Prvosienka jarná – prírodný liek na dýchacie cesty

99126 zobrazení

V zimnom období pri prechladnutiach, pri problémoch s dýchacími orgánmi siahame po žltej, príjemne voňajúcej prvosienke, ktorá je pre nás symbolom jari. Často sa s ňou stretávame pri výletoch na lúkach a v riedkych lesoch.

 V článku o Prvosienke jarnej sa dozviete:   	Ako rozpoznať Prvosienku jarnú 	Účinky Provosienky jarnej 	Čaj z Prvosienky jarnej  ...
zdroj: google.com

V článku o Prvosienke jarnej sa dozviete:

slovensky: Prvosienka jarná , latinsky: Primula veris, česky: Prvosenka jarní, Ľudový názov: Peterkľúč, Petrov kľúč, primulka, kaška, prvnička

V ďalších jazykoch, napr. vo francúžštine ( je románsky jazyk, preberá väčšinou latinské názvy) je to Primavere. Podobne ako aj v taliančine a španielčine primavera, primola, vellorita... V nemčine je to Aurikel, Himmelschlussel = nebový, nebeský kvet , Schlusselblume = kľúčový kvet, Osterblume = veľkonočný kvet. V angličtine okrem primula a primrose, polyanthus z gréčtiny, je aj nepekný názov oxlip a cowslip = kravský pysk ale aj pekný ako may-flower = jarný kvet a fairy primrose = prvý kvet víly. Vo francúžštine a angličtine je to aj medvedie ucho = oreille d´ours a bear´s ear. Pre zaujímavosť aj v ruštine je "zvierací názov" barančik, okrem primula a pervocvet lekarstvennyj alebo aptečnyj = prvokvet lekársky alebo lekárenský od apatieka=lekáreň.

Prvosienka dostala meno z latinského primus - prvý a ver - jar, čo vyjadruje, že patrí medzi prvé jarné kvety. V ľudových poverách sa hovorí o tom, že na mieste, kde sv. Peter odložil kľúče, vyrástla prvosienka. Preto dostala pomenovanie „peterkľúč". Tento názov sa preniesol aj do českého jazyka.

Patrí do čeľade prvosienkovitých a je rozšírená takmer v celej Európe, Prednej a Strednej Ázii. Tento jarný kvietok je v mnohých krajinách chránený. Príbuzným, niekedy ťažko rozlíšiteľným druhom je prvosienka vyššia (Primula elatior).

Ako rozpoznať Prvosienku jarnú

Prvosienka jarná má kvety žĺtkovožlté a len mierne pootvorené, kým vyššia má kvety len slabožlté a široko otvorené. Pri prípadnej zámene by s však nič nestalo, lebo oba druhy sú rovnocenné a môžu sa na liečebné použitie zbierať.

Botanický názov Primula veris (posolkyňa jari) prezrádza, že už oddávna ju v ľudovom liečiteľstve pokladali za prostriedok na zabezpečenie ochrany a plodnosti.

Rastlinka kvitne v marci až v apríli.

Z hnedého valcovitého podzemka vyrastá ružica vajcovitých až podlhovastých prízemných listov s vrúbkovaným okrajom. Z ružice sa dvíha vysoký stvol na dlhých stonkách. Najlepšie je zbierať kvet s kúskom stonky hneď po otvorení. Zber koreňa sa neodporúča, je pracnejší, ničí sa porast a droga nie je účinnejšia. Mladé listy sa niekedy používajú do jarných šalátov.

V lekárňach sa táto bylinka málo predáva, preto zdrojom je hlavne vlastný zber alebo si ju môžete zakúpiť v sieti našich Bylinkární a na našom eshope ako Prvosienka jarná - kvet 30g.

Účinky Prvosienky jarnej

Hlavná liečivá hodnota prvosienky je v obsahu saponínu, ktorý zrieďuje hlieny v prieduškách a pľúcach, čím uľahčuje odkašliavanie.

Pri zápale priedušiek (bronchitíde) sú bronchiálne steny trvalo zapálené a produkujú veľa hlienu, ktorý sa uvoľňuje bolestivým kašľom. Veľmi ohrození sú fajčiari. Zápal priedušiek vzniká z rôznych príčin. Najčastejšie ide o sprievodný príznak alebo prechladnutie. Môže ísť aj o poškodenie priedušiek fajčením, chemickým podráždením alebo škodlivými látkami. Akútny zápal priedušiek trvajúci asi 7 až 10 dní sa prejavuje silným a bolestivým kašľom a vykašliavaním. Na začiatku býva sprievodným znakom aj zimnica, dýchacie ťažkosti a vysoká horúčka. Nikdy nezabúdajte, že akútnu bronchitídu musí liečiť lekár.

Kvety prvosienky sú dobrou prísadou do inhalačných zmesí na dýchacie orgány a do bylinkových kúpeľov.

 

Prvosienka jarná lieči aj obrnu, dnu a tiež je dobrá proti mŕtvici. Lekári a mnísi raného novoveku ju často predpisovali aj ako prostriedok posilňujúci srdce, pri prechladnutí, proti močovým kameňom a na ošetrenie rán.

Jej ďalšími dobrými vlastnosťami sú upokojujúce účinky, preto sa používa ako prísada do čajov proti stresu, neuróze, migréne a nespavosti. V našich Bylinkárňach a na e-shope ju nájdete v zmesiach Migrenal, Dobrú noc od známeho českého bylinkára Valdemara Grešíka alebo v špeciálnej zmesi namiešanej na zaspávanie pod názvom Dobre sa vyspi.

Vnútorne prvosienku vo väčších množstvách samostatne neužívame, lebo môže vyvolať nevoľnosť a vracanie. Ako súčasť čajov podľa vyskúšaných receptov ju môžeme užívať bez obáv.

Čaj z Prvosienky jarnej

Čajová zmes pri zápale priedušiek:
50 g kvetu prvosienky, 10 g kvetu divozela, 10 g kvetu podbeľa, 10 g kvetu bazy čiernej, 10 g kvetu slezu

Čajovú zmes dobre premiešame, 1 polievkovú lyžicu zalejeme ½ l vriacej vody, necháme 10 minút odstáť, precedíme, pridáme med a citrón, dáme do termosky a popíjame celý deň po dúškoch. Pritom užívame 3-krát denne 1 malú lyžičku šťavy z cibule.

Prvosienka jarná - kvet 30g

Prípravky z drogy sa ordinujú pri suchých zápaloch dýchacích ciest a pri torbe...

Nezabúdajme na Hippokratov výrok: „Lekár lieči, príroda uzdravuje." Preto si ju vážme a využívajme jej dary.

Spracovala Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

použitá literatúra: Aurélia Dugasová a Dionýz Dugas - Babkine bylinky a Dionýz Dugas: 500 najlepších receptov ľudovej medicíny

Mohlo by vás zaujímať

Depresie, to vôbec nie sú len depresívne myšlienky.

Ako depresiu spoznať Keď čítame o depresiách, v 99% prípadoch si prečítame, že máme mať zlú náladu, zlé myšlienky, myšlienky na...

19.12.2022
21766 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní