Diéty, pôsty a naše správanie sa pri nich

3914 zobrazení

Do našich bylinkární v súčasnej dobe prichádza množstvo ľudí, ktorí si chcú upraviť svoju váhu pred prichádzajúcimi Vianocami. Obávajú sa, že pokiaľ teraz nezhodia nejaké to „kilečko", bude postavenie sa na váhu po Vianociach pre nich jedna malá katastrofa. Poďme sa teda pozrieť na diéty a pôsty trošku bližšie.

Ako som už naznačil v závere nášho predchádzajúceho článku, že pokiaľ diéty, hladovky, poprípade teraz veľmi obľúbené detoxikácie...
zdroj: google.com

Ako som už naznačil v závere nášho predchádzajúceho článku, že pokiaľ diéty, hladovky, poprípade teraz veľmi obľúbené detoxikácie ktoré často spájame s chudnutím robíme nesprávne, takmer s istotou môžeme povedať , že efekt do budúcnosti bude nulový. Navyše sa nejaké obdobie počas ktorého ich držíme len budeme trápiť a to so žiadnym výsledkom. Čoskoro sa vrátime k svojej váhe, navyše mnohí ľudia si prirátajú ďalšiu čiarku na ich osobnej váhe do plusu.

Nachádzame sa na začiatku novembra. Poďme sa pozrieť na toto obdobie, v ktorom sme sa rozhodli upravovať svoju váhu. V našich zemepisných šírkach sa celá príroda pripravuje na zimu. V našom vnútri máme zakódované a nemáme šancu to prepísať, aby sme sa na zimné obdobie pripravili aj my, aby sme si urobili zásoby. Naše telo teraz intenzívnejšie ako kedy inokedy ukladá do našich tukových vankúšikov zásoby.

Tí ktorí si vybrali teraz na cestu úpravy svojej hmotnosti, tí sa vybrali na boj s veternými mlynmi. Navyše sa nachádzame podľa lunárneho kalendára tesne po nove a v tomto období do splnu, ktorý bude 21.11.2010 o 18:30 naše telo bude tiež len „naberať". Dorastajúci Mesiac privádza živiny, pomáha naberať a ukladať energiu, je to čas naberania síl. Môžeme len konštatovať, že sa momentálne nachádzame v najnevhodnejšom období na úpravu našej váhy.

Veľmi dôležitým aspektom, ktorý chcem ešte raz spomenúť je príprava našich organizmov na zimné obdobie. Telo prepína z letného režimu na zimný, potrebuje sa preto zregenerovať. Naše telo je teraz najviac oslabené, preto tých, ktorí sa poriadne ešte nezregenerovali pritlačí do postele chrípka, aby sa ich baterky dokázali dobiť. Oslabiť v tomto období ešte viac naše telá diétami nie je práve najvhodnejšie. Je to recept minimálne na virózu.

Ako teraz teda nepribrať ? Odpoveď je v striedmosti, pretože každý extrém generuje ďalší extrém, ale s opačnou polaritou. Všetko škodlivé, čo telu dodáme v dorastajúcom Mesiaci má oveľa negatívnejšie účinky, preto striedmosť platí teraz dvojnásobne. Keď sa teraz aj napriek tomu všetkému potrápime a zhodíme pár dekagramov, uvedomme si, že prídu Vianoce a kto z nás odolá tej záplave dobrôt, ktorá sa aj v najchudobnejších rodinách teraz dáva na stoly. Je to len cesta k zbytočnému JO-JO efektu, lebo po Vianociach nás tento cirkus čaká opäť ;-)

Poďme teraz na pár rád pre diéty

Nebudem tu rozoberať všeobecne známe pravidlá diét, alebo diéty podrobne rozpisovať, skúsim sa zamerať na veci, ktoré sa bežne neprezentujú a skúsim napísať pár zásad, na ktoré by ste pri diéte nemali zabudnúť.

1. Diéty začínajme vždy v období po splne, keď mesiac vyzerá ako C - keď cúva. Detoxikácia, čistenie a zhadzovanie kilogramov pôjde ľahšie.

2. Nikdy počas diéty nehladujte. Diéta nikdy nesmie byť hladovka. Diéta má byť zvýšený príjem diétnych pokrmov a obmedzenie nediétnych, vysokokalorických. Hladom zapíname v našom mozgu prepínač, ktorý zvýši účinnosť využitia živín z našej stravy. Hlad je impulz pre náš mozog že príde kríza, aby si uchoval zásoby. Tento podnet vyvolá reakciu, ktorej dôsledkom je intenzívne ukladanie zásob do tukových buniek. Potom navyše prichádza ten pre niektorých známy „vlčí hlad", keď bez rozmyslu vymetiete chladničku a Váš mozog stále pýta ešte viac. Momentálny hlad uhaste nápojom, najlepšie čistou vodou, alebo zajedením nízkoenergetickej potravy, ktorú počas diéty majte vždy k dispozícii. Zvýšte v tomto období príjem vody.

3. Ak si počas diéty pýta Vaše telo kúštiček nejakej dobrôtky, kľudne mu ju doprajte. Maličký kúsok čokolády, alebo inej dobroty, ktorú Váš „mozog" momentálne potrebuje, Vašej diéte toľko neublíži ako to, keď po dňoch tvrdého odriekania nakoniec neodoláte týmto impulzom a vlčí hlad Vás prinúti zjesť aj celú mega čokoládu.

4. Buďte pri diéte kreatívni a vymyslite si rôzne zdravé dobrôtky. Strava nech je čo najpestrejšia a najchutnejšia. Aj zdravá a diétna strava môže byť chutná. Potom sa budete vždy tešiť na takéto obdobia diét, ktoré je vhodné robiť v určitých obdobiach roka, keď telo treba trošku „očistiť".

5. Doprajte si v tomto období aj ovocné šťavy a zvýšte príjem zeleniny, poprípade vlákniny. Tá Vám pomôže zahnať pocit hladu.

6. Ak robíte pravidelný pôst, zmeňte ho na nepravidelný, robte ho vtedy keď Vás momentálne napadne. Ak je pôst pravidelný, Vaše telo podvedome vie kedy príde a vždy sa na neho pripraví. Takže pravidelným pôstom vlastne nič nedosiahnete. Pôstami sa budeme podrobnejšie zaoberať jar, keď budeme rozoberať aj hladovky, detoxikácie a skrátka všetky jarné očisty.

7. Prvým vhodnejším obdobím na začatie očisty, či diéty je prvý spln po novom roku, to ale neznamená, že keď niekto pociťuje potrebu začať teraz, že nesmie. Je rozhodne horšie sa trápiť a nebyť v psychickej pohode, ako začať diétu aj teraz. Najvhodnejšie na tieto diétne a čistiace procedúry je však obdobie skorej jari, keď sa telo očisťuje po zime a začína sa pripravovať na nové ročné obdobie.

8. Mamičky, ktorým sa viac zaguľaťujú zadočky viac ako si želajú, nech nedržia diéty a pôsty. Ich strava nech je čo najpestrejšia. To ale neznamená, že Vás navádzam k obžerstvu :-). Aj tu striedmosť, ale pestrosť a dostatok stravy je alfa a omega.

Veľa z Vás sa nás pýta na prípravky, ktoré máme odskúšané pri rôznych diétach, preto keďže sme už načali túto tému pár z nich spomeniem. Keď sa už rozhodnete pre diétu, „bojujte" na všetkých frontoch. Dodržiavajte už vyššie spomenuté rady. Doplňte ich, najlepšie bylinkovými preparátmi, určite viacerými. Aj generál využíva pri boji celú armádu, nielen pešiakov.

Z miliónov „zaručených" prípravkov, ktoré Vám pomôžu odbúrať Vaše tukové bunky vyberám napr. panenské kapsule - je to nakapsulovaný kvalitný zelený čaj v kombinácii s lotosovým koreňom. Navyše upravujú aj vylučovanie. Lotosový koreň je mierne laxatívny. Kľudne ich môžete doplniť aj rôznymi čajmi na chudnutie. Veľmi obľúbené sú Pu-erhy. Pu-erh power, alebo Pu-erh super body fit sú zmesy pu-erhov s maté, poprípade lapachom. Maté dokáže účinne v tejto kombinácii odbúravať tuk. Najúčinnejšie je maté v tinktúre z bylín. Naša pani bylinkárka pani Mgr. Podhorná má namiešanú tinktúru na redukciu hmotnosti, ktorá sa volá Brodecký ortislim, ktorú kombinuje práve s maté. Vhodným pomocníkom je aj cayenské korenie, ktoré urýchľuje metabolizmus (len je štipľavé) a môžete si ho kúpiť taktiež u nás.

 

Na záver dnešného článočku ešte raz zdôrazním, aby ste sa vyhýbali akémukoľvek extrémizmu, ktorý aj pri diétach je veľmi negatívny. Prajem Vám, veľa síl pri Vašich diétach, ktoré budete potrebovať, pretože boj s nadváhou je jednou z najzložitejších vecí, s ktorou ľudský duch bojuje, pretože sa dotýka priamo nášho prežitia. Je to boj s najprimitívnejším a najhlbšie zakoreneným reflexom, ktorý je veľmi hlboko v každej živej bytosti.

Okrem tela si čistite aj myseľ. Nikdy na ňu nezabúdajte. Človek nie je len kus mäsa a kostí. Človek je predovšetkým spirituálna bytosť. Naše telo je len obrazom nášho ducha, ktorý ho vypĺňa. Preto v tomto období aktívne oddychujte a porozmýšľajte nad Vašim životom, viac relaxujte alebo meditujte. Diéta a očista tela bez upratania si svojej mysle je naozaj neúčinná a krátkodobá, lebo práve v nej sú počiatky nášho prejedania sa. O pohybe a cvičení samozrejme nemusím hovoriť, aký je dôležitý pre náš zdravý život a pre náš Zdravý svet ;-)

Tip: Nie ste si istí, či si sami dokážete nastaviť ten správny režim pre zdravé a efektívne chudnutie? Spolupracujte s odborníkmi. Stačí sa pozrieť na porovnanie výživových poradenstiev a vybrať si to, ktoré vám bude najviac vyhovovať.

Ing. Pavol Machnič https://www.zdravysvet.sk/

Mohlo by vás zaujímať

Zdravie v auguste

V tomto období je namáhaný termoregulačný systém organizmu, ktorý zodpovedá za telesné teplo. Začiatok mesiaca sprevádzajú problémy s...

4.8.2010
4761 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní