To najdôležitejšie na svete...

3273 zobrazení

Aj keď nie je práve zima, väčšina z nás začína nový rok nejakými predsavzatiami.

Hovoríme si, že od nového roka začneme chudnúť, cvičiť, učiť sa, zdravo sa stravovať, prestaneme fajčiť atď. Určite to všetci dobre...
zdroj: google.com

Hovoríme si, že od nového roka začneme chudnúť, cvičiť, učiť sa, zdravo sa stravovať, prestaneme fajčiť atď. Určite to všetci dobre poznáte.

Nielen Nový rok nám našepkáva, že potrebujeme zmenu v živote, môžu to byť rôzné životné míľniky, dôležité životné udalosti alebo len chvíľkové zamyslenie sa v živote. Zamyslenie sa nad tým, kde momentálne smerujeme, čo nás čaká v dnešnom zložitom svete.

Jeden z vesmírnych zákonov hovorí, že všetko sa neustále mení, vyvíja. Tak sa meníme, formujeme aj my.

Zamyslenie sa nad sebou samým, nad svojím spôsobom života, našimi prioritami, nad vzťahom k ľuďom, ku kolegom, k deťom, našim najbližším, k životnému prostrediu, to je to, čím by mal človek začať niečo nové, a tým prispeje aj k svojej pohode a k svojmu uzdravovaniu.

Často sa pýtame pri chorobách, ktoré nás sprevádzajú, prečo práve ja som chorý, alebo prečo práve moje dieťa postihla choroba? Niekedy je to zložitý proces. Nevieme určiť, prečo sme chorí, nevieme, čo nás má daná situácia naučiť, čo máme pochopiť, keď choroba príde práve k nám. Preto sa bránime, hneváme, sme tvrdohlaví, hľadáme, ako chorobe uniknúť. Nechápeme, že tým, že sme ochoreli, sme dostali možnosť urobiť v našom živote zmenu, choroba nám totiž signalizuje, že robíme niečo nesprávne.

Mohli by sme však predísť nepríjemným chorobám a pokúsiť sa urobiť zmenu v našom živote aj preventívne.
Pozrime sa okolo seba, aký je veľký nárast civilizačných chorôb, ako sa naháňame za materiálnym zabezpečením, kariérou, zabúdame na všadeprítomné prírodné zákony. Nedokážeme vnímať krásu prírody, neuvedomujeme si, kto stojí denne pri nás, kto nám pomáha, stará sa o nás, kto potrebuje tiež našu pozornosť. Toto všetko nám uniká.

Priznajme si, koľkí z nás sa ráno zobudia a uvedomujú si, aké majú šťastie, že sa zobúdzajú po boku niekoho blízkeho, na ktorom im záleží, koľkí z nás sa ráno tešia, že prežijú ďalší pekný deň vo svojom živote, že môžu pracovať, chodiť, hýbať sa, smiať sa, plakať, jednoducho „ dýchať".

Mnohí sme stratili pokoru a hlbokú úctu k druhým, k sebe samému. Pokorne sa teda vráťme k sebe, k svojmu vnútru. Prvý veľký krok by sme mohli urobiť tak, že by sme mohli odpustiť všetkým tým, ktorí nám niekedy ublížili, ktorí sa nás nejakým spôsobom dotkli. Určite sa nám v tom momente uľaví, budeme sa cítiť lepšie a môže začať proces nášho uzdravovania. Viacerí z nás máme vo svojom živote nedoriešené vzťahy z minulosti, ktoré nám spôsobujú vnútorné problémy.

Uvedomujeme si, že sme v živote urobili mnoho chýb, ale chyby nás predsa posúvajú ďalej. Jedno príslovie hovorí: „Na niečom sa vyrásť musí." Hovoríte si, to je ale ťažké, to nie je také jednoduché! No jasné, máte pravdu! Ale chceli ste predsa zmenu, tak ju môžete začať realizovať. Postupne pochopíte, že nepotrebujete žiadne múdre rady, žiadne múdre knihy, pre pomoc začnete chodiť do svojho vnútra. Keď toto zvládnete, budete už na vyššom poschodí. A tak budete postupovať vyššie a vyššie. Ale to je ešte veľmi dlhá cesta...

Prajem vám, aby ste postúpili čo najvyššie, aby ste vnútorne vyrástli, ale hlavne, aby ste pochopili princíp, podľa ktorého sa všetko v našom živote riadi, že všetko závisí od každého z nás.

V prvom rade musíme pracovať na sebe, na našej vnútornej zmene, ak sa nám to podarí, určite sme vyhrali.

Tak sa to pokúsme urobiť.

Nikdy nie je neskoro.

Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Čo možno očakávať od kameňov I.

Adulár - známy aj ako mesiačik. Môže byť bezfarebný až mliečny, alebo trblietavo modrastý, nažltlý, zelenkavý alebo oranžový. Má...

19.10.2009
4952 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní