Práve pre to som dal túto tému kalorickej reštrikcie a metabolickej disfunkcie hneď na druhé miesto, lebo je ešte dôležitejšia ako správna strava.
Neobmedzený príjem akejkoľvek stravy je pre náš organizmus veľký problém. Aj zo zdravej stravy a s celkom dobrým pohybom môžeme byť obézni, môžeme mať množstvo chorôb a zdravotných problémov. Z nezdravej stravy je problém exponenciálne ešte horší.
Počuli ste vôbec niekedy o metabolickej disfunkcii a kalorickej reštrikcii?
Kalorická reštrikcia – to mierne zníženie príjmu kalórií (pozor!) bez nedostatku živín – je jednou z najefektívnejších stratégií na prevenciu aj spomalenie rozvoja mnohých chorôb.
V súčasnosti prudko narastá výskyt nealkoholového stukovatenia pečene spojené s metabolickou disfunkciou – teda narušenie normálnych procesov metabolizmu – spôsobu, akým telo premieňa jedlo na energiu a zároveň udržiava rovnováhu rôznych životne dôležitých funkcií. Pre normálny metabolizmus je najdôležitejšia pečeň. Pečeň je najväčší vnútorný orgán v tele a kľúčové centrum metabolizmu.
Jej hlavné úlohy sú: detoxikácia krvi a tým aj celého organizmu, tvorba žlče na trávenie tukov, ukladanie živín (ako glykogén, vitamíny a minerály) a regulácia hladiny cukru, tukov a hormónov.
Bez správnej funkcie pečene by telo nedokázalo prežiť ani pár dní.
V súčasnosti podľa najnovších výskumov má viac ako 60 % populácie problém s metabolizmom a teda pečeňou. Ľudia vo väčšine nerozumejú pojmu metabolizmus a jeho spojenie s pečeňou a ako je to dôležité pre naše zdravie.
Pečeň poškodzujeme oveľa nenápadnejšie, než si uvedomujeme – množstvom potravy. Máme pri tomto probléme zafixované, že len alkohol a množstvo liekov poškodzujú pečeň, ale ľudia si na 99% neuvedomujú, že prostredníctvom bežných stravovacích návykov a životného štýlu si dokážeme poškodiť pečeň tak, ako ťažký alkoholik!
V súčasnosti prudko narastá výskyt nealkoholového stukovatenia pečene a metabolickej disfunkcie. Toto je skutočne veľký problém. Pečeň je jedným z našich najdôležitejších orgánov – je to tichý svedok nášho životného štýlu.
Telo nevie pri metabolickej disfunkcii správne spracovať a využívať živiny (cukry, tuky, bielkoviny), čo vedie k vzniku porúch, ako sú inzulínová rezistencia, obezita, zápaly, vysoký krvný tlak, vysoké hladiny tukov v krvi a ďalšie metabolické problémy, ale aj môže spôsobovať niektoré druhy rakoviny.
Metabolická disfunkcia je neviditeľný nepriateľ, ktorý dlho nespôsobuje žiadne veľké príznaky, ale postupne rozvracia vnútornú rovnováhu organizmu.

Ako pomáha kalorická reštrikcia?
Kalorická reštrikcia – teda mierne zníženie príjmu kalórií bez nedostatku živín – je jednou z najefektívnejších stratégií na prevenciu aj spomalenie rozvoja stukovatenie pečene
Výskumy ukazujú, že už 5–10 % zníženie telesnej hmotnosti dokáže výrazne znížiť množstvo tuku v pečeni a zmierniť zápal a zastaviť progresiu fibrózy.
Kalorická reštrikcia bráni naviac inzulínovej rezistencii. To je mimoriadne dôležitá téma a mnohí ľudia o nej ani netušia...
Počuli ste o inzulínovej citlivosti?
Inzulínová citlivosť je schopnosť buniek efektívne reagovať na hormón inzulín a prijímať z krvi glukózu na výrobu energie. Čím vyššia je inzulínová citlivosť, tým lepšie telo hospodári s cukrom a tým nižšie je riziko vzniku cukrovky a civilizačných ochorení.
Ak chceme predísť civilizačným chorobám, musíme obnoviť schopnosť buniek správne reagovať na inzulín. Zdravá inzulínová citlivosť je kľúčom k tomu, aby energia v našom tele prúdila správne – nie aby sa zadržiavala v podobe tuku a spôsobovala chronické choroby.
Zlepšenie inzulínovej citlivosti je úplný základ nielen pre prevenciu cukrovky, ale aj pre podporu dlhovekosti, zdravia pečene, srdca a mozgu.
Inzulínová rezistencia znamená, že bunky – predovšetkým svalové, ale aj tukové a pečeňové – prestávajú správne reagovať na signál inzulínu, hormónu, ktorý pomáha presúvať glukózu (cukor) z krvi dovnútra buniek, kde sa premieňa na energiu.
Keď bunky strácajú schopnosť prijímať glukózu, telo reaguje tak, že pankreas začne vylučovať viac inzulínu, aby "zatlačil" glukózu dnu. Krátkodobo sa tým hladina cukru v krvi ešte udrží v norme. No postupne sa tento mechanizmus vyčerpá a hladina cukru aj inzulínu v krvi začne stúpať – čo je znak inzulínovej rezistencie.
Tým sa spustí začarovaný kruh:
- Telo v snahe uchovávať energiu začne hromadiť tuk, najmä vo forme nebezpečného viscerálneho tuku (okolo orgánov).
- Tuk sa dokonca začne ukladať v pankrease, čo ďalej znižuje jeho schopnosť produkovať inzulín.
- Zvyšuje sa tiež chronický zápal v tele.
Na tomto procese sa podieľajú aj ďalšie hormóny, ako testosterón, estrogén, hormón-senzitívna lipáza a najmä kortizol (stresový hormón).
Kortizol ešte viac zhoršuje situáciu:
- Odbúrava ochranný podkožný tuk - to je tuková vrstva uložená priamo pod kožou, ktorá má pre telo dôležité funkcie: chráni orgány a svaly pred mechanickým poškodením, udržiava telesnú teplotu a slúži ako energetická rezerva. Na rozdiel od viscerálneho tuku (okolo orgánov) nie je spojený s chronickým zápalom a civilizačnými chorobami – naopak, primerané množstvo podkožného tuku je znakom zdravého metabolizmu.
- Podporuje tvorbu viscerálneho tuku – viscerálny tuk (tuk okolo orgánov) spôsobuje chronický zápal a znižuje inzulínovú citlivosť. Každé zniženie obvodu pása znamená zlepšenie inzulínovej citlivosti. Muži by nemali mať v páse viac ako 95 cm a ženy viac ako 85 cm. Viscerálny tuk znižuje inzulínovú citlivosť.
Výsledkom je neustála akumulácia tuku, strata schopnosti efektívne spracovať energiu a zvyšovanie rizika cukrovky 2. typu, srdcových chorôb a ďalších civilizačných ochorení.

Inzulín teda funguje ako „jednosmerná brána“ – podporuje ukladanie tukov a zároveň blokuje ich spaľovanie.
Preto je zdravá inzulínová citlivosť kľúčom k tomu, aby telo dokázalo efektívne hospodáriť s energiou, a nie ju nekontrolovane ukladať do tukových zásob.
Keď je hladina inzulínu v tele chronicky zvýšená, vznikajú vážne metabolické problémy. Priberanie na váhe a neskôr obezita sú len vonkajšími prejavmi tohto stavu, ktorý odborne nazývame hyperinzulinémia.
Avšak skutočné riziká idú oveľa hlbšie: inzulín je silný rastový signálny hormón, ktorý môže prispievať k rozvoju aterosklerózy a niektorých druhov rakoviny.
Keď sa k tomu pridá aj inzulínová rezistencia, znamená to, že metabolický vlak sa už rozbehol nesprávnym smerom – priamo k rozvoju cukrovky 2. typu a všetkých zdravotných komplikácií, ktoré s ňou súvisia.
Pre „srandu“ si zmerajte pás a zistíte, že mnohí z vás majú problém s touto dôležitou témou a mnoho zdravotných problémov spôsobuje práve to, že ste vôbec netušili o tomto bode kalorickej reštrikcie.

Podporte regeneráciu pečeňových buniek.
Pečeň sa vie extrémne dobre regenerovať aj sama, ale keď ju neustále zaťažujeme, je vhodné je ju aj podporovať. Na pečeň najviac zabúdame a pomáhame jej často až vtedy, keď začína byť zle.
Najlepšie prírodné látky na podporu regenerácie pečeňových buniek sú silymarín (z pestreca mariánskeho), kurkumín, extrakt z artičokov. Pomáhajú chrániť pečeň pred toxínmi, podporujú detoxikáciu a obnovu buniek. My sme zložili práve na základe najnovších poznatkov prípravok liver booster, ktorý sme naviac lipozomálne spracovali (spracovanie je rozhodujúce, lebo niektoré látky ako kurkumín a silymarín sa zle vstrebávajú do organizmu) , takže ho naše telo dokáže mimoriadne dobre využiť. Lipozomálna forma takéhoto komplexného prípravku z viacerých účinných látok je mnohonásobne účinnejšia, ako obyčajný pestrec z rozdrveného semena, ktorý vám ponúknu hejteri na Facebooku.
Nezabudnite! Ani najdokonalejší prostriedok vám však nevyrieši vaše problémy, pokiaľ aj vy sami nezmeníte spôsob života.

Pravidelná kalorická reštrikcia vedie k aktivácii autofágie (vnútrobunkovému čisteniu), čím sa odstraňujú poškodené bunky a toxíny nahromadené v pečeni. Takisto podporuje znižovanie hladín triglyceridov, normalizáciu hladín glukózy v krvi a pokles zápalových markerov.
Špeciálne u žien po menopauze môže kalorická reštrikcia pomôcť kompenzovať pokles estrogénovej ochrany a znížiť rizikové faktory spojené so vznikom MASLD (Metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease). Tento termín bol zavedený v roku 2023, aby lepšie vystihoval súvislosť medzi hromadením tuku v pečeni a metabolickými poruchami, ako sú inzulínová rezistencia, obezita, vysoký krvný tlak a poruchy metabolizmu tukov .
Zhrnutie:
Kalorická reštrikcia nie je len cestou k štíhlejšiemu telu, ale aj k revitalizácii pečene a obnove jej plnej funkčnosti a zabráneniu metabolickej disfunkcii. Je to jednoduchý, ale nesmierne mocný nástroj prevencie, ktorý máme doslova vo vlastných rukách každý deň.
Už viete prečo je kalorická reštrikcia dôležitejšia ako sme si mysleli? Prečo naši predkovia pravidelne držali pôsty? Práve preto, o tom píšem.
Pokračovanie v tejto mimoriadne dôležitej téme nabudúce, keďže je zložitá na pochopenie len do jedného článku...
Na záver:
Mnohí sa ma pýtajú, ako JA praktizujem kalorickú reštrikciu. Aj ja som mal stukovatenú pečeň, zlé pečeňové testy a jemnú nadváhu.
Po 4 mesiacoch kalorickej reštrikcie: ( cez týždeň dodržiavam striktne každý deň pôst 16/8 na striedačku s 18/6 – ako sa mi dá – o tomto si budeme hovoriť v treťom bode - správna výživa a pôsty). V nedeľu vôbec nejem, posledné jedlo je v sobotu večer a nasledovné pondelok popoludní (teda som 40 hodín bez stravy – dopĺňam len vitamíny, minerály, vodu a kávu a každý deň beriem od nás zo Zdravého sveta rôzne výživové doplnky (Liver booster, NAD+, Spermidín, probiotiká Natural, lipozomálna čaga, Cardio Guard s olejom Guardian -9 - tieto len testujem na sebe a budú čoskoro v ponuke). Takto som schudol 10kg, pečeňové testy sa rapídne upravili (napr. GMT som mal dlhodobo nad 1,8 (má byť v rozsahu 0,25-0,83) – po 4 mesiacoch mám GMT 0,66, AST 0,32 (0,22-0,8), ALT 0,35 (0,1-1,0), ALP 1,12 (0,0–2,6) . Môj pás je 107, bol 112 cm – tam mám ešte čo robiť, aby som sa dostal pod 95!