoterapie. Imelo biele T13 - normalizuje krvný tlak, tlmí bolesti hlavy, závraty, návaly v klimaktériu. Obmedzuje usadzovanie nežiaducich látok v cievach, upokojuje srdcovú činnosť. Podporuje činnosť slinivky aj funkcie štítnej žľazy. Pomáha obmedzovať prejavy kŕčových žíl, podporuje zdravú funkciu kĺbov.

Taktiež ho obsahujú kúry z gemmoterapie: kúra K06 - Doplnok z bylín na harmonizáciu organizmu pri ťažkostiach s prechodovým obdobím. Kúra podporuje hormonálnu činnosť v tele, pomáha prekonávať nepríjemné prejavy a ťažkosti klimaktéria, ako návaly, potenie.

Kúry K 31, K31A - Doplnok z bylín pri ťažkostiach s krvným tlakom. Priaznivo ovplyvňuje stav cievneho systému, čistí cievy od usadenín a podporuje normalizáciu krvného tlaku.

Imelo biele 50ml T13 - tinktúra z bylín

Pri problémoch s vysokým krvným tlakom.

Kúra K31 Krvný tlak 225ml

Kúra pri normalizácii krvného tlaku.

Na záver vám pridáme jeden receptík na imelovú tinktúru

Do pohára s dobrým uzáverom dáme asi 150 g čerstvého imela, zalejeme ½ litromliehu tak, aby bolo imelo celkom zaliate. Necháme na tmavom mieste vylúhovať asi 8 týždńov, občas pretrepeme. Potom scedíme, vytlačíme, necháme na tmavom mieste ešte niekoľko dní usadiť a pozorne zlejeme. Užívame 15 -20 kvapiek 2 až 3-krát denne.

Dnešný článoček uzavrieme známym výrokom:

„Neboj sa infarktu, kto veríš v imelo."

Spracovala: Mgr. Dagmar Machničová, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatura:

Marta Velgosová, Štefan Velgos - Naše liečivé rastliny, Dionýz Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny, Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas - Babkine bylinky.

Foto: fotolia, Pixabay

Mohlo by vás zaujímať

Atopický ekzém –⁠ jeho príčiny a liečba

Čo sa v tomto článku o atopickom ekzéme dozviete? Ako vyzerá atopický ekzém Atopický ekzém u detí Atopický ekzém u dospelých...

25.1.2021
31217 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní