Kadidlá – zistite, ktoré kadidlo je pre vás to správne

9782 zobrazení

Kadidlá patria od pradávna k prírodnému liečiteľstvu . Väčšinou sa jedná o živice, kôru, ale aj liečivé rastliny, ktoré sa používali pri liečebných a očistných rituáloch. Prinášame Vám prehľad základných, často využívaných kadidiel.

O ktorých druhoch kadidiel si môžete prečítať v článku?:   	Kyphi 	Elemi 	Benzoe (Siam, Sumatra) 	Guggul (Commiphora Mukul) 	Mandľa (Resina...
zdroj: google.com

O ktorých druhoch kadidiel si môžete prečítať v článku?:

Kyphi

Bolo to najznámejšie a najvzácnejšie vykurovadlo starého Egypta, ktoré sa v tom čase vyvážalo do celého, vtedy známeho sveta.

Kyphi kadidlo slúžilo na dezinfekciu priestorov, ale môžeme ho použiť pri meditáciách a modlitbách. Veľmi dobre sa hodí pre večerné vykurovanie, odplaví starosti a navodzuje príjemnú a uvoľnenú atmosféru.

Skladá sa z mnohých ingrediencií, jeho príprava bola komplikovaná a trvala veľmi dlhú dobu. Vyrábalo sa v chrámoch, pod vedením kňazov, sprevádzané modlitbami a magickými rituálmi.

Vôňa: sladkastá, harmonická, zložitá, viacvrstvová, s orientálnym nádychom, hladká a vznešená

Elemi

Je to spoločný názov pre skupinu živíc, ktoré pochádzajú z rastlín patriacich do skupiny balzamovníkov (tropická Ázia). U nás sa predáva živica z Filipín. Elemi uvoľňuje veľmi ľahký, čistý dym, pripomína mastix. Osviežuje, inšpiruje, zostruje zmysly, prečisťuje vzduch a zlepšuje náladu. Nabíja energiou a prejasňuje ducha. 

Benzoe (Siam, Sumatra)

Styrax tonkinensis/Styrax benzoin – benzoe z Indie je žltohnedá, z Indonézie a Indočíny (Sumatra) hnedá. Získava sa tak ako kadidlo, zárezmi do kmeňa stromov. Siamská je drahšia a vzácnejšia, je jemnejšia, pri predávkovaní nedráždi na kašeľ tak ako benzoe zo Sumatry.

Obidva druhy sa používajú v kozmetickom a potravinárskom priemysle. V rímo-katolíckej cirkvi ho používajú do svojich olejov– pomazanie chorých, posledné pomazanie.

Benzoe uvoľňuje pri spaľovaní ľahkú, sladko čokoládovú– balzámovú vôňu– je to kvôli obsahu vanilínu. Pôsobí harmonizačne a relaxačne. Človek má pocit ochrany, čo môžeme využiť pri zraneniach duše.

Guggul (Commiphora mukul)

Živica z Indie, známa tiež ako Bdellium, alebo nepravá myrha. Má dezinfekčné a stabilizujúce účinky– aj v inej podobe: masti, pastilky, tinktúry. Je súčasťou nepálskych a indických vonných tyčiniek. Kedysi sa dala zohnať len veľmi ťažko. Má liečivé účinky pri ochorení dýchacích orgánov, pri emocionálnej nestabilite a pri strese. Odpradávna sa používal pri magických a spirituálnych aktivitách. Má tiež ľahko erotizujúci účinok, jeho nasladlá, aromatická vôňa pôsobí ako afrodiziakum. Hodí sa na vykurovanie večer, zaháňa démonov noci a privoláva pokojný, osviežujúci spánok.

Mandľa (Resina amygdalis)

Získava sa z mandľových, alebo ovocných  stromov, ale podobná sa dá získať aj z čerešní. Je vo vode rozpustná, používa sa pri reštaurovaní umeleckých diel, alebo pri ich falšovaní (dáva dielu starý vzhľad). Má vlastnosti ako arabská guma. Už Dioskurides doporučoval jej hrejivé a sťahujúce účinky. Doporučovval ju rozpustenú v octe na lišaje. Má jemnú ovocnú vôňu, pripomínajúcu karamel a orechy. Je obľúbená pri milostnej mágii.

Myrha

(Commiphora myrha/Commiphora molmol/ Comminphora abyssinica) - spolu s kadidlom patrí k najznámejším živiciam. Myrhovníkov existuje okolo 150 druhov. Rastú prevažne v Somálsku, Jemene, Etiopii, Sudáne. Má žltú, alebo sivú farbu. Názory na pôvod jej mena sú rôzne: Myrha sa volala dievčina, ktorá zviedla svojho otca a bola za trest premenená na strom. Iný výklad– základ arabského slova "murr"– horký.

Časté zmienky v Biblii– používal sa aj názov Bdellium, alebo dnes tiež guggul . V antike sa používala bežne. Dnes je súčasťou tinktúr na zápaly v ústnej dutine, sliznice ústnej dutiny, otvorené rany. Je súčasťou aj Švédskych kvapiek. Má dezinfekčné, dezodoračné, omamné a sťahujúce účinky. Predtým sa používala aj ako upokojujúci a uspávajúci prostriedok. Voňavkárstvo ju používa ako fixačný prostriedok. V arabských krajinách sa dodnes používa ako prísada do sladkostí a limonád. Má, koreneno-bylinnú vôňu. Pri vydymovaní má výrazne liečivé účinky. Tiež ako ochrana a očista. Je zložkou mnohých zmesí. 

Jazmín (Jasminum grandiflorum)

Pravý jazmín bol privezený z Perzie do Európy až v 16. storočí. Jeho vznešená vôňa ho priraďuje k najdrahším materiálom parfémového priemyslu. Na získanie jedného litra esencie je potrebné vylisovať minimálne dve tony ručne obratých kvetov. Musia byť zberané v prvých ranných hodinách, lebo vtedy je obsah éterických olejov najvyšší. V Indickej mytológii je jazmín spájaný s láskou. Kama, boh lásky, strieľa jazmínové šípy, aby vzbudil lásku v srdci človeka. Číňania  vydymujú  miestnosti chorých, aby vyčistili vzduch a zlepšili im náladu. Nemá zvláštnu vôňu, aj tak sa stáročia používa do milostných zmesí. Na zlepšenie účinku je vhodné nakvapkať na santalové drevo esenciu.

Kadidlo (Boswellia carteri/Boswellia sacra /Boswellia serrata)

Kadidlo je názov, ktorý sa používa na označenie všetkých druhov živíc. Súčasne je to označenie živice s názvom olibanum, ktorá pochádza z 25 stromov druhu Bosswellia. Rastie iba divoko. Všetky snahy domestikovať ho a šľachtiť stroskotali. 

Zber prebieha už 3000 rokov rovnako. Kôra kadidlovníka sa nareže sa špeciálnym spôsobom mangafským nožom (v antike to bolo strážené tajomstvo). Jeho kvalita sa posudzuje podľa farby– čím je svetlejšia a jasnejšia, tým je kvalitnejšie. 

Už v dávnoveku sa používalo na očistu a ochranu pred hmyzom, hlodavcami, parfémovali si ním obydlia, šaty, používalo sa pri náboženských obradoch. Dnes sa používa aj mastiach, náplastiach, čajov...astma, depresi, chrípka, zápaly, črevné ochorenia, kožné zápaly, poruchy spánku, zápaly ďasien, bolesti hlavy, rakovina.

Prečisťuje zmysly, obracia pohľad k tomu, čo je podstatné, vytvára most medzi materiálno a duchovnom. Jeho sladká ťažká vôňa vytvára atmosféru  priezračnej čistoty a pokoja, vznešenosti.

Peruánsky balzam (Myroxylon balzamum, var. Pereiare)

Strom, z ktorého pochádza rastie v strednej Amerike, hlavne v Hondurase, Nikaragui, južnom Mexiku, v Salvadore. Svoje meno získal tak, že celosvetový obchod s týmto  balzamom prebiehal cez Peru.

Používa sa pri výrobe žuvačiek, čokolády, vo voňavkárstve, je vraj súčasťou tajnej procedúry coca-coly. Na prelome 19.-20.st sa používal na ošetrene omrzlín. Pomáha tiež na zapálené a zle sa hojace rany, spáleniny.

Do zmesí sa primiešava až na koniec. Ak sa vydymuje samostane, príliš dymí. Má nádherne harmonickú, vanilkovú vôňu, pôsobí teplo a navodzuje dojem zahalenia. Posilňuje  životnú energiu a je blahodarný pre zraniteľnú myseľ.

Šalvia biela (Salvia apiana)

Šalvia biela rastie na západnom pobreží severnej Ameriky. Medzi Indiánmi sa považuje za najposvätnejší liek.

Používa sa podobne ako šalvia európska. Rituály – potná miestnosť  - "kde je šalvia, tam negatívne sily neprídu".

Jej vôňa je jasná a silná, má mäkký, nasladlý odtieň. Pôsobí liečivo a chráni pred negatívnymi energiami.

Kompletnú ponuku kadidiel na našom e-shope nájdete TU.

Mgr. Iveta Henzélyová, www.bylinkovaskola.sk a Ing. Pavol Machnič www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Probiotiká - čo o nich často ani netušíme.

Naviac na internete, ale aj v mainstreame bolo o nich napísaných množstvo nepresností a dezinformácií. Nechcem sa zaoberať definíciou...

10.5.2019
9225 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní