Blahodárny elixír – štajerský tekvicový olej

22831 zobrazení

Možno ste o tekvicovom oleji mnoho počuli či čítali, ale vedzte, že nie je tekvicový olej ako tekvicový olej. Preto Vám v tomto článku chceme predstaviť perlu medzi tekvicovými olejmi - štajerský tekvicový olej a vysvetliť, prečo sú medzi tekvicovými olejmi veľmi veľké rozdiely.

Do našich bylinkární chodia aj ľudia s efektom hypermarketov, keď porovnávajú len cenu a nie produkt. Pre mnohých je to len tekvicový olej a...
zdroj: google.com

Do našich bylinkární chodia aj ľudia s efektom hypermarketov, keď porovnávajú len cenu a nie produkt. Pre mnohých je to len tekvicový olej a vedľa ho majú o 50 centov lacnejší. Práve preto nám prišla inšpirácia napísať tento článok, aby sme vyjasnili túto nevedomosť.

Keď prídeme do vínotéky, dobre vieme, že nie je víno ako víno. Nájdeme tam vína od 1 € až po vína za desiatky či stovky € a to nie je len otázka veku vína. Niektoré vína nie je jednoducho možné na nejakom území vôbec vypestovať aj keď sa jedná o tú istú odrodu Napríklad jedinečné Tokajské vínka nevypestujete v Považskej Bystrici, ani keby ste tam mali „zlatý vinohrad". Je to preto, lebo niektoré územia sú jedinečné svojím biotopom, zložením pôdy a ďalšími faktormi.

Toto platí nielen o víne, ale aj o tekvicovom oleji a množstve ďalších komodít. Je predsa rozdiel, ak nájdete divé Aloe vera na vápencovej skale ošľahané vetrom, dažďom a časom. Aby prežilo musí bojovať so všetkými živlami a rastie do maximálnej sily len tam, kde „pôda" je pre jeho vývoj tá pravá.

Hliva ustricová má inú silu, keď vyrastie na starom dreve, ako na odpadovom žúre z kávy, čo sa v dnešnej dobe často robí.
Poďme ale k štajerskému tekvicovému oleju. Od roku 1996 je pôvod štajerského tekvicového oleja chránený Európskou úniou.

Prečo ?

Nielen preto, že je unikátny a jeho chuť je fantastická. Úspech tohto „zeleného zlata" z južného Štajerska je v jeho nenapodobiteľnej aróme a jemnej orechovej chuti. To jedinečné, čo z neho robí perlu medzi tekvicovými olejmi, je najmä štajerská pôda s vulkanickým pôvodom, ale aj striedanie horúcich dní s chladnými nocami.

Štajerský tekvicový olej je bezkonkurenčný medzi tekvicovými olejmi, preto každý pravý štajerský tekvicový olej má svoj certifikát pôvodu a je opatrený pečaťou pravosti.

Aj keď história štajerského oleja siaha až do 18. storočia, asi len pred 100 rokmi v južnom Štajersku začali sedliaci pestovať tekvicové jadierka bez šupiek a takto sa začala výroba tohto jedinečného oleja, ktorý sa dokáže vyrobiť len v Štajersku a nikde inde na svete. Taktiež aj tekvicové semienka zo Štajerska Vás nebudú otravovať svojimi šupkami, pretože ich takmer ani nemajú. Ich šupka je taká tenká, že môžete bez problémov papať celé tekvicové jadierka a neurobíte okolo seba v kine neporiadok.

 Olej s tmavou hnedo-zelenou farbou, ktorá sa proti svetlu mení na červenú, je však aj vyhlásenou delikatesou. Tento tekvicový olej je veľmi hustý , má lahodnú arómu po pražených orieškoch a keď ho porovnáte s bežnými lacnejšími tekvicovými olejmi, zistíte ihneď rozdiel v chuti a konzistencii . Na získanie 1 litra oleja je potrebných asi 2,5 kg tekvicových semienok a na tie treba zozbierať asi 30 olejnatých tekvíc.

Výroba tohto oleja nie je jednoduchá a vyžaduje si špeciálne stroje. Tekvicové semienka starostlivo očistené sa najprv rozomelú a vymiešajú do hmoty podobnej cestu . Potom sa zmes praží a práve pražením vzniká typická aróma. Neskôr sa táto hmota vylisuje a vzniká čistý panenský tekvicový olej, a to bez pridaných chemických látok a konzervantov .

Absolútne typické práve pre štajerské oleje je, že sa olej nevyrobí po zbere naraz , ale vyrába sa v malých dávkach v priebehu celého roka na objednávku , takže ho dostanete vždy čerstvý .

Štajerský olejový zázrak je vždy z prvého lisovania. Medzi tekvicovými olejmi je taký istý rozdiel, ako pri olivových olejoch, ktoré nájdete s množstvom chutí, od lahodnej až po takmer nechutnú a taktiež kvality, od panenského prvo lisovaného oleja až po rafinované oleje s kvalitou, ktorá sa s panenským olejom vôbec nedá ani porovnať.

Mnohí z nás tradičnej čínskej medicíny vedia, že čerstvé zeleninové listové šaláty je najlepšie polievať olejmi, pretože „studené" Jinové lístočky sa zharmonizujú „olejmi, ktoré pochádzajú z „teplých" Jangových semien. Toto vedia všetci južania a na dovolenke preto nájdete šaláty poliate olejmi. Vychádza to z tradície, ktorá je založená na konzumovaní harmonickej stravy. Je dobré, že aj k nám sa táto ich tradícia pomaly prenáša.

Keď si však šalátik polejete namiesto olivového oleja pre zmenu štajerským tekvicovým olejom, Vaše telo sa obohatí o množstvo cenných látok, ktoré tekvica natiahla zo štajerskej vulkanickej pôdy. 

V čom je štajerský olej najviac výnimočný? V celkovom blahodárnom pôsobení na naše telo.

Štajerský tekvicový olej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny , selén, zinok a ďalšie stopové prvky , minerálne látky , vitamíny , najmä vitamín E, a preto sa nemôžeme čudovať , že pôsobí na nás ako blahodárny elixír .

Je prirodzene bezcholesterolový

Štajerský tekvicový olej sa odporúča pri problémoch so srdiečkom a srdcovo-cievnym systémom, vysokým cholesterolom, pokožkou, vlasmi, nechtami, s prostatou či močovým mechúrom.

Donedávna bol tekvicový olej známy ako "pánsky" olej, ktorý sa užíval pri ochoreniach prostaty či bolestivom močení.

Dnes už vieme, že je to aj "ženský" olej vďaka látkam , ktoré obsahuje a ktoré sú dôležité pre zdravie a krásu ženského tela. Odporúča sa na namáhané a poškodené vlasy, poškodené nechty a krásu pokožky.

Tento najkvalitnejší štajerský tekvicový olej je určený hlavne na použitie za studena , ale zvládne aj krátku šetrnú tepelnú úpravu, maximálne však do 120 stupňov .

Absolútne nenahraditeľný je do šalátov, môžete ho však použiť aj na údené ryby, mäso, syry, rizoto, zemiaky . Nesmieme zabudnúť aj na to, že ním môžete pokvapkať krémové, nielen tekvicové polievky. Zaujímavosťou sú aj miešané vajíčka s tekvicovým olejom.

Štajerskou špecialitou je pesto z tekvicových semienok a tekvicového oleja . Odporúčame vyskúšať. Prajeme skvelý gurmánsky zážitok. V našich bylinkárňach a na našom eshope nájdete skvelý štajerský tekvicový olej od rodinnej firmy Schalk Muhle KG.

Veríme, že až keď ochutnáte štajerské tekvicové oleje a semienka, ktoré sa pražia s  rôznymi famóznymi príchuťami, až vtedy zistíte, čo znamená značka Pravý Štajerský tekvicový olej a čo sú tekvicové semienka.

Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Spomienka na dušičky. Keby som vedel...

Keby som vedel, že je to posledný krát, keď ťa vidím ísť k dverám, objal by som ťa a pobozkal a na ďalší bozk zavolal späť. Keby som...

1.11.2013
9605 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní