Kapucínka väčšia – bylinka so silnými antibiotickými účinkami

52898 zobrazení

Kapucínka má pozitívny vplyv na imunitu a zároveň aj antibiotické účinky, preto je veľmi žiadanou najmä v chrípkových obdobiach a vtedy, keď naše telo bojuje so zápalovými ochoreniami.

Čo sa v článku o Kapucínke väčšej dočítate?   	Kapucínka väčšia v kocke 	Pestovanie a použitie Kapucínky 	Účinky Kapucínky  ...
zdroj: google.com

Čo sa v článku o Kapucínke väčšej dočítate?

slovensky: Kapucínka väčšia, latinsky: Tropaeolum majus, česky: Lichořešnice větší

Kapucínka väčšia v kocke

Kapucínka pochádza z Peru, ale pre svoju dekoratívnosť sa u nás s obľubou pestuje v predzáhradkách, lebo má bohaté sýtofarebné kvety. Do Európy sa dostala vďaka španielskym dobyvateľom v 16. storočí ako liek pre vysoký obsah vitamínu C. Ako okrasná rastlina sa nazývala „krvavý kvet z Peru.

Latinský názov Tropaeolum majus nemá náhodou

Tropaeolum znamená trofej. Kvety tejto byliny totiž pripomínajú zlatú prilbu trójskych bojovníkov, listy zase štít.

Pestovanie a použitie kapucínky

Liečivá je celá rastlina, teda listy, kvety aj semená. Vo vegetačnom období poslúži aj ako lahôdková zelenina s chuťou podobnou reďkovke. Surové mladé lístočky sa môžu konzumovať ako liečivý jarný šalát, nezrelé plody sa nakladajú do octu ako náhradka kapary. Mladé semená kapucínky môžeme používať ako náhradu chrenu. Takže odporúčame ju zasadiť do vašej bylinkovej záhradky. Nemala by v nej chýbať. Bude pre vás celú sezónu spestrením vo vašich zeleninových šalátoch, tak ako napr. rukola.

Využíva sa vo forme liehovej tinktúry pod názvom Kapucínka väčšia P30 (výťažok z púčikov bylinky) a Kapucínka väčšia T21 (výťažok z celej rastlinky). Pri ťažkostiach ju užívajte 3-krát denne podľa návodu na fľaštičke.

Účinky kapucínky oceníte v chrípkových obdobiach

Účinky kapucínky oceníte v chrípkových obdobiach

Táto bylinka má silné antibiotické účinky. Pri nachladnutiach, chrípkach či bolestiach v krku zabíja streptokoky aj stafylokoky, a to v oblasti močových, gynekologických ale aj dýchacích ciest. V žalúdku likviduje baktériu Helicobakter pylori, ktorá je často pôvodcom žalúdočných vredov a Escherichia coli, ktorá spôsobuje nepríjemné zápaly.

Kapucínka na močové cesty? Rozhodne áno

Kapucínka rozširuje sortiment bylín prospievajúcich močovým orgánom. Zásluhou antibakteriálneho účinku ju bylinkári považujú za „urologický penicilín." Osvedčila sa však hlavne pri zápalových ochoreniach, taktiež na dýchacie orgány.

V sieťach našich Bylinkární a na našom e-shope si ju môžete zakúpiť v rôznych produktoch. Vyskúšajte napríklad prírodné kúpele –⁠ pokožka, koža, sadací kúpeľ pre ženy alebo dýchacie cesty, ďalej pri zníženej imunite v medíku API-Imun a v čajovine Prostatin vhodnej pre mužov pri prevencii a liečbe ochorení prostaty.

Nájdete ju aj pod názvom Kapucínka - semeno od Valdemara Grešíka, ktoré sa využíva ako prírodné antibiotikum. Taktiež je súčasťou mnohých kúr z gemmoterapie, ktoré riešia problémy s imunitou, močovými cestami, v boji proti zápalom v organizme.

Taktiež málokto vie, že sa používa aj ako prostriedok na rast vlasov a v boji s vypadávaním vlasov.

Kapucínka sa používa aj ako prostriedok na rast vlasov.

Môžete si vyskúšať recept na tento častý problém:

Rovnaký diel koreňa žihľavy, listu a kvetu kapucínky a jemne narezaných vetvičiek buxusu zalejete 60% alkoholom v pomere 1 diel bylín a 5 dielov alkoholu. Nechajte 3 týždne lúhovať a po scedení používajte na masáže hlavy.

Ďalším nenahraditeľným pomocníkom pre krásne vlasy je ricínový olej. Zistite o ňom viac v našom článku!

Objavujme teda účinky nových liečivých byliniek.

Mimochodom, skúsili ste si už dať kapucínku na chlebík s bryndzou? 

Kapucínka na chlebu

Veď už Paracelsus hovoril: „Všetky vrchy, pohoria, všetky lúky a lesy sú prirodzené lekárne.

spracovala Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

použitá literatúra: Dionýz Dugas: 500 najlepších receptov ľudovej medicíny.

Foto: Pixabay, Adobestock

Mohlo by vás zaujímať

Jarná očista 2015

Je len na nás, či využijeme to, čo nám jar ponúka. Jar ponúka aj úplne iný typ energií a my ho vnímame už plnými dúškami. Celá...

28.3.2015
4243 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní