Skôr než sa pustíte do jedla/Koreniny nielen pre chuť

4622 zobrazení

V hypermarketoch sú už k dostaniu rôzne bylinky v kvetináčoch. Možno si ich pestovať aj doma na balkóne, či za oknom. Bylinky, ktoré zvykneme používať aj ako korenie však majú svoju liečivú moc.

Rozmarín - podporuje trávenie, zvyšuje vylučovanie moču, povzbudzuje nervovú sústavu, osoží proti nadúvaniu a pri zníženom tlaku,...
zdroj: google.com

Rozmarín - podporuje trávenie, zvyšuje vylučovanie moču, povzbudzuje nervovú sústavu, osoží proti nadúvaniu a pri zníženom tlaku, stimuluje srdce a krvný obeh. horúci sa používa pri prechladnutí, chrípke, reumatických bolestiach a zlom trávení. Môžeme ho použiť aj zvonku, zloženú gázu namočíme do horúceho odvaru a aplikujeme na vyvrtnutia.Rastlina je vnútorne vo väčších dávkach jedovatá.

Borák - je menej známy a jeho mladé listy sa používajú do šalátov, pomázanok a syrov. Možno neviete, že na záhrade jeho blízkosť dobre prospieva jahodám, paradajkám a ružiam. Rastlina osoží pri chorobách močových ústrojov a dýchacích ciest. Potné kúry napomáhajú látkovú premenu. Obsahuje vitamín C, má vysoký obsah vápnika, draslíka a minerálnych solí. Povzbudzuje ducha i telo a znižuje krvný tlak. Šťava z čerstvých listov veľmi pomáha pri depresiách a nervovom vypätí.

Fenikel - tvorí súčasť vetrovej a preháňadlovej čajoviny. Osoží proti kašľu a nadúvaniu. Zvyšuje tvorbu a vylučovanie materského mlieka pri dojčení. V čínskej medicíne sa semená pokladajú za tonikum pre slezinu a obličky. Používa sa aj pri ochorení močových a pohlavných ústrojov. Utišuje kŕče.

Ligurček - listy sa používajú ako korenina do polievok a omáčok. Zlepšuje chuť jedál a podporuje trávenie. Používa sa aj ako korenina do likérov podporuje vylučovanie moču, osoží pri nadúvaní a tiež ako odtučňovací prostriedok. Pomáha pri látkovej výmene a zlepšuje činnosť srdca. Zvonku slúži na inhaláciu a do osviežujúceho kúpeľa najmä pri chorobnom potení.

Saturejka - používa sa do strukovinových jedál, zeleninových prívarkov, pričom sa zmierňuje nadúvajúci účinok strukovín. V čajovinách je zastúpená na podporu trávenia, proti plynatosti, pomáha pri hnačke, akútnych zápaloch žalúdka a čriev.

Kb Zdroj: www.putnici.sk

Mohlo by vás zaujímať

Magické bylinky a magické bylinkové rituály I.

Sila, alebo energia, je neutrálna, ako elektrina. Je plus, alebo mínus. Len od osoby, ktorá silu používa, záleží, či bude tiecť plusovým,...

12.10.2010
21810 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní