Divozel veľkokvetý

53994 zobrazení

Dnes sa budeme zaoberať liečivou bylinou, ktorá sa považuje za nielen liečivú, ale i dekoratívnu a majestátnu rastlinu, ktorá žiari široko-ďaleko svojimi sýtožltými kvetmi. Nie nadarmo vzniklo jej ľudové pomenovanie „kráľovská svieca".

slovensky: Divozel veľkokvetý, latinsky: Verbascum densiflorum, česky: Divizna velkokvětá, ľudový názov: kráľovská svieca    Divozel už...
zdroj: google.com

slovensky: Divozel veľkokvetý, latinsky: Verbascum densiflorum, česky: Divizna velkokvětá, ľudový názov: kráľovská svieca

Divozel už oddávna spĺňal rôzne uplatnenia. Do jeho listov sa v rímskych časoch balili figy, aby zostali dlho čerstvé. Kvety sa používali na výrobu knôtov do sviečok. Ich žltú farbu využívali staršie dámy na farbenie vlasov.

Kde môžeme túto bylinku hľadať?

Divozel môžeme nájsť na slnečných kamenistých stráňach, na rúbaniskách, pri cestách, železničných násypoch, ale čoraz častejšie krášli aj naše záhradky.

Je to mohutná dvojročná bylina. V prvom roku vyrastá ružica prízemných listov a v druhom roku až 200 cm vysoká, mierne hranatá, husto sivo chlpatá, priama, dutá stonka. Niekedy je v hornej časti málo rozkonárená. Listy ružice sú podlhovasto až obrátene vajcovité, končisté a hrubo vykrajované. Listy byle sú sediace, striedavé, vajcovité, končisté a hrubo vykrajované. Listy byle sú sediace, striedavé, vajcovité, zahrotené, plstnaté a zbiehavé až k nasledujúcemu listu. Kvety (veľké až 5 cm) sú usporiadané do zväzkov (po 2-5), ktoré tvoria koncový, 30-80 cm vysoký strapec (niekedy v dolnej časti rozkonárený). Kvety majú 5 plstnatých kališných lístkov, lievikovito tanierovitú, plstnatú, citrónovožltú korunu z piatich lístkov a 5 tyčiniek s oranžovými peľnicami. Tyčinky prirastajú ku korune (dve spodné sú dlhšie a holé a tri horné sú kratšie s bielo vlnatými nitkami. Kolmo na nitku prirastajú oranžové peľnice). Celá byľ je sivo chlpatá, listy a kalich sú bielo plstnaté. Chĺpky sú stromčekovito rozkonárené. Plodom je viacsemenná, dvojpuzdrová pukavá tobolka.

Kvitne od júna do augusta. Voňavé kvety rozkvitajú postupne každý deň, prakticky celé leto.

Zbiera sa kvet, list, zriedka vňať a koreň

Keďže sa kvety otvárajú postupne, zbierame ich denne, najlepšie za slnečného dňa okolo poludnia.

Vysoký obsah slizovitých látok predurčil divozel na liečenie priedušiek a pľúc. Uvoľňuje hlieny, čistí priedušky. Je výborný pri kašli, chrapote, lieči zápal hrtana a zmierňuje dráždenie horných dýchacích ciest. Zvonka veľké čerstvé listy divozela môžeme prikladať na rôzne bolestivé miesta a rany. Divozel sa používa na vredy predkolenia, pri hemoroidoch, na ťažko hojace sa rany, pri neuralgických poruchách, pri bolesti tvárových nervov a ucha. Silný odvar môžeme využiť ako kloktadlo. Čaj z kvetov zosilňuje slabú menštruáciu. Šťava z čerstvých listov sa využíva ako zmäkčujúci prostriedok na opuchliny a vredy.

Divozel nemá žiadne nepriaznivé účinky a môže sa užívať samostatne.

Taktiež je prospešný i pre včielky, poskytuje im nektár aj peľ.

V našich Bylinkárňach a na eshope si môžete divozel kúpiť v podobe čajov, a to: Divozel veľkokvetý - sypaný čaj. Čajovina sa používa pri zápalových ochoreniach dýchacích ciest, pri chrípke, a chorobách z prechladnutia. Zvyšuje sekréciu hlienu v dýchacích cestách, uľahčuje vykašliavanie a vytvára ochranný povlak na slizniciach, čím zabraňuje dráždeniu slizníc a tvorbe zápalu.

Ďalej divozel obsahuje ovocný čaj Splnené sny, Lapacho Sladké Vianoce. Čaj Lapacho je liečivá drevina, ktorá rastie predovšetkým v hustých amazonských pralesoch Brazílie a teplých horských oblastiach Južnej Ameriky, najmä v Argentíne, Paraguaji a Bolívii. Čaj Lapacho obsahuje široké spektrum látok, ktoré dokážu výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu a účinne pomáhajú pri celom spektre i tých najvážnejších ochorení. Liečivá sila čaju Lapacho je využiteľná pri liečbe nádorových ochorení, pomáha tiež liečiť vírusy, baktérie, huby, plesne a zároveň podporuje tvorbu červených krviniek. Čaj Lapacho obsahuje veľa železa, ktoré dokáže odovzdať ľudskej krvi. Čaj Lapacho sa používa aj pri liečbe cukrovky, pri diétach, očisťuje pečeň, brzdí rast nádorov a pôsobí proti leukémii. Považuje sa za stimulátor krvi.

Divozel si môžete zadovážiť v čajovinách ako Prieduškový čaj, Pľúcny, Rakytníkový od českého bylinkára Valdemara Grešíka. Obsahujú ho čajoviny Vital, Energy, Maurícius, Ľahký dych, Picasso, Ginko rose, Detský čaj - kašeľ a priedušky.

Divozel P54 si môžete zakúpiť aj v najúčinnejšej forme, a to v podobe tinktúry. Výluh z púčikov rastlín ovplyvňuje činnosť dojčenskej žľazy (thymus) a sleziny, pôsobí proti niektorým alergiám. Hlavne lieči dýchacie problémy, astmu a zápalové procesy v dýchacích cestách. Rieši zápal priedušiek, zápal pľúc, alergie, astmu a kašeľ.

Do pozornosti dávame macerát Respiro T52 - vynikajúca zmes šiestich najlepších bylín na dýchacie cesty: bazy čiernej, divozelu, skorocelu kopijovitého, lipy, nechtíka lekárskeho a podbeľu lekárskeho.Je výborným pomocníkom pri nachladnutiach a chrípkach. Tlmí kŕče priedušiek a priedušníc. Podporuje vykašliavanie, má protibakteriálne účinky. Pomáha pri chorobách z prechladnutia - hlavne pri prechladnutí dýchacích a močových ciest, pri kašli. Používa sa aj pri rôznych zápalových procesoch v ušiach a očiach. Celkovo lieči kašeľ, zápal priedušiek, zápal stredného ucha.

Z kvetov divozelu nájdete výborný Divozelový olej O6 , má protizápalové a hojivé účinky. Môžeme ho použiť ako obklady na rany a bercové vredy. Veľmi vhodný je pri ušných a nosných zápaloch, kedy sa zápal zlepšuje výterom oboch dutín.

Prírodný kúpeľ Dýchacie cesty VK05 slúži na zlepšenie a regeneráciu dýchacieho ústrojenstva. Môže zlepšovať dýchacie problémy, zápalové stavy, astmu, zápaly horných ciest dýchacích, ale tiež len jednoducho regenerovať dýchacie cesty a tak celkovo posilňovať organizmus.

Divozel obsahuje aj liečivý elixír Wacholder od sv. Hildegardy, ktorý pomáha pri bronchiálnej astme a pri problémoch s prieduškami. Hildegarda z Bingenu hovorila:

„Keď sa zlé šťavy nemôžu vylúčiť cez mozog (nos) a ostanú ležať v prieduškách týchto ľudí, takže títo ľudia môžu len s veľkými ťažkosťami dýchať, potom pi z toho nie príliš veľa, nalačno počas dvoch alebo troch týždňov. Práve tak po jedle, až kým nebudeš zdravý."

Divozel nájdete aj v Prieduškovom sirupe od Valdemara Grešíka. Priaznivo pôsobí na stav priedušiek a slizníc dýchacieho ústrojenstva.

Zaujímavým produktom obsahujúcim divozel je Divozelový sirup (Kláštorná officína). Je vhodný na podporu vykašliavania, pri bronchitickej astme. Má protizápalové účinky, uvoľňuje kŕče a pôsobí močopudne. Lieči poruchy činnosti sleziny a pečene a reguluje menštruačný cyklus. Pôsobí pri zápaloch žalúdka a čriev.

Takže máte z čoho vyberať, ponuka je naozaj široká.

Na záver pridávame recept na čajovú zmes na zosilnenie menštruácie

kvet divozelu 5 dielov
list ruty 2 diely
roztlčený plod borievky 2 diely
mletá rasca 2 diely

Dve lyžice zmesi zalejeme ½ l vriacej vody, zamiešame, prikryjeme a necháme 15 minút vylúhovať. Precedíme a pijeme trikrát denne po tretine množstva. Začneme piť 1 až 2 dni pred, najneskôr v prvý deň menštruácie. Pijeme najviac 5 dní.

Nezabúdajte na svoje zdravie. Byť zdravým znamená dôjsť k harmónii duše a tela, uvedomiť si hodnoty, ktoré majú pre ľudský život ,a tým aj pre telo zásadný zmysel. Nachádzajme zmysel života, konajme dobro a pomáhajme iným. Zbavme sa stresu. Uvedomme si, že naše telo potrebuje duševný pokoj a lásku. V tieto dni sme obklopení jarnou rozkvitnutou prírodou, užívajme si ju a nachádzajme v nej krásu, dajme viac priestoru pohybu, prechádzkam, turistike, cyklistike, práci v záhrade, zberu húb, lesných plodov a samozrejme liečivých rastlín. Toto všetko nám pomôže nájsť to, čo hľadáme...

 Mgr. Dagmar Machničová a Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Mgr. J. Podhorná: Byliny léčí, Dionýz Dugas: 500 najlepších receptov ľudovej medicíny, Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas: babkine bylinky, Marta Velgosová a Štefan Velgos: Naše liečivé rastliny

Foto 3: shutterstock Peter Radacsi 

Mohlo by vás zaujímať

Zdravie a učenie podľa sv. Hildegardy z Bingenu VI. časť

Hildegarda označuje srdce ako posla V knihe „Scivias" sa píše: „Prijmite tieto slová! Uložte ich do najvnútornejšej komory svojho...

23.3.2010
6893 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní