Treba si uvedomiť, že nie je bryndza ako bryndza a žinčica ako žinčica. Práve v tomto článku chcem tento fakt vysvetliť, pretože som zistil, že ľudia to nerozlišujú a takmer vôbec nevedia v čom spočíva fenomén slovenskej bryndze.
Slovenská bryndza a žinčica nie sú len tradičné potraviny, ale aj symbol zdravia, sily a dlhovekosti, ktorých potenciál je v modernom svete ešte len postupne objavovaný. Sú to čisto slovenské klenoty, ktoré nie sú len chutné, ale aj mimoriadne funkčné. Slovenská 100% ovčia bryndza v čerstvom nepasterizovanom stave obsahuje v jednom grame až dve miliardy mikroorganizmov (CFU) a v priemere 30 probiotických kmeňov so širokým spektrom inhibičného a probiotického pôsobenia. Vďaka tomu predstavuje jedinečný, nenapodobiteľný a svetovo uznávaný mliečny výrobok.
Je to mimoriadne pestré silné probiotikum, LEN, musia byť vyrobené vo svojej pôvodnej podobe.
Bryndza preukázateľne vykazuje inhibičné účinky proti viacerým druhom kvasiniek.
Bryndza je tradičný slovenský NEPASTERIZOVANÝ mliečny výrobok získaný z ovčieho syra, ktorý sa najprv nechá vykysnúť a následne sa lisuje a spracúva do jemnej kašovitej podoby. Jej jedinečnosť spočíva v prirodzenom obsahu živých probiotických kultúr, ktoré priaznivo pôsobia na tráviaci trakt a celkovú imunitu.
Výnimočnosť slovenskej bryndze vychádza práve z toho, že pravá 100% ovčia je nepasterizovaná, spracúva sa prevažne za surova (s minimálnym tepelným ošetrením), vďaka čomu si zachováva biologicky hodnotné látky, vrátane vitamínov, minerálov a probiotík. Preto sa považuje nielen za gurmánsku špecialitu, ale aj za najzdravšiu alternatívu iných syrov, čím si dlhodobo udržiava pevné miesto v slovenskej kuchyni a kultúrnom dedičstve.
Samozrejme nepasterizovaný výrobok môže byť nebezpečný vzhľadom na kliešťovú encefalitídu, preto je dôležité, aby bol nepasterizovaný výrobok otestovaný na kliešťovú encefalitídu.
Navyše má bryndza chránené označenie pôvodu, čím sa potvrdzuje jej výnimočná kvalita i tradičný spôsob výroby založený na lokálnych surovinách a špecifickom podnebí slovenských regiónov. Práve preto by bolo vhodné zakomponovať bryndzu a žinčicu do našej každodennej stravy. Ako to urobiť najjednoduchšie, keď jesť bryndzu ale piť žinčicu dokáže na dennej báze len málokto?

Ako môžeme urobiť reintegráciu žinčice a bryndze do každodennej stravy, aby sme z nej vyťažili všetky jej benefity?
Tak ako sme to urobili my. Šetrnou lyofilizáciou a následným umiestnením usušenej bryndze do špeciálnych kapsúl, aby boli odolné voči žalúdočnej kyseline. Takúto bryndzu nájdete v probiotikách NATURAL, a takto sa bryndza dostane až do čreva v absolútne nezmenej forme. Takto spracovaná bryndza a žinčica je ešte účinnejšia ako keby ste zjedli čerstvú bryndzu priamo zo salaša, pretože kapsule ju ochránia voči agresívnym šťavám tráviaceho traktu.
Dnes, keď svet hľadá recepty na kvalitný a dlhý život, môže Slovensko čerpať z vlastných koreňov. Nie je preto náhodou, že sa Slovenská bryndza zaradila medzi produkty s chráneným zemepisným označením EÚ. Je to tretí slovenský výrobok, ktorý sa dostal do registra Európskej komisie.

Ovce ako intuitívni bylinkári
Vedeli ste, že ovce majú neuveriteľnú schopnosť selektívne si vyberať pašu? Znamená to, že vedia inštinktívne rozpoznať, ktoré rastliny sú pre nich najchutnejšie a najvýživnejšie. Tieto schopnosti sa vyvinuli v prirodzenom prostredí, kde majú prístup k stovkám druhov rastlín. Medzi nimi nechýbajú ani liečivé byliny, čo robí ich mlieko mimoriadne hodnotným, s bohatým obsahom liečivých látok z liečivých rastlín.
Na bohatých horských lúkach dokáže ovca denne skonzumovať až 400 rôznych druhov rastlín, vrátane tých s protizápalovými, detoxikačnými a posilňujúcimi účinkami. Stará ovca učí jahňatá rozpoznávať to najlepšie z lúky a takto sa aj mladé jahniatka naučia v mladosti, čo je pre nich najlepšie.
Faktory ovplyvňujúce zloženie potravy sú:
- Dostupnosť a rozmanitosť rastlín na lúke, chuťové preferencie, skúsenosti a učenie sa v stáde.
Toto všetko sa následne premieta do kvality mlieka a tým aj do bryndze a žinčice. Preto najlepšia bryndza je z čistých horských pestrých lúk.

Bryndza – slovenské biele zlato čo teda obsahuje?
- Probiotické kmene baktérií mliečneho kvasenia
- Výťažky z mnohých liečivých rastlín (to vie len málokto)
- Kvalitné bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou
- Vitamíny A, D, E a skupiny B
- Vápnik, horčík, zinok a fosfor (vhodné ako zdroj cenných minerálov na kosti, výborný zdroj pri osteoporóze, ale aj dojčení a pri raste detí a nepustíte kupovať v tabletách anorganický vápnik)
- Konjugovanú linolovú kyselinu (CLA), ktorá má protizápalové a antikarcinogénne účinky
Zaujímavosť: Podľa výskumov bryndza obsahuje až niekoľkonásobne viac živých probiotických kultúr ako všetky komerčné jogurty, ale aj viac ako bežné probiotiká v lekárňach. Vedeli ste vôbec tento fakt?
Žinčica ako slovenský kefír – viac než len nápoj
Kým bryndza je kráľovnou slovenských syrov, žinčica je jej jemnejšia, no rovnako hodnotná sestra. Tento fermentovaný nápoj vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe bryndze. Obsahuje taktiež prírodné probiotické kultúry – lenže výrazne menej ako bryndza, keďže prechádza procesom pasterizácie, ďalej obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny, vitamíny skupiny B (najmä B2 – riboflavín a B12), vápnik, fosfor, a draslík.
Ide o bielu až jemne nažltlú tekutinu s kyslastou chuťou, ktorá má mnoho zaujímavých výživových a zdravotných benefitov.
Čo je to žinčica?
Vzniká pri oddeľovaní srvátky z ovčieho mlieka pri výrobe syra (napr. oštiepka, parenice či bryndze). Tradične sa kvasí v drevených putniach (súdkoch) s pridaním kultúr z predchádzajúcej várky. Je to živý fermentovaný nápoj, podobne ako kefír alebo acidofilné mlieko, no so špecifickým zložením a chuťou.
Živé probiotiká z lyofilizovanej 100% ovčej slovenskej bryndze so žinčicou.
Výživové vlastnosti:
- ✅ Nízkokalorická – cca 30–40 kcal/100 ml
- ✅ Vysoký obsah bielkovín (srvátkové proteíny – rýchlo vstrebateľné)
- ✅ Obsahuje vitamíny skupiny B, vápnik, fosfor, horčík
- ✅ Obsahuje probiotické baktérie (Lactobacillus sp., Streptococcus thermophilus a iné)
- ✅ Takmer žiadny tuk (väčšina tuku zostáva v syre)
- ✅ Veľmi nízky obsah laktózy, preto ju znesú aj niektorí ľudia s miernou laktózovou intoleranciou
Zdravotné benefity: podpora trávenia – vďaka probiotickým baktériám pomáha obnovovať črevnú mikroflóru, detoxikácia organizmu – srvátka podporuje vylučovanie škodlivín a čistí pečeň, podpora imunity – fermentované nápoje majú imunomodulačné účinky. Pomoc pri chudnutí – nízky kalorický obsah + bielkoviny = zasýti bez nadbytku energie. Mineralizácia organizmu – zdroj vápnika a ďalších minerálov potrebných pre kosti, zuby a nervovú sústavu.
Hydratácia a regenerácia – výborný nápoj po fyzickej aktivite, vhodný aj pre športovcov.
Tradičné použitie:
Pije sa najčastejšie v teplej alebo izbovej teplote, samostatne alebo po jedle. V minulosti ju bačovia pili ako súčasť ľahkých večerí – často s chlebom alebo oštiepkom. Na salašoch je dodnes súčasťou ponuky tradičných slovenských jedál. Podobný nápoj nájdeme aj v iných kultúrach, napr. kumys (z kobylieho mlieka) v stredoázijských krajinách.
Žinčica je nízkokalorická a je mimoriadne vhodná aj pri redukčných diétach.
Mnohí nevedia, že žinčica je fermentovaný nápoj a hľadajú fermentované nápoje z celého sveta, lebo sú módne, pretože sú zdravé. Málokoho však pri zmienke na fermentovaný nápoj napadne práve žinčica. Ľudia sa žinčice neoprávnene boja. Majú zafiksované, že ich po nej preženie, ale toto je vyslovený hoax.
Slovensko ako modrá zóna?
Modré zóny sú oblasti sveta, kde ľudia žijú najdlhšie a najzdravšie. Spája ich prirodzená strava, zmysluplný pohyb, komunitný život a kontakt s prírodou. Integrácia tradične spracovanej nepasterizovanej bryndze a žinčice do každodenného užívania môže prispieť k našej zdravšej populácii.

Choroby kostí a najmä choroby tráviaceho traktu vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka môžeme týmto výrazne znížiť. skúsme našim deťom do každodenného jedálnička zakomponovať práve bryndzu a žinčicu. Pre Vaše detičky od 3 do 7 rokov môžete kapsulku otvoriť a vsypať prášok napríklad do jugurtu, termixu, masla, nátierky - je len na Vás, ako ju deťom môžete dávať na dennej báze. Ak už deti vedia zjesť kapsulku, tak odporúčam v kapsulke, keďže kapsula ochráni cenný obsah pre žalúdočnými šťavami.Odmenou bude lepší zdravotný stav vašich detí, ale aj celej rodiny, ak tento prírodný produkt zakomponujete do Vašej dennej rutiny.
Niekto sa môže čudovať že bryndza a žinčica v kapsuliach. Prečo však nie? Kapsulová forma umožňuje každodenné užívanie, presné dávkovanie a vyššiu stabilitu bryndze pri ceste cez tráviaci trakt
Záver
Slovenská bryndza a žinčica nie sú len gastronomickým dedičstvom, ale nádejnou cestou k prevencii civilizačných ochorení, podpore imunity a dlhovekosti. Využitie týchto surovín vo forme funkčných doplnkov predstavuje spojenie tradičnej múdrosti s modernou vedou. Ak dokážeme podporiť a inovovať vlastné zdroje, Slovensko má šancu stať sa krajinou, kde sa kvalita života prirodzene spája s dĺžkou života.
A kto vie – možno práve bryndza a žinčica budú základom slovenskej modrej zóny budúcnosti.