Orech kráľovský - všestranný liečivý strom

41234 zobrazení

Dnešný článoček vám prinesie informácie o liečivej sile orecha kráľovského, ktorý má obrovskú silu medzi liečivými stromami. V súlade s názvom teda právom siaha po slove kráľovský, čo dosvedčuje aj jeho mohutná koruna.

slovensky: Orech kráľovský, latinsky: Juglans regia, česky: Ořešák královský  V článku o Orechu kráľovskom sa dozviete:   	Pôvod...
zdroj: google.com

slovensky: Orech kráľovský, latinsky: Juglans regia, česky: Ořešák královský

V článku o Orechu kráľovskom sa dozviete:

Vzrast, drevo a všestranná osožnosť tohto liečivého stromu ho radia medzi najvyššie hodnoty ovocnej záhrady.

Pôvod Orecha kráľovského

Pochádza z Perzie. O jeho rozšírenie do Európy sa zaslúžil Karol Veľký. Rimania zasvätili orech bohovi Jupiterovi a volali ho „Jupiterov žaluď", pretože ho stotožňovali so žaluďom. Orechy považovali za božské jedlo a symbol plodnosti. Svojou výživnou hodnotou orechy pokojne prevýšia mäso, čo dnes využívajú najmä vegetariáni, ktorí ich nazývajú „mäso prírody".

Je široko rozkonárený, bohato olistený strom. Listy sú striedavé, stopkaté, nepárno perovito zložené, 3-4 jarmové, s podlhovasto vajcovitými, končistými, lesklými a celistvookrajovými listami. Mladé listy majú žľaznaté chĺpky a aromatickú vôňu, najmä po rozotretí.

Orech je jednodomá rastlina. Kvitne pred a na začiatku vyrastania listov. Samčie kvety vyrastajú na vlaňajších konárikoch a tvoria až 10 cm dlhé prevísajúce jahňady. Jednotlivé kvietky prirastajú k šupinatým listeňom, majú tri až štyri okvetné lístky a veľa tyčiniek. Samičie kvety vyrastajú z pazúch podporných listeňov na konci tohtoročných konárikov a tvoria viackveté zväzočky. Mladé listy majú jemné žľaznaté chĺpky a staršie listy sú chlpaté len pri spojení žíl. Plodom je veľká, guľatá nažka, podobná kôstkovici, obalená dužinatým obalom, ktorý je zelený, bielo bodkovaný, pod dozretí hnedne a nepravidelne puká. Kôstka - orech je hnedá a má mäsité, laločnaté, olejnaté, jedlé semená.

Zber Orecha kráľovského

Kvitne od apríla až do mája. Zbiera sa list, nedozreté plody, dozreté plody a oplodie.

Účinky Orecha kráľovského

Kráľovská liečivá sila orecha sa prejavuje pri vnútornom aj vonkajšom používaní. Čaj alebo ďalšie prípravky, napríklad tinktúry silne čistia krv, tým pomáhajú pri všetkých kožných chorobách. Pomáha revitalizovať poškodenú či narušenú kožu. Je výborným liekom na žalúdok, zlepšuje trávenie, čistí hlieny v žalúdku i v črevách, čistí ich od parazitov a celkovo posilňuje organizmus.

Pripisuje sa mu aj schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Stimuluje obranné reakcie organizmu proti pôsobeniu baktérií a vírusov. Priaznivo ovplyvňuje funkciu kĺbov, žíl a väzív. Podporuje funkciu slinivky, pôsobí proti plynnatosti. Vhodný je pri rekovalescencii po operáciách či ožarovaní.

Pri použití zvonku má niekedy až zázračné účinky. Teplé obklady zo sparených listov „vyťahujú" hnis, hoja rany, opuchy a vredy. Zvonka sa používa aj pri zápaloch ústnej dutiny, paradentóze, pri nadmernom potení, pri očných zápaloch, pri kŕčových žilách, omrzlinách a už pri spomínaných kožných defektoch.

Listy sú vďačné na zber a tvoria výbornú prísadu do kúpeľa. Silný odvar odstraňuje nadmerné potenie nôh. Známy je aj orechový olej na vlasy, ktorý čistí vlasovú pokožku, posilňuje vlasové korienky. 

Pri vnútornom užívaní treba dávať pozor na to, že mierne znižuje krvný tlak, preto by si ho mali sledovať hypotonici, pokiaľ orech práve užívajú.

Nemôžeme zabudnúť na Orech čierny

Príbuzným a čoraz známejším vďaka mimoriadnej liečivej sile je Orech čierny (americký), ktorý pochádza zo Severnej Ameriky. Je vyše 25 m vysoký strom. Sadí sa v parkoch a alejach.

Je vynikajúcim bojovníkom proti baktériám a vírusom. Je vhodný najmä pri rekovalescencii po operáciách a po ožarovaní.

Aj v našich Bylinkárňach a na eshope nájdete orech v rôznych podobách. Môžete si ho zadovážiť v podobe čaju od českého bylinkára Valdemara Grešíka pod názvom Orech kráľovský list - 30g. Pôsobí protizápalovo a antibakteriálne.

Tinktúry a Orech kráľovský

Tiež si ho môžete zadovážiť v podobe tinktúr, čiže v sekcii Gemmoterapia od najznámejšej českej bylinkárky Mgr. Jarmily Podhornej. Orech kráľovský (vlašský) si môžete objednať pod kódom P37 a Orech americký pod kódom P38.

Tieto výluhy sú mimoriadne účinné pri čistení organizmu od baktérií, vírusov, parazitov, plesní. Pomáhajú revitalizovať organizmus po operáciách, ožarovaniach, po nádorových ochoreniach. Jednou z najúčinnejších zmesí na posilnenie obranných reakcií organizmu, silný a účinný prostriedok s protiplesňovým, protibakterálnym pôsobením, vhodný pri rekovalescencii značne oslabeného organizmu, zároveň pozitívne pôsobiaci na kĺby je Orech čierny s betaglukánom PG38.

Orech kráľovský aj čierny (americký) je zaradený v kúrach z gemmoterapie. Nájdete ho teda v kúrach na celkové posilnenie organizmu K09, K09A. Tieto kúry slúžia na celkové posilnenie organizmu, na stimuláciu jeho obranného systému, na zvýšenie imunity.

Kúra K09 Imunita 175ml

Pri problémoch imunitného systému.

Kúra K09A Imunita 225ml

Pri problémoch imunitného systému.

Ďalšou kúrou, ktorá obsahuje orech kráľovský je kúra K18, ktorá slúži ako pomoc pri detoxikácii organizmu s protiparazitnými účinkami. Jednotlivé zložky tejto kúry sú zaujímavé tým, že pôsobia priamo proti streptokokom, stafylokokom, plesniam a zároveň teda bránia ich aktivite v dýchacích a močových cestách.

Kúra K18 Antibakteriálna 175ml

Pri bakteriálnych nákazach.

Orech americký nájdete v kúre K24A, ktorá sa zameriava na očistu organizmu od borélií a taktiež na následky, ktoré sú s boreliózou späté.

Kúry K36 a K36A sú nápomocné pri prekonávaní následkov ožarovania a chemoterapie. Posilňujú imunitu organizmu. Pri chemoterapii je vhodné ich doplniť Tamariškou francúzskou, ktorá podporuje krvotvorbu.

Kúra K46 slúži na očistu organizmu od baktérií, plesní, vírusov, parazitov. V mnohých prípadoch takto zanesený organizmus býva príčinou vážnejších zdravotných problémov. Preto je potrebné organizmus aj preventívne čistiť a pomocou pôsobenia bylín a púčikov rastlín likvidovať všetko, čo by mohlo neskôr spôsobiť nežiaduce procesy v tele. Je to výborná kúra na začiatok očisty v organizme a tiež vhodná na prevenciu pred ochoreniami.

Dávame do pozornosti aj mimoriadnu tinktúru Carcinae, je to zmes vresu, orecha čierneho a eleuterokoku s betaglukanom pôsobí výrazne protinádorovo, podporuje organizmus pri ožarovaní a chemoterapii a pomáha pri doliečovaní nádorových ochorení. Tinktúru je možné vzhľadom na jej mimoriadne pôsobenie použiť na posilnenie imunity, nielen pri onkologických ochoreniach.

Samozrejme vám ponúkame aj nejaký receptík

Vybrali sme pre vás orechový žalúdočný extrakt.
100 g rozdrveného čerstvého zeleného oplodia alebo listov orecha a 5 g nadrobno posekaných mandlí zalejeme ½ l čistej pálenky. Necháme pri izbovej teplote 2 - 3 týždne lúhovať, občas pretrasieme. Pijeme denne 1 kalíštek nalačno, najlepšie teda ráno, na zlepšenie trávenia, pri zahlienení čriev, parazitoch alebo ako zdravý aperitív.

Orech kráľovský a orech čierny sú vynikajúcimi pomocníkmi pri liečbe onkologických ochorení, pri problémoch s imunitou.

Aj keď vývoj v medicíne rýchle napreduje, sú stále nové metódy liečby nádorov, stále počet takýchto chorých pribúda a čo je zarážajúce, čím ďalej v nižších vekových kategóriách.

Prichádza k nám často otázka, čo urobiť, aby sa táto situácia zlepšila. Ako sa teda môžeme brániť?

Najskôr by sme si mali uvedomiť, že môžeme vziať osud do svojich rúk tým, že upravíme životosprávu, zlepšíme stravu, pridáme pohyb. Potom môžeme do organizmu doplniť chýbajúce vitamíny, stopové prvky, rastlinné hormóny. A v tomto všetkom sú dôležitým prostriedkom prevencie práve liečivé byliny.

Ako môžu liečivé bylinky organizmu v prevencii prospieť?
• Čistia organizmus a jednotlivé orgány
• Regenerujú a liečia oslabené orgány
• Vedia organizmus zbaviť plesní, čistiť ho od baktérií, parazitov, vírusov
• Vedia zvýšiť imunitu - obzvlášť byliny ako eleuterokok, maralí koreň, čierna ríbezľa
• Využiť byliny, ktoré majú protinádorové pôsobenie - orech americký, kráľovský, eleuterokok, vres, nechtík a mnoho ďalších.

Rôznymi kombináciami, ktoré zároveň riešia zdravotné problémy, očistu a zároveň prevenciu, môžeme organizmu pomôcť a taktiež týmto problémom predísť.

Je dôležité si uvedomiť, že tieto prostriedky nielenže pomáhajú pri liečbe konkrétnych ochorení, ale pôsobia preventívne, a to hlavne bez vedľajších účinkov. Na prevenciu teda nikdy nezabúdajme.

Mgr. Dagmar Machničová a Ing. Pavol Machnič redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Mgr. Jarmila Podhorná: Byliny léčí, Pupeny léčí, Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas: Babkine bylinky, Dionýz Dugas: 500 najlepších receptov ľudovej medicíny, Marta Velgosová a Štefan Velgos: Naše liečivé rastliny

Foto:shutterstock Peter Zijlstra , dabjola, Jan Martin Will, Dimijana

Mohlo by vás zaujímať

Viete že si ničíte mozog rôznymi diétami? Viete ako sa ochrániť?

O modernom životnom štýle koluje množstvo informácií a diét, ako čo najzdravšie žiť, sú návody na ten najefektívnejší pohyb a...

14.6.2017
4591 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní