Zdravá strava - nezdravá strava

8810 zobrazení

Zdravá výživa, zdravá strava - nezdravá výživa, fastfood, medzi týmito dvoma pólmi sa neustále nachádzame v rámci našich rýchlych životov.

Veľa ľudí má v sebe zakódovaný extrém, ktorý pramení z ich životnej skúsenosti pri rôznych diétach. To čo máme zafixované ako zdravú...
zdroj: google.com

Veľa ľudí má v sebe zakódovaný extrém, ktorý pramení z ich životnej skúsenosti pri rôznych diétach. To čo máme zafixované ako zdravú stravu, väčšinou nechutí dobre. Prečo? Pretože množstvo „odborníkov" priviedlo zdravú stravu do takého extrému, že je požívateľná len problematicky.

Keď však nášmu „mozgu" nedoprajeme potešenie z kulinárskeho zážitku, má snahu vždy túžiť len po jedle, ktoré neprospieva nášmu zdraviu.

Potravinársky priemysel rôznymi dochucovadlami, zvýrazňovačmi chutí, presladením či zámernou manipuláciou potravín z hľadiska predajnosti (závislosť na cukre, čokoláde, soli, hamburgeroch, fastfoodoch...) dotiahol súčasné potraviny skutočne do extrému.

Preto ľudia sa k prirodzeným potravinám vracajú už len ťažko a občas. Mnohí sú však donútení svojimi zdravotnými problémami k radikálnemu riešeniu a potom psychicky trpia, keď už nikdy nebudú môcť jesť to čo niekedy milovali.

Keby sme však to nezdravé jedlo vždy kompenzovali aj zdravými potravinami alebo zdravé jedlo aj dostatočne podľa seba dochucovali, množstvo ľudí by nemuselo nikdy na vlastnej koži podstúpiť vyššie uvedené extrémy.

Poviem to na príklade. Z pohánkovej kaše dokážete urobiť skvelý pokrm, ale aj peknú nechutnú „gebuzinu". Stačí ju jemne osoliť, okoreniť správnymi bylinkami a gurmánsky zážitok máme na tanieri. Garantujem, že sa k nej budeme často aj vracať. Kto by sa však vracal k príšernej neosolenej a nedochutenej lepkavej mase, ktorú z tohto zázraku prírody vieme tiež urobiť. Toto platí aj o ovocných či zeleninových šalátoch. Pre väčšinu ľudí ich treba dochutiť.

Máličko nezdravého v množstve zdravého je určite lepšie ako všetko zdravé a zároveň nechutné. Zároveň dochucovať potraviny môžete aj zdravými produktami.

Odporúčam napr. používať na dochucovanie polievok Miso, na cestoviny môžete vyuźiť rôzne pestá, alebo tekvicové maslo, do šalátikov môžete vmiešať rôzne rastlinné práškové proteíny, ktoré aj dobre chutia, napr. ľanový proteín alebo tekvicový proteín.  Polievka poliata štajerským tekvicovým olejom a  tekvicovými semienkami dokáže vyzerať skvelo.

Aj 5000 rokov stará Ayurvéda, tradičná prírodná medicína Východu hovorí o tom, že ak Váš jedálny lístok obsahuje od 70 do 90% zdravej stravy, tak strava sa stáva liekom. Áno, dávajú strop na 90%, pretože 100% považuje Ajurvéda za extrém.

Týmto prístupom dokážeme postupne prejsť aj na oveľa zdravší spôsob života.

Ak držíte diétu a máte naozaj neodolateľnú chuť na kúsok čokolády, dajte si ju. Dajte si ale naozaj len kúsok a čím dlhšie si ten kúsok užívajte v ústach. Váš mozog Vám nevie inak povedať, že mu chýba nejaká dôležitá látka, len ako chuťou na nejakú potravinu. Ak však ignorujete jeho potreby, on si druhý krát urobí zásobu vo forme tukových vankúšikov alebo nebadane zvýši účinnosť nášho metabolizmu. Takže zo stravy, ktorú zjete, využije úplne všetko. Potom sa čudujeme, že sme zjedli 20 dekagramov tresky a pribrali sme jedno kilo na váhe...

Zaraďte do svojho jedálnička vždy dostatok ovocia a zeleniny. Jednoducho sa to dá napríklad v smoothies nápojoch, ktoré obsahujú ovocie a listovú zeleninu. Nič geniálnejšie nemôžete na ráno urobiť, ako dať si takýto nápoj na raňajky. Budete mať dostatok živín, nezaťažíte tráviaci trakt a dostanete do seba dostatočné množstvo vlákniny, prísun ktorej tak veľmi chýba súčasnému človeku.

Komu sa nechce mixovať a ospravedlňuje sa sám pred sebou, že "nestíha", tomu odporúčam napr. RAW protein & Greens - vopred namixovanú zmes množstva zdravých potravín. Stačí ju len rozmiešať vo vode a takto obohatiť svoj denný jedálniček. Možností je však omnoho viac...

Dostatok vlákniny umožní pravidelné denné čistenie našich tiel od toxínov a zvyškov metabolického procesu.

Uvedomte si, že harmónia tela úzko súvisí s harmóniou mysle. Ak týrame svoje telo nechutnou aj keď zdravou stravou, nikdy nebudeme spokojní.

 Páči sa mi životné krédo, prístup k strave môjho kamaráta. "Som na 90% vegán", hovorí. "To je čo za nezmysel?" - pýtam sa. "Keď občas dostanem chuť na grilovaný stejk, tak si ho dám" hovorí priateľ. Vtedy som si uvedomil, že tento prístup dokáže osloviť naozaj široké masy ľudí. Od vtedy ho s úspechom propagujem. Je to cesta určitého kompromisu, ale za tie roky naozaj funguje.

Aj takto, ako na obrázku, môže vyzerať zdravé jedlo, stačí, keď zapnete fantáziu a pre niekoho nechutnú tekvicu riadne ochutíte a vizuálne ozdobíte.

Pri jednej konzultácii ohľadom zdravotného problému, ktorej súčasťou bola aj úprava stravy, jedna pani mi hovorí : "Viete, ja by som aj prešla na zdravú výživu, dokonca RAW stravu, ale šialene milujem niekedy na večeru makové šúľance s maslom a cukrom. Keďže sa ich nemienim vzdať, tak radšej budem jesť nezdravo".

Táto krátka príhoda len podporila moju filozofiu zdravo a chutne. Pani som vysvetlil, že keď bude jesť zdravo a chutne, kľudne si môže dať aj jej obľúbené šúľance. Vysvetlil som jej základné princípy a povedal som jej, že keď dodrží zdravú stravu aspoň na 90%, bude to výrazne lepšie ako doteraz.

Dotyčnej pani sa odvtedy výrazne zlepšil zdravotný stav a občas si doteraz dopraje okrem svojich smoothies, zeleninových šalátikov a ďalšej zdravej stravy aj svoje obľúbené makové šúľance s cukrom, makom a maslom.

Prajem Vám čo najviac zdravej a chutnej stravy vo Vašich jedálničkoch.

Ing. Pavol Machnič, publicista, redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Vstup do Hildegardinej kuchyne

Nič nepreháňať Viete teda, ktoré potraviny sú viac alebo menej zdravé. Podľa toho sa dá preorientovať aj spôsob prípravy jedál v...

31.5.2010
4350 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní