Jarná rovnodennosť

6609 zobrazení

Jarná rovnodennosť bola vždy v našich zemepisných šírkach oslavou prebúdzajúcej sa jari a návratu svetla.

Tradície osláv jari u nás siahajú od počiatkov Slovanov. Počas osláv jarnej rovnodennosti, prevádzali sa rôzne očistné rituály .Oslava...
zdroj: google.com

Tradície osláv jari u nás siahajú od počiatkov Slovanov. Počas osláv jarnej rovnodennosti, prevádzali sa rôzne očistné rituály .Oslava jari bola aj oslavou Slnka. Okolo statkov sa vytváral magický kruh, ktorý ich ochraňoval od chorôb a všetkého negatívneho. Z tohto obdobia pretrvalo u nás mnoho tradícií.

Jedným z nich je aj vynášanie Moreny, slovanskej bohyne smrti a zimy vo forme slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat. Ľudia ju nosili po dedine a napokon ju spálili a hodili do potoka. Sviatky Veľkej Noci uchovávajú ešte mnoho týchto tradícií, o ktorých si povieme pred Veľkou nocou.

Jarná rovnodennosť nastáva v okamihu, keď stred slnečného kotúča stane presne nad rovníkom a Slnko vstúpi do znamenia Barana. Deň a noc sú rovnako dlhé (12 hodín). Od tejto chvíle sa Slnko vracia na severnej pologuli a deň sa predlžuje až do letného slnovratu, kedy bude dvakrát dlhší ako noc.

Prvý jarný deň nemusí nastať len 21. marca, ako býva uvádzané v učebniciach, ale často nastáva o deň skôr, teda 20. marca.

V 20. storočí začínala astronomická jar výhradne 21. marca len na začiatku storočia. Ale už v roku 1920 sa prvýkrát objavuje dátum 20. marca a potom sa tento dátum v zozname začína vyskytovať stále častejšie a dnes už výrazne prevažuje.

Tak to bude pokračovať aj v budúcnosti. V 21. storočí sme saa naposledy stretli s prvým jarným dňom 21. marca v roku 2011. V roku 2048 sa prenesie prvý jarný deň dokonca už na 19. marca a ku koncu 21. storočia sa 19. a 20. marec budú vyskytovať rovnako často.

Keďže tohtoročná rovnodennosť je spojená s krásnym počasím, výjdite dnes do prírody, parku, skrátka len von.

Môžete si aj zacvičiť nasledovné cvičenie:
Rozpažte ruky, dlane smerom hore, zatvorte oči, zakloňte hlavu a „dýchajte slnko" plnými pľúcami. Dýchajte na štyri doby. Hlboký nádych až do brucha (rátajte do7), výdrž (rátajte do7), pomalý výdych (rátajte do7), výdrž bez dychu (rátajte do7).

Dnešný deň má pre nás mimoriadne energie, ktoré budú prospešné Vášmu zdraviu. 
Veky vekov tento deň naši predkovia slávili a keď mohli, trávili v prírode.

Urobme dnes niečo pre naše zdravie. Krásnu jar Vám praje

Váš www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Arónia čiernoplodá

V článku sa dozviete: Pôvod arónie Účinky arónie Konzumácia arónie čiernoplodej Arónia šťava Arónia čiernoplodá súčasťou...

17.3.2013
87648 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní