Praslička roľná: Výskyt, použitie a účinky

71083 zobrazení

Praslička bola známa už v staroveku. Používala sa napríklad na podporu hojenia rán a okrem liečivých vlastností bola obľúbená aj na leštenie cínového a mosadzného riadu. Zistite, ako môžete túto rastlinu využiť dnes. Ukážeme vám, ako si pripraviť čaj z prasličky, kúpeľ a parný obklad.

V tomto článku sa dozviete:   	Kde nájsť prasličku roľnú 	Účinky prasličky roľnej 	Použitie prasličky roľnej 	Zber prasličky roľnej...
zdroj: google.com

V tomto článku sa dozviete:

Praslička roľná je v prírode hojne rozšírená

Praslička je v prírode veľmi rozšírená, preto nie je potrebné pestovať ju v záhrade, kde by sa mohla ľahko stať burinou, ktorá sa veľmi ťažko odstraňuje. Nájdete ju na okrajoch lesov alebo pozdĺž potokov a často sa vyskytuje v blízkosti ciest a záhrad.

Objavte účinky prasličky!

Praslička sa môže používať vnútorne aj zvonka. Obsahuje najmä kyselinu kremičitú (asi 7 %), triesloviny, saponíny, organické kyseliny a flavonoidy. Rastlina obsahuje aj minerálne látky, ako je vápnik, draslík a železo.

Keďže praslička je diuretikum, používa sa na podporu zdravia močového systému a podporuje správne fungovanie pečene. Vďaka vysokému obsahu kremíka sa pitie odvaru z prasličky odporúča aj tým, ktorí chcú podporiť pevnosť svojich kostí.

Má tiež priaznivý vplyv na stav pokožky, vlasov, nechtov a kostí. Okrem toho regeneračné a antiseptické účinky prasličky pomáhajú urýchliť hojenie kožného tkaniva.

Tip: Zistite, ako posilniť zdravie svojich vlasov a urýchliť ich rast. Prečítajte si náš článok!

V neposlednom rade sa praslička odporúča aj pri reumatických ochoreniach alebo na zmiernenie žalúdočných problémov.

Ako správne používať prasličku?

Používanie prasličky má svoje vlastné pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať. Najskôr sa uistite, že naozaj budete používať prasličku roľnú. V našej oblasti sa vyskytujú tri rôzne druhy prasličky: praslička roľná, praslička lesná a praslička bahenná. Praslička lesná sa vyskytuje v lužných lesoch a pri prameni potokov, zatiaľ čo praslička bahenná rastie najmä v mokradiach a na močaristých lúkach. Oba tieto druhy obsahujú vysoké percento alkaloidov a často sú napadnuté cudzopasnými hubami, takže vo veľkých dávkach môžu byť toxické.

Praslička bahenná je dokonca jedovatá – po jej požití boli zaznamenané otravy zvierat, najmä koní a hovädzieho dobytka, ktoré sa prejavujú hnačkou, stratou hmotnosti, v akútnych prípadoch ochrnutím svalov a boli opísané aj smrteľné prípady.

Dávajte si pozor aj na dĺžku používania – maximálne 7 až 10 dní.

Tip: Ak sa obávate zámeny rôznych druhov prasličky a nechcete si ju sami natrhať, môžete si objednať sušenú vňať alebo priamo porciovaný čaj.

Praslička 20 x 1,5 g - porciovaný čaj

Ochorenia močových ciest, reuma.

Praslička roľná na vnútorné použitie

Na vnútorné použitie si môžete pripraviť čaj z prasličky. Stačí čajová lyžička sušenej vňate, ktorú zalejete 250 ml horúcej vody a necháte 10 minút vylúhovať. Pite maximálne dvakrát denne, najviac 5 dní v kuse.

Nikdy neužívajte prasličku dlhodobo a vyhnite sa jej konzumácii počas tehotenstva, dojčenia alebo ak máte slabé srdce.

Praslička roľná na vonkajšie použitie

Odvar z prasličky: odvar na vonkajšie použitie pripravíte tak, že 6 polievkových lyžíc prasličky zalejete jedným litrom horúcej vody. Nechajte stáť 15 minút a je hotovo. Odvar môžete použiť napríklad na oplachovanie vlasov alebo ako obklad na pokožku.

Kúpeľ z prasličky: prasličku možno použiť aj na prípravu sedacieho kúpeľa pri ženských problémoch. 50 g prasličky sa nechá macerovať v studenej vode cez noc a na druhý deň sa zohreje na bod varu a pridá do kúpeľa. Kúpeľ by mal trvať približne 20 minút a voda by mala siahať približne nad obličky. Kúpele z prasličky môžu byť užitočné aj pri bolestiach bedrovej chrbtice.

Tip: Vyskúšajte prírodné bylinkové kúpele z našej ponuky.

Parný obklad z prasličky: Ďalšou možnosťou je príprava parného obkladu. 4 hrste prasličky sa vložia do sitka a zavesia nad vriacu vodu. Keď je bylina horúca a mäkká, zabaľte ju do plátna a priložte na choré miesto.

Praslička sa môže používať aj na kloktanie pri angíne a rôznych iných zápaloch v ústnej dutine, na výplach nosa pri nádche alebo pri vredoch predkolenia.

Použitie prasličky v záhrade

Kyselina kremičitá obsiahnutá v prasličke pôsobí proti infekciám, hrdzi a bežným plesniam na rastlinách. Stačí, ak 150 g sušenej prasličky vylúhujete v 10 litroch vody počas 24 hodín. Na druhý deň varte pol hodiny a odvar preceďte. Pred použitím zrieďte sprej v pomere 1:5 s vodou. Používajte ako preventívne opatrenie, najlepšie na jar a v lete.

Zber prasličky

  • Praslička roľná by sa mala zbierať od mája do septembra.
  • Neodporúča sa kvet odtrhnúť, lepšie je ho odrezať.
  • Sušenie by malo prebiehať rýchlo pri teplote do 40 °C.
  • Sušený chren musí zostať zelený a bez zápachu.
  • Je dôležité chren dôkladne vysušiť, aby sa na ňom neobjavila pleseň.
  • Bylinu skladujte na suchom mieste, najlepšie v uzavretej nádobe.

Vedľajšie účinky prasličky

Pri vonkajšom používaní sa nemusíte obávať vedľajších účinkov prasličky a podľa odborníkov je to najlepší spôsob jej používania. Pri vnútornom užívaní prasličky je potrebné starostlivo sledovať dávkovanie a neprekročiť odporúčanú dávku. Praslička roľná nie je vhodná pre deti, tehotné a dojčiace ženy a osoby so slabým srdcom.

Tip: Praslička pomáha udržiavať zdravú pokožku, tkanivá, kosti, kĺby a vlasy. Na rovnaký účel však môžete využiť aj iné dary prírody. Pre krásnu pokožku a vlasy môžete vyskúšať rôzne oleje, napríklad ricínový, zdravie kĺbov a kostí podporte lipozomálnym prírodným kolagénom.

Mohlo by vás zaujímať

Alchýmia proteínov v procese cvičenia a životná energia

Pohyb je základom aktívneho oddychu. Množstvo ľudí si uvedomuje, že tento svet je možné prežiť len vďaka tomu, že sa zameriame na zdravý...

3.2.2015
10245 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní