Lapis lazuli – ochranný kameň s bohatou históriou už od staroveku

15832 zobrazení

Lapis lazuli je úžasným kameňom s bohatou históriou od staroveku, či už zo starovekého Egypta , Mezopotámie, alebo Perzie. Najvýznamnejší staroveký nález je posmrtná zlatá maska faraóna Tutanchamona, ktorá je bohato zdobená najmä Lapisom lazuli.

 Čo sa v článku dočítate:   	Charakteristika lapis lazuli 	Účinky lapis lazuli 	Umiestnenie 	Čistenie   Charakteristika lapis lazuli  Tento...
zdroj: google.com

Čo sa v článku dočítate:

Charakteristika lapis lazuli

Tento nádherný drahý kameň má všetky možné farby nočnej oblohy, od tmavomodrej ozdobenej zlatými hviezdami až svetlomodrú ranného svitania. Zlaté trblietanie na Lapise lazuli je spôsobené inklúziami pyritu, ktorými je tento drahý kameň bohato posiaty. Typický make up egyptskej kráľovnej Kleopatry pochádzal z rozdrveného Lapisu lazuli.

Starodávne vzácne farbivo ultramarín je vlatne rozdrvený Lapis lazuli s olejom.

Lapis lazuli je modrá hornina z metamorfovaného vápenca, prerasteného Lazuritom a s inklúziami pyritu a ďalších minerálov. Jej zloženie aj farba sa menia, takže Lapis Lazuli je tak rozmanitý. Väčšinou je však výrazne modrý so zhlukmi bieleho kalcitu a mosadznožltého pyritu, čo sa pokladá za znak najvyššej kvality.

Lapis lazuli tvorí väčšinou balvany alebo býva zavretý vo vápencoch. Najkvalitnejší Lapis Lazuli je z Afganistanu, z ktorého bola zhotovená aj Tutanchamónova maska. Taktiež veľmi kvalitný je argentínsky Lapis lazuli. Ďalšie svetové náleziská sú v Rusku, Chile, Kanada, odkiaľ pochádza svetlomodrý odtieň.

Účinky lapis lazuli

Lapis lazuli je predovšetkým ochranný kameň. V staroveku sa nosieval s presvedčením, že svojho vlastníka chráni pred zlom a bol často umiestňovaný do oblasti tretieho oka. Budhisti veria, že je možné pomocou Lapis lazuli dosiahnúť nirvánu, a preto patrí medzi obľubené buddhistické meditačné pomôcky. AJ ezoterici hovoria, že napomáha k dosiahnutiu stavu osvietenia, uľahčuje vyvolávanie a výklad snov a zvyšuje duševné schopnosti. Umožňuje duchovné cesty a stimuluje osobnú a duchovnú silu.

Tento kameň rýchlo odstraňuje stres a prináša pocit hlbokého kľudu a mieru. Dodáva mimoriadnu vyrovnanosť a predstavuje kľúč k dosiahnutiu duchovných znalostí. Uvádza do stavu harmónie telesnú, citovú a duchovnú rovinu. Nesúlad medzi nimi môže viesť k depresiám, nerovnováhe a strate zmyslu života. Navodená harmónia prináša pocit hlbokého vnútorného sebapoznania.

Kameň Lapis lazuli podnecuje k prevzatiu zodpovednosti za vlastný život. Odhaľuje vnútornú pravdu, pomáha sebauvedomovaniu a umožňuje sebavyjadrenie bez lipnutia na kompromisoch.

Lapis lazuli funguje ako účinný zosilňovač myšlienok. Podnecuje vyššiu schopnosť mysle, prináša objektívny a jasný pohľad. Podporuje rozvoj tvorivých schopností pomocou ich naladenia na zdroj poznania.

Lapis lazuli upevňuje milostné i priateľské vzťahy a napomáha pri vyjadrovaní pocitov a emócií. Odstraňuje utrpenie, krutosť a strádanie. V podobe drahokamovej esencie uvoľňuje citové spútanie.

Lapis lazuli potláča bolesť, zvlášť migrény a bolesti hlavy. Pomáha prekonávať depresie. Blahodárne pôsobí na respiračný a nervový systém, krk, hlasivky, štítnu žľazu, orgány zaisťujúce detoxikáciu tela, kostnú dreň, detskú žľazu a imunitný systém. Pomáha pri náprave poškodenia sluchu a čistí krv. Účinkuje proti nespavosti a závratom. Znižuje krvný tlak.

Lapis lazuli po každom použití vyčistíme pod prúdom vlažnej vody a nabíjame na mesačnom svite, ktorého energiu môžeme ešte podporiť kryštálom horského krištáľu.

Umiestnenie

Často je nosený ako energetický náramok alebo v oblasti hlavy ako náušnice, či prívesok. Šperky z lapisu sú mystické a tajomné s úžasnou hĺbkou modrého nekonečna.

Čistenie

Čistite ho často pod tečúcou vodou, najlepšie skrytý v horskom potôčiku nechajte na 24 hodín. Nabíja sa pri mesiaci, alebo na horským kryštáli, či ametyste.

Morskou soľou: kamienok položíme do misky a zasypeme ho suchou morskou soľou (používame to pri príveskoch alebo šperkoch, ktoré obsahujú časti, ktoré by sa nemali máčať vo vode), necháme cez noc. Soľ už ďalej nepoužívame.

Znamenie zverokruhu: Panna, Strelec

spracoval Ing. Pavol Machnič www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Cally Hallova: Drahé Kamene

Judy Hallova: Kameny od A do Z

a internet

Mohlo by vás zaujímať

SVĚT BEZ HRANIC

Před dvěmi roky jsem se doslechl o havajském terapeutovi, který vyléčil celé oddělení mentálně postižených vězňů - aniž by...

9.8.2009
3920 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní