Ricínový olej, elixír krásy pre vlasy a pokožku

21.4.2020
15049 zobrazení

Ricínový olej je synonymom pre krásne a dlhé mihalnice, husté obočie, ale aj očarujúce dlhé a jemné vlasy či hodvábne hebkú pokožku bez vrások.

Čo je ricínový olej a ako sa získava?
 
 Ricínový olej sa lisuje zo semien ricinovníka a je známy pre svoje mimoriadne dermatologické ...
zdroj: Google.com

Čo je ricínový olej a ako sa získava?

Ricínový olej sa lisuje zo semien ricinovníka a je známy pre svoje mimoriadne dermatologické  vlastnosti aj ako tekutý vosk. Charakterizuje ho mimoriadne hustá, takmer medová konzistencia.

Mnohí používajú ricínový olej na vlasy, nie je to však jeho jediné využitie. Vyskúšať môžete aj aplikáciu ricínového oleja na nechty, bradu alebo strie. Chcete vedieť ako na to? Všetky dôležité informácie nájdete v článku.

Ricínový olej na vnútorné použitie neodporúčame. Prečo?

V minulosti sa ricínový olej používal aj vnútorne ako silné preháňadlo. Keďže každý človek je iný, každý potrebuje inú dávku. Nie je overené, aká dávka konkrétne by mala byť práve pre vás. Vyššia dávka môže vyvolať silné hnačky a kŕče. Preto v súčasnosti sa ricínový olej na vnútorné použitie neodporúča.

Na čo je dobrý ricínový olej?

Pri lisovaní ricínového oleja sa zo semien ricinovníka získava mononenasýtená kyselina ricínolejová. Žiadny iný olej na svete túto kyselinu neobsahuje. Táto kyselina mimoriadne zvyšuje viskozitu povrchov a má silné hojivé účinky na pokožku a vlasy. Práve vďaka nej sa začal ricínový olej používať nielen vo farmácii a v dermatológii, ale aj v chemickom priemysle.

Ricínový olej na cysty

Čo vie len málokto, v prírodnej medicíne odporúčame ricínový olej na cysty, teda na vonkajšie obklady ovariálnych (vaječníkových) cýst, ale aj pri bolestiach kĺbov.

Ako na obklady z ricínového oleja?

Urobí sa kašička z ricínového oleja a zeolitu (zeleného ílu) a natrie sa aspoň 1x denne počas liečby na pokožku na mieste vaječníkov alebo boľavého kĺbu. Prikryje sa kúskom bavlnenej látky a nechá sa pôsobiť aspoň hodinku denne, pokiaľ íl nezoschne.

Ricínový olej

Ricínový olej na pleť

Hlavným benefitom ricínového oleja je, že výborne regeneruje suchú a podráždenú pokožku. Pri niektorých dermatitídach a mimoriadne suchej pokožke je jediným prostriedkom, ktorý zmierni symptómy množstva ľudí. Premasťuje, podporuje hydratáciu a v pokožke udržiava vlhkosť.

S čím konkrétne vám pomôže ricínový olej? Účinky má jazvy, strie aj mozole

  • Využiť ho môžeme pri liečbe niektorých kožných chorôb, ale aj na bradavice či jazvy. 
  • Skúste aplikovať ricínový olej na strie, a to nielen v tehotenstve, ale aj pri rýchlom raste detí, kedy často praská koža na chrbte.
  • Vmasírovaním oleja do pokožky sa zbavíte hrubej kože na chodidlách, lakťoch, kolenách.
  • Ricínový olej pomôže aj pri otlakoch na nohách alebo mozoľoch na rukách.

Keďže je ricínový olej mimoriadne hustý, môžeme ho pri natieraní na pokožku riediť, napríklad olejom z hroznových jadierok.

Ricínový olej na akné

Ricínový olej sa odporúča aj na liečbu akné, hlavne preto, že čistí pokožku –⁠ odstraňuje nečistoty, olej, baktérie a iné toxíny, ktoré akné spôsobujú.

TIP: Objavte ďalšieho skvelého pomocníka v boji proti akné – kozmetiku Panea s panónskú vodú. Jej liečebné účinky sú overené 25 ročnou terapeutickou tradíciou. Navyše je bez parabénov, konzervačných látok a parfumov.

Pravidelné používanie ricínového oleja na tvár pomáha bojovať proti vráskam

Ricinový olej dobre odstraňuje aj pigmentové škvrny a vrásky. Pri vráskach odporúčame 1 mesiac nanášať olej vždy pred spaním aspoň na 30 minút a následne jemne odlíčiť. Po mesiaci je rozdiel viditeľný na prvý pohľad! Potom stačí natrieť už len preventívne.

Tým, že tento olej obsahuje vitamín E, ktorý je veľmi silný antioxidant, chráni pokožku aj proti oxidačným vplyvom prostredia. Najmä v zime je výborný na suché a popraskané pery. Taktiež ho môžete použiť ako prevenciu proti vysúšaniu pier mrazom a vetrom, napríklad pri lyžovačke. Pery však po natretí neolizujte.

ricínový olej na pery

Naopak v lete ho môžete využiť pri prevencii rôznych mykotických ochorení chodidiel po návšteve kúpalisk. Stačí, keď si ním po návšteve kúpaliska ľahko natrieme chodidlá. Keď sa spálite na letnom slniečku, hneď sa vám uľaví, keď ho nanesiete na spálenú pokožku. Ricínový olej je teda aj prírodný balzam po opaľovaní.

Ricínový olej na mihalnice a obočie

Ricínový olej podporuje aj rast mihalníc a obočia. Už aj veľa kozmetických salónov používa ricínový olej na mihalnice. Túto luxusnú procedúru si môžete dopriať doma aj sami. Do prázdnej tuby od riasenky si nalejte ricínový olej a špirálou si ho vždy na noc nanášajte na riasy. Olej môžete nanášať aj pomocou obyčajnej vatovej tyčinky. Pomocou nej môžete tiež aplikovať ricínový olej na obočie.

Už po týždni, dvoch sa dočkáte  krásnych hustých a silných rias a uvidíte výrazný rozdiel, a to aj vtedy ak túžite po výraznejšom obočí.

Ricínový olej na vlasy

Množstvo žien však bude zaujímať to, že sa často odporúča ricínový olej na vlasy, či už ako maska alebo na masáž pokožky hlavy. Nielenže masáž pomáha vlasom v rýchlejšom raste, niektoré prieskumy dokonca tvrdia, že rastú aj silnejší. Ricínový olej na vlasy je ale výborný aj na regeneráciu vlasov po farbení. Taktiež dodáva vlasom lesk a hlavne bráni ich vypadávaniu. 

Môžete si urobiť zábal na vlasy z ricínového oleja. Je to vlastne taká maska na vlasy z ricínového oleja. Zabraňuje, aby sa končeky vlasov štiepili. Ricínový olej naneste priamo na pokožku hlavy, ku korienkom vlasov a na končeky, zabalte do uteráka a nechajte pôsobiť. Po zábale si umyjte vlasy šetrným prírodným šampónom. Prečo prírodný šampón? Šampóny z drogérie obsahujú silikóny a ďalšie látky, ktoré vašim vlasom neprospievajú, usadzujú sa na pokožke a zabraňujú účinkom ďalšej prírodnej starostlivosti. Práve preto po použití ricínového oleja na vlasy na následné umytie používajte prírodné šampóny.

TIP: Ak máte suchú vlasovú pokožku a máte lupiny, pomocou ricínového oleja si pokožku vyčistíte aj od hrubého nánosu lupín. Najmä bábätká mávajú často problém s hrubou vrstvou lupín. Ricínovým olejom a jemným hrebeňom im ich z hlavičky jemne vyčešete. Dávajte však pozor, aby olej nekvapol do oka.

ricínový olej na vlasy

Ricínový olej na rast vlasov

Ricínový olej svojimi unikátnymi vlastnosťami prirodzene podporuje ochlpenie tam, kde chcete. Vlasy sú pre ženy žiadaným „ochlpením“, preto ho jednoznačne odporúčam aj pre rast vlasov. Vlasy sa stávajú pevnejšie a ricínový olej tiež napomáha uchovávať ich zdravú štruktúru. Ricínový olej má navyše aj antibakteriálné a antimykotické účinky, ktoré pomáhajú udržať vlas zdravý, a tým zabraňujú jeho vypadnutiu.

Samozrejmosťou je, že ricínový olej môžete kombinovať aj s inými olejmi.

Na úplný záver chcem dodať, že ricínový olej objavili už aj páni. Pri starostlivosti o dokonalé fúzy a hustú bradu je nenahraditeľný. Podporuje rast fúzov a obmedzuje ich vypadávanie.

 

Veríme, že náš článok vám pomôže nájsť pre Vás staré tajomstvá krásy ukryté v ricínovom olej. Ak aj vy chcete využiť silu ricínového oleja pre svoju krásu a zdravie, kúpte si tento prírodný poklad za výhodnú cenu v našom eshope.

Náš ricínový olej v 250ml balení

Náš ricínový olej v 250ml balení

autor:

Foto od Engin Akyurt , Khusen Rustamov, Marina Pershina z Pixabay 

Mohlo by vás zaujímať

Klopkanie Vianoc

Vianočný stromček ponorený do farebných svetielok, príjemná vôňa ihličia, škorice a vianočného pečiva nám pripomínajú, že je čas...

20.12.2010
2363 zobrazení

Diskusia