Aloe vera - rastlina, ktorá pomáha už tisícky rokov

4995 zobrazení

Aloe je legendárna rastlina, ktorú už v minulých civilizáciách označovali ako zázračnú. Jej divoká krása a terapeutické vlastnosti jej prisúdili punc legendárnosti. Je skutočne jedným z najúžasnejších darov prírody...

Prvá písomná zmienka o liečivých účinkoch rastliny aloe sa nachádza na hlinených doštičkách z obdobia vlády sumerského kráľa Arkada...
zdroj: google.com

Prvá písomná zmienka o liečivých účinkoch rastliny aloe sa nachádza na hlinených doštičkách z obdobia vlády sumerského kráľa Arkada zo 4. tisícročia p. n. l. Traduje sa, že za svoju krásnu pleť kráľovná Kleopatra ďakovala prípravkom z aloe. Slávny grécky lekár Hippokrates žijúci v 5. až 4. storočí p. n. l. prípravky z aloe používal na liečbu mnohých ochorení, najmä črevných, žalúdočných ale aj nádorových.

Aké sú účinky aloe vera?

  • veľké množstvo minerálnych látok, predovšetkým makroelementy (vápnik, fosfor, sodík, draslík atď.)
  • vitamíny - hlavne antioxidanty (látky brániace bunky pred pôsobením škodlivých kyslíkových radikálov), teda vitamínu C, A a E. Zo skupiny vitamínov B najmä vitamín B 12, pretože jeho výskyt je bežný iba v potravinách živočíšneho pôvodu
  • saponíny - majú nielen čistiacu schopnosť (najmä v oblasti črevných klkov), ale aj antimikrobiálne účinky
  • lignín - pripisuje sa mu schopnosť prenikať do hĺbky kože a slizníc. V miestach aplikácie potom aloe pôsobí ako anestetikum, zmierňuje bolesti aj hlboko pod povrchom tela, napr. vo svaloch, kĺbových spojeniach a pod.
  • 18 aminokyselín (základné stavebné jednotky bielkovín), z toho 8 esenciálnych (t.j. takých, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám).

Aloe má protizápalové účinky. Pracuje podobne ako steroidy, ale bez vedľajších účinkov. Pôsobí ako prírodný zvlhčovač, dodáva vlhkosť všetkým vrstvám kože. Zvyšuje normálne bunkové množenie, čím urýchľuje regeneračnú fázu hojivého procesu. Šťava z aloe pôsobí dezinfekčne, antibioticky, protizápalovo a zastavuje krvácanie.

Z uvedených dôvodov sa prípravky z aloe osvedčili aj pri popáleninách, ale aj iných druhoch poškodenia kože. V ľudovom liečiteľstve sa aloe odpradávna používalo ako prirodzené preháňadlo, ale aj pri chorobách sprevádzaných opačnými chorobnými príznakmi - hnačkami, napr. pri zápaloch čreva. Popísané sú aj skúsenosti so zmierňovaním problémov pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika. Z ochorení tráviaceho ústrojenstva sa aloe osvedčilo aj pri ochoreniach pečene (najmä pri jej zápaloch), pri ochoreniach podžalúdkovej žľazy, žlčníka a podobne. Z ochorení látkovej premeny sú známe vynikajúce výsledky napríklad pri cukrovke.

Ako používať aloe vera?

Prípravky aloe možno použiť dvojakým spôsobom.

Lokálne, na povrchové ošetrenie alebo vnútorne. Mnohí, najmä dámy, potvrdia vynikajúce účinky kozmetických prípravkov obsahujúcich aloe. Z hľadiska medicínskeho je však zrejme dôležitejšie, že pri mnohých kožných ochoreniach, najmä ekzémoch, mykózach, herpese, ale aj pri tak závažnom ochorení akým je psoriáza (lupienka), sa aloe osvedčilo a to nielen v lokálnej ale aj celkovej aplikácii - čo znamená, že optimálnou kombináciou je užívanie šťavy vnútorne a zároveň aplikovanie gélu na vonkajšie použitie.

Prípravky z aloe však nie sú určené iba pre tých, ktorí už majú zdravotné problémy. Možno ich užívať aj preventívne.

Prečo sú prípravky z aloe vera také účinné?

Prípravky sú účinné vďaka bohatému koktailu výživných látok, ktorých kombinované spolupôsobenie a vzájomný pomer poskytujú omnoho účinnejší výsledný efekt, aký by bol pri samostatnom pôsobení jednotlivých komponentov, pretože navzájom sa účinky zložiek zvyšujú, čiže pôsobia synergicky. Prípravky majú tiež adaptogénne vlastnosti, čo znamená, že každý jedinec z nich využíva práve tie látky, ktoré potrebuje. Preto sa aj účinky prípravkov líšia z osoby na osobu.

Našu ponuku Aloe vera koncentrátov rozširujeme o výrobky talianskej spoločnosti ESI SPA,  zaoberajúca sa výrobou prírodných liečiv a potravinových doplnkov, vznikla v polovici sedemdesiatych rokov. Pôvodne sa ESI zaoberala distribúciou liečebných preparátov patentovaných vo Švajčiarsku. V súlade s pokračujúcim vedeckým výskumom a aktuálnymi požiadavkami trhu začala ESI čoskoro nato s výrobou vlastných produktov.

Kvalita a čistota všetkých výrobkov je v spoločnosti ESI prvoradým cieľom a merítkom, čo sa odráža:
- vo výbere a použití certifikovaných materiálov
- v prevádzaní náročných laboratórnych testov kvality
- v dodržiavaní vysokých štandardov kvality vďaka modernému vybaveniu výrobných priestorov a testovacích laboratórií

Bola oficiálne uznaná:
1995: autorizácia talianskym Ministerstvom zdravotníctva pre výrobky zdravej výživy a potravinové doplnky
1997: autorizácia pre výrobu homeopatických liečiv
1999: certifikácia ISO 9001 pre celú produkciu ESI
2002: rozšírenie na certifikáciu kvality na európsky štandard ISO 9001:2000
NRI (Natural Research Institute) ESI SPA uzatvorila zmluvu s Národným inštitútom pre výskum so sídlom v Rotterdame. To jej umožňuje podieľať sa na prevádzaní odborných expertíz v oblasti výskumu, vývoja a skvalitnenia výrobkov a technológií.
CERTIQUALITY Je akreditovaná nezisková organizácia, ktorá obchodným spoločnostiam udeľuje potvrdenie o kvalite, bezpečnosti a zdravotnej nezávadnosti ich produktov a šetrnosti k životnému prostrediu pri ich výrobe. Radu štiav z aloe vera spoločnosti ESI ohodnotila ako 100% čistý produkt vyrobený z rastlín pestovaných bez použitia pesticídov a chemických hnojív. Ďalej v šťavách potvrdila vysoký obsah mukopolysacharidov (7000 mg/l).

Produkty Aloe Vera sú schválené Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

zdroj: Good Nature

Mohlo by vás zaujímať

Kurkuma a kurkumín – Všetko, čo o nich vieme

Kurkuma alebo kurkumovník dlhý (Curcuma longa, L) je tropická rastlina, ktorá potrebuje teplo, vlhkosť a priepustnú pôdu. Je to trvalka s...

29.6.2023
5443 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní