Brida

5954 zobrazení

Paulo Coelho, ktorý je považovaný za jedného z najvplyvnejších spisovateľov dnešnej doby, uverejnil svoje knihy, preložené do 66 jazykov, v 160 krajinách. Brida je jeho tretí román z roku 1990, v ktorom nadväzuje v inej polohe na svoj preslávený román Alchymista.

Brida je skutočný príbeh jednej z najmladších učiteliek čarodejníckej tradície. V stále tom istom duchu, ktorému vďačí za svoj...
zdroj: google.com

Brida je skutočný príbeh jednej z najmladších učiteliek čarodejníckej tradície. V stále tom istom duchu, ktorému vďačí za svoj ​​svetový ohlas, Paulo Coelho rozpráva o prvých krokoch vtedy dvadsaťjedenročného dievčaťa, ktoré sa jedného dňa rozhodlo, že svoj ​​osud spojí s tajomstvami mágie. Bride O'Fern, mladá Írka z Dublinu, sa vždy zaujímala o mystiku. Navštevovala rôzne kurzy, v kníhkupectvách listovala v knihách pojednávajúcich o dávnych tajomstvách.

Vďaka ponaučením mága z Folku a svojej učiteľky Wicca sa zoznámi s Tradíciou Luny, je zasvätená za jarnej rovnodennosti a spoznáva muža, s ktorým chce spojiť svoj ​​ďalší život, nadväzujúce na starobylé duchovné tradície. Príbeh Bridy, ktorá v osemdesiatych rokoch minulého storočia chce ísť cestou duchovného hľadania podľa dávnych keltských tradícií, spája autor s osudom mladej Loni v posledných dňoch obliehania katarskej pevnosti Montsegur v Okcitánii 13. storočia.

Úryvok z knihy:

"Chcem sa učiť mágiu," povedala dievčina.
Mág sa na ňu pozrel. Vyblednuté džínsy, tričko, vyzývavý pohľad, aký plachí ľudia upierajú väčšinou v nevhodnú chvíľu. - Som asi dvakrát tak starý ako ona, - pomyslel si. Napriek tomu si však bol istý, že má pred sebou svoju Druhú časť.
"Volám sa Brida," pokračovala. "Prepáčte, že som sa nepredstavila. Na túto chvíľu som dlho čakala a som nervóznejšia, než som si myslela. "

"Prečo sa chcete učiť mágiu?"
"Aby som našla odpoveď na niektoré životné otázky. Aby som spoznala skryté sily. A možno k cestám do minulosti a do budúcnosti. "
Stávalo sa mu, že za ním do lesa občas niekto s takou požiadavkou prišiel. Kedysi býval veľmi známy a Tradíciou rešpektovaný Majster. Prijal veľa žiakov a veril, že ak bude môcť meniť ľudí okolo seba, bude sa meniť aj svet. Dopustil sa však chyby. A Majstri Tradícia sa chýb dopúšťať nesmú.
"Nemyslíte, že ste moc mladá?"
"Je mi dvadsaťjeden," povedala Bride. "Keby som sa teraz chcela stať baletkou, povedali by, že som už príliš stará."
Mág jej pokynul, aby ho nasledovala. Obaja potom mlčky vykročili do lesa. - Je pekná, - pomyslel si, kým sa tiene stromov rýchlo presúvali, pretože slnko už sa blížilo k obzoru. - Ale som dvakrát tak starý ako ona. - To znamenalo, že bude najskôr trpieť.
Bridu rozčuľovalo mlčanie muža, ktorý šiel vedľa nej; na jej poslednú vetu ani nezareagoval. Lesná pôda bola vlhká, pokrytá opadaným lístím; aj ona si všimla, ako sa menia tiene a rýchlo sa blíži noc. Za chvíľu sa zotmie a nemajú si ani čím posvietiť.
- Musím mu dôverovať, - dodávala si odvahy. - Ak verím, že ma môže učiť mágiu, verím tiež, že ma môže viesť lesom.
Kráčali ďalej. Zdalo sa, že muž ide na verímboha, sem a tam, a že mení smer, bez toho mu niečo stojí v ceste. Niekoľkokrát sa točili v kruhu a trikrát alebo štyrikrát došli na rovnaké miesto.
- Asi ma skúša. - Rozhodla sa doviesť túto skúsenosť až do konca a tvárila sa, že všetko, čo sa deje - aj chôdza v kruhu -, je niečo úplne normálne.
Prišla zďaleka a na toto stretnutie dlho čakala. Z Dublinu to mala skoro sto päťdesiat kilometrov a autobusy do tejto dediny boli nepohodlné a jazdili podľa absurdného cestovného poriadku. Musela skoro vstať, cestovať tri hodiny, v dedine sa na neho vypytovať a vysvetľovať, čo od tak zvláštneho človeka chce. Nakoniec jej ukázali les, kde vraj sa cez deň obvykle zdržiava -, ale ešte predtým ju ktosi varoval, že vraj už sa pokúšal zviesť nejaké tamojšie dievča.
- Je to zaujímavý muž, - pomyslela si. Stúpali teraz do kopca a dievča zatúžila, aby sa slnko ešte chvíľu zdržalo na oblohe. Bála sa, že sa pošmykne na mokrom lístia.
"Prečo sa vlastne chcete učiť mágiu?"
Bridu potešilo, že konečne prerušil mlčanie. Opakovala svoju predchádzajúcu odpoveď.
Muža však neuspokojila.
"Možno sa chcete učiť mágii preto, že je tajomná a záhadná. Preto, že dáva odpovede, ktoré za celý život dokáže nájsť málo ľudí. Ale hlavne preto, že pripomína nejakú romantickú minulosť. "
Brida na to nič nepovedala. Nevedela, čo povedať. Teraz si skôr priala, aby mlčal ako predtým, pretože sa obávala, aby ho odpovedí nesklamala.

Prešli lesom, až sa dostali na vrchol hory. Terén bol skalnatý, vôbec nič tam nerástlo, ale aspoň to tak nekĺzalo a Brida už nasledovala mága bez problémov.
Sadol si úplne hore a vyzval Bridu, nech urobí to isté.
"Aj iní ľudia už tu boli," povedal. "Prišli ma požiadať, aby som ich učil mágiu. Ja som však už ľudí naučil všetko, čo bolo treba, vrátil som ľudstvu, čo mi dalo. Dnes chcem byť sám, chodiť po horách, starať sa o rastliny a byť v spojení s Bohom. "
"To nie je pravda," povedala dievčina.
"Čo nie je pravda?" Začudoval sa.
"Možno chcete byť v spojení s Bohom. Ale nie je pravda, že chcete byť sám. "
Bride to hneď zamrzelo. Povedala všetko bez uváženia, a bolo príliš neskoro, aby chybu napravila. Trebárs existujú ľudia, ktorí sú radi sami. Trebárs ženy potrebujú muža viac než muži ženy.
Mág však nevyzeral podráždene, keď zas prehovoril.
"Na niečo sa vás spýtam," povedal. "Ale musíte mi odpovedať úplne pravdivo. Potom vás naučím, čo odo mňa chcete. Ak zaklame, nikdy už sa do tohto lesa nesmiete vrátiť. "
Brida si oddýchla úľavou. Išlo len o jednu otázku. Jednoducho nesmie klamať, to je všetko. Vždy si myslela, že Majstri vyžadujú od budúcich žiakov ťažšie veci.
Muž si sadol priamo pred ňu. Oči mu žiarili.
"Dajme tomu, že vás začnem učiť tomu, čo viem," povedal a pozeral sa jej priamo do očí. "Začnem vám ukazovať paralelné svety, ktoré nás obklopujú, anjelov, múdrosť prírody, tajomstvo Tradície Slnka a Tradíciu Luny. A vy si jedného dňa zájdete do mesta nakúpiť nejaké potraviny, a znenazdania stretnete na ulici muža svojho života. "
- Nedokázala by som ho spoznať, - pomyslela si. Ale rozhodla sa mlčať; otázka sa zdala ťažšia, než čakala.
"On pocíti to isté a zblížite sa. Obaja sa do seba zamilujete. Vy sa budete ďalej u mňa učiť, ja vám budem vo dne ukazovať múdrosť Vesmíru a on múdrosť Lásky v noci. Nastane však okamih, keď obe veci už nebude možné spájať. Budete si musieť vybrať. "
Mág sa na okamih odmlčal. Ešte skôr, než sa spýtal, dostal strach z dievčiny odpovede. Jej popoludňajší príchod znamenal koniec jednej životnej etapy oboch. Vedel to, pretože poznal tradície a zámery Majstrov. Potreboval ju rovnako tak ako ona jeho. Dievča však v tej chvíli musela povedať pravdu; to bola jediná podmienka.
"Teraz mi odpovedzte úplne úprimne," povedal, keď si dodal odvahy. "Nechala by ste všetkého, čo ste sa do tej doby naučila, všetkých možností a všetkých tajomstiev, ktoré by vám svet mágie mohol ponúknuť, aby ste zostala s mužom svojho života?"
Bride odvrátila zrak. Okolo nej boli hory a lesy a dole v dedine sa pomaly rozsvěcovala svetla. Z komínov sa dymilo, onedlho sa rodiny stretnú okolo stola k večeru. Všetci poctivo pracujú, žijú v bázni Božej a snaží sa pomáhať blížnym. To všetko robia, pretože poznajú lásku. Ich život má vysvetlenie a oni sú s to pochopiť všetko, čo sa vo Vesmíre deje bez toho, kedy počuli o niečom ako Tradícia Slnka a Tradícia Luny.
"Nevidím žiadny rozpor medzi svojím hľadaním a svojím šťastím," povedala.
"Odpovedzte, na čo som sa pýtal." Mágovia oči sa upierali do jej. "Nechala by ste všetkého kvôli tomu človeku?"
Bride sa skoro rozplakala. Nebola to len otázka, bola to voľba, najťažšie voľba, akú musia ľudia v živote urobiť. Už na to často myslela skôr. Kedysi pre ňu nič na svete nebolo dôležitejšieho. Mala veľa nápadníkov, vždy uverila, že niektorého miluje, a zakaždým tá láska zo dňa na deň skončila. Zo všetkého, čo do tej doby spoznala, bola láska to najťažšie. Teraz práve bola zamilovaná do niekoho len o málo staršieho, než bola sama, študoval fyziku a na svet hľadel úplne inak ako ona. Znovu uverila v lásku a stavila na svoje city, ale pretože už sa toľkokrát sklamala, nebola si ničím istá. Napriek tomu pre ňu láska doteraz predstavovala veľkú životnú stávku.

Schválne sa na mága nepozerala. Zahľadela sa na dedinu s komínmi, z ktorých stúpal dym. Od počiatku vekov sa všetci snažia porozumieť vesmíru cez lásku.
"Nechala by som ...

Viac v knihe Brida...

Mohlo by vás zaujímať

Panea, Perla Panónie, riešenie pri problémoch s pokožkou.

Táto oblasť bola pred mnohými miliónmi rokov pokrytá Panónskym morom. More sa nachádzalo v oblasti dnešného Chorvátska, v niekdajšej...

9.1.2020
5803 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní