Aj vôňa lieči - spoznajte účinky aromaterapie

4773 zobrazení

Vône esenciálnych olejov rôznych rastlín, kvetov, či ovocia spúšťajú v ľudskom tele zvláštne - liečivé reakcie. Prečítajte si o účinkoch aromaterapie, ktoré poznali už v starovekom Egypte.

Ako funguje aromaterapia  Vdychom sa molekuly arómy dostávajú do krvného obehu a v podstate nos odovzdáva o príslušne aróme informáciu...
zdroj: google.com

Ako funguje aromaterapia

Vdychom sa molekuly arómy dostávajú do krvného obehu a v podstate nos odovzdáva o príslušne aróme informáciu mozgu, ktorý ju ďalej spracováva. Veľmi zjednodušene na takomto princípe funguje aromaterapia.

Účinky aromaterapie

Správne zvolená vonná silica môže pomôcť ako prevencia proti nachladnutiu, bolestiam hlavy, alergiám , depresiám a mnohým ďalším ochoreniam. Spomeňme niektoré vonné silice.

Ktoré esenciálne oleje odporúčame

Bazalka pôsobí ako stimulant a je výborná pri poruchách zažívacieho traktu, či už zápale žalúdka, tenkého čreva, alebo proti napínaniu na zvracanie. Fenikel môže pomôcť pri odtučňovaní, levanduľa zasa uvoľňuje napätie, osoží pri depresiách a úzkosti. Pomocou vône citrónu možno zlepšiť vylučovanie podkožného tuku, jablčná aróma upokojuje nervy, piepor zasa stimuluje krvný obeh a rozmarín je nielen diuretikum, analgetikum, ale stimuluje aj pamäť.

Esenciálne oleje pri aromaterapii môžeme kombinovať. Napríklad dve kvapky z bazalky, dve z mäty a osem z eukalyptu je vynikajúca zmes, ktorú vyskúšajte ak ste nachladnutí.

Pre koho je aromaterapia odporúčaná

Inhalácia sa doporučuje ľuďom, ktorí nemôžu brať lieky. Takto možno napríklad liečiť krvný tlak, zlú funkciu dýchacích ciest, či spomínanú nádchu. Pri inhalovaní dáme 10 kvapiek esencionálneho oleja do 100 mililitrov teplej vody, alebo nakvapkáme 10 kvapiek na papierovú vreckovku.

Pri kúpeli musí byť dobre teplá voda ešte pred pridaním oleja. Kúpeľ je vhodný pri reumatizme, nespavosti, svalových problémoch a poruchách krvného obehu. Dáva sa 10 kvapiek do vane (naplnenej do polovičky) a procedúra by mala trvať okolo 15 minút.

Obklady so silicami sú výborné pri kožných problémoch a pomliaždeninách. Namočíme plátené utierky do nádoby, kde sme naliali asi 100 ml. vody a dali 4 až 6 kvapiek oleja.

Masáže zlepšujú vitalitu a samozrejme aj kvalitu pokožky. Do 25 ml. rastlinného oleja dáme 12 kvapiek esenciálneho oleja.

Aby bola aromaterapia účinná treba ju aplikovať aspoň jeden mesiac. Aj tu však platí, že všetkého s mierou.

Kb www.putnici.sk

Mohlo by vás zaujímať

Pýr plazivý

slovensky: Pýr plazivý, latinsky: Elytrigia repens, česky: Pýr plazivý Pre mnohých z nás, najmä pre milovníkov záhrad, je to...

10.3.2013
34601 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní