Čaj na tanieri

3532 zobrazení

Existujú stovky, možno tisíce receptov, ktoré využívajú zaujímavé chuťové i zdravotné účinky lístočkov čaju. Je samozrejmosťou, že sa čaj pije po jedle, ale aj v ktorúkoľvek dennú či nočnú dobu.

V oblastiach, kde sa čaj pestuje, stáva sa i súčasťou miestnej kuchyne.  Mladé čajové lístočky sa varia, dusia, pražia, zapekajú,...
zdroj: google.com

V oblastiach, kde sa čaj pestuje, stáva sa i súčasťou miestnej kuchyne.

Mladé čajové lístočky sa varia, dusia, pražia, zapekajú, spracovávajú sa do plniek, polev, nálevov či dressingov. Krájajú sa do šalátov, bylinných zmesí, kuracej polievky... V čaji sa varia cestoviny, čaj sa pridáva do cesta i do ryžovej kaše. Zaujímavé sú aj sladkosti z čaju, napríklad čajová zmrzlina, ktorá je však zvlášť obľúbená skôr v Japonsku.

Špeciality z čaju môžete ochutnať v niektorých lepších čínskych čajovniach, reštauráciách a na miestach, kde sa varí podľa tradícií čínskej medicíny.

V oblasti Chang-čou, kde sa pestuje slávna Dračia studňa, Lung-ťing, sa mladé výhonky tohto čaju pridávajú predovšetkým do pokrmov z morských živočíchov a k rybám, vyloveným z vôd Západného jazera.

Na severe provincie Fu-ťien, najmä v horách Wu-i sa mladé čajové výhonky využívajú naozaj s veľkou obľubou. Na čaji sa tu pripravuje snáď všetko. V kuchyni sa uplatňujú najmä veľké listy čaju Žou-kvej, ale ochutnať môžete i výhonky Ta-chung pchao a Ti-kuan jin.

Do kaše, cesta, sladkostí a do zmrzliny sa pridáva jemný prášok z čínskeho čaju Matča.

Ak sa ocitnete niekedy v Pekingu a budete mať chuť na dobrý čaj a vyprážané čajové výhonky, vyhľadajte slávnu čajovňu Lao-š na okraji obrovského legendárneho námestia Tchien-an-men pred južnou bránou Zakázaného mesta.

Text a foto: RNDr. Vladimír Ondejčík, RNDr. Alena Ondejčíková

Čajovňa dobrých ľudí, Nitra

Mohlo by vás zaujímať

Zdravá výživa môže byť aj chutná

V základnej častici hmoty - atóme, sa elektrón snaží udržať vždy na energeticky najvýhodnejšej hladine. Takto to platí v celom vesmíre....

7.8.2014
11719 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní