Skôr než sa pustíte do jedla/Koreniny nielen pre chuť

4746 zobrazení

V hypermarketoch sú už k dostaniu rôzne bylinky v kvetináčoch. Možno si ich pestovať aj doma na balkóne, či za oknom. Bylinky, ktoré zvykneme používať aj ako korenie však majú svoju liečivú moc.

Rozmarín - podporuje trávenie, zvyšuje vylučovanie moču, povzbudzuje nervovú sústavu, osoží proti nadúvaniu a pri zníženom tlaku,...
zdroj: google.com

Rozmarín - podporuje trávenie, zvyšuje vylučovanie moču, povzbudzuje nervovú sústavu, osoží proti nadúvaniu a pri zníženom tlaku, stimuluje srdce a krvný obeh. horúci sa používa pri prechladnutí, chrípke, reumatických bolestiach a zlom trávení. Môžeme ho použiť aj zvonku, zloženú gázu namočíme do horúceho odvaru a aplikujeme na vyvrtnutia.Rastlina je vnútorne vo väčších dávkach jedovatá.

Borák - je menej známy a jeho mladé listy sa používajú do šalátov, pomázanok a syrov. Možno neviete, že na záhrade jeho blízkosť dobre prospieva jahodám, paradajkám a ružiam. Rastlina osoží pri chorobách močových ústrojov a dýchacích ciest. Potné kúry napomáhajú látkovú premenu. Obsahuje vitamín C, má vysoký obsah vápnika, draslíka a minerálnych solí. Povzbudzuje ducha i telo a znižuje krvný tlak. Šťava z čerstvých listov veľmi pomáha pri depresiách a nervovom vypätí.

Fenikel - tvorí súčasť vetrovej a preháňadlovej čajoviny. Osoží proti kašľu a nadúvaniu. Zvyšuje tvorbu a vylučovanie materského mlieka pri dojčení. V čínskej medicíne sa semená pokladajú za tonikum pre slezinu a obličky. Používa sa aj pri ochorení močových a pohlavných ústrojov. Utišuje kŕče.

Ligurček - listy sa používajú ako korenina do polievok a omáčok. Zlepšuje chuť jedál a podporuje trávenie. Používa sa aj ako korenina do likérov podporuje vylučovanie moču, osoží pri nadúvaní a tiež ako odtučňovací prostriedok. Pomáha pri látkovej výmene a zlepšuje činnosť srdca. Zvonku slúži na inhaláciu a do osviežujúceho kúpeľa najmä pri chorobnom potení.

Saturejka - používa sa do strukovinových jedál, zeleninových prívarkov, pričom sa zmierňuje nadúvajúci účinok strukovín. V čajovinách je zastúpená na podporu trávenia, proti plynatosti, pomáha pri hnačke, akútnych zápaloch žalúdka a čriev.

Kb Zdroj: www.putnici.sk

Mohlo by vás zaujímať

Mydlové orechy

Pre koho sú vhodné mydlové orechy na pranie? Bielizeň vypraná v týchto prírodných saponínoch je antialergická a je zvlášť vhodná pre...

17.1.2010
5616 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní