Problémy s imunitou v jeseni

4782 zobrazení

Prichádza jeseň a naše telo sa opäť bude pripravovať na energeticky náročné obdobie, a to na zimu. Každé telo má však svoju energetickú kapacitu. Dnešný zrýchlený život nám z neho odoberá množstvo energie. To platí zvlášť pre všetkých tých, ktorí „nemôžu" zvoľniť zo svojho životného tempa, ktorí „musia" všetko zariadiť aj bez ohľadu na to, čo nám naše telo hovorí. Práve táto energia nám môže chýbať vtedy, keď imunitný systém potrebuje bojovať proti vírusom a baktériám.

Chrípkové epidémie na jeseň a na jar preto postihujú masy ľudí, pretože vírusy a baktérie majú ľahkú cestu cez energeticky oslabené...
zdroj: google.com

Chrípkové epidémie na jeseň a na jar preto postihujú masy ľudí, pretože vírusy a baktérie majú ľahkú cestu cez energeticky oslabené imunitné systémy. Nie je to len o lepšom množení sa vírusov v tomto období. Vírusy a baktérie nás obklopujú celý náš život a imunitný systém nás každú sekundu stráži od týchto malých votrelcov. Tento mohutný ochranný systém pre svoju správnu prácu potrebuje množstvo faktorov.

Dôležitým z nich je dostatok energie, ale aj dostatok správnych látok, ktoré denne príjmeme v strave. Preto je v tomto období viac ako inokedy potrebné zásobiť náš organizmus dostatkom potrebných vitamínov, minerálov, enzýmov, ale ďalších látok pre jeho správne fungovanie. Taktiež je potrebné dopriať nášmu telu dostatok času na regeneráciu po každodennej naháňačke, či cvičení alebo športovom výkone.

Poďme na konkrétne kroky, ako sa pripraviť na jeseň.

Výrazne zvýšte príjem prírodných vitamínov a minerálov zo stravy, najmä zo smoothies, ovocných a zeleninových štiav, či olejov. Bohatým zdrojom prírodného vitamínu C je najmä šťava z Aceroly a Rakytníka.


 

Spolu so šťavami odporúčam zaradiť do tohto obdobia včelý peľ a včeliu materskú kašičkuZ včelej materskej kašičky si môžete urobiť každý druhý týždeň regeneračnú kúru. Stačí, keď ju vmiešate do lyžičky medu a pomaličky zjete. Včelí peľ nech sa Vám stane každodenným spoločníkom. Môžete si ho vmiešať taktiež do medu, ale aj do jogurtov, obilných kaší, či čaju. Osobne považujem včelý peľ za najlepší prírodný multiminerál, ktorý vôbec môžete kúpiť.

Teraz nie je čas na razantné detoxikácie. Čistenie tela prirodzene zabezpečte radšej dostatočným prísunom vlákniny v strave. Aby Vás listové šaláty v tomto období neschladzovali, polievajte ich dostatočne cennými olejmi - štajerským tekvicovým olejom, ale aj ľanovým, olivovým, či konopným olejom.

Z bylinkovej ríše môžete využiť prirodzené harmonizátory a adaptogény organizmu. Medzi najlepšie patrí Leuzea šuštivá spolu v kombinácii s Aráliou mandžuskou. Ďalšími skvelými bylinnými harmonizátormi sú Whithania somnifera (indický žen šen), Sekvojovec mamutí, ale aj Schizandra čínska. Môžete ich doplniť do rôznych bylinkových čajových zmesí. Využiť však môžete aj komplexnú bylinkovú kúru K09A na imunitu.

Doplňte svoj jedálniček aj o rôzne rastlinné proteíny. Osobne odporúčam rastlinné proteíny namiešané z viacerých rastlinných druhov, obohatené o energiu klíčkov a zelených štiav. Moje obľúbené sú RAW Protein & Greens Organic od americkej firmy Garden of Life. Sú neskutočne skvele namiešané a dodajú Vášmu telu skutočne veľké množstvo dobre využiteľných živín.

Imunitný systém v tomto ročnom období môžu výrazne zaťažiť aj alergény, ktoré sa vzhľadom na vlhké počasie môžu doma podstatne namnožiť. Ich pôvodcami sú bytové plesne a roztoče, nachádzajúce sa v bytovom prachu. Ak je u Vás v príbytkoch množstvo týchto alergénov, imunitný systém nestačí bojovať zároveň s nimi a taktiež bakteriálnymi nákazami. Preto sa snažte udržať vlhkosť vzduchu doma medzi 40% až 60%. V tomto intervale plesne môžete udržať pod kontrolou. Nezabúdajte, že kúpelňa môže byť zdrojom plesní, keďže vlhkosť vzduchu je tu oveľa vyššia. Pri problémoch odporúčam dať do kúpelne poriadny odvhčovač.

Z byliniek Vám môže pri alergiách skvele pomôcť osvedčená kúra z gemmoterapie, a to tinktúra z Plamienky zamatovohlúbikovej spolu s tinktúrou z púčikov P8 ríbezľa-kalina-rozmarín .

Osobne po skúsenostiach v našej rodine odporúčam v tomto období pravidelne užívať Reishi hubu. Keď sa pre ňu rozhodnete, majte na pamäti, že na trhu je množstvo nekvalitnej a málo koncetrovanej Reishi. Preto pri výbere sa orientujte na kvalitu. My používame Reishi z Malajzie od firmy Daxen, s ktorou sme maximálne spokojní.

Viac ako inokedy v tomto čase regenerujte.

Keď ste unavení, musíte oddychovať, lebo inak aj najlepšia strava a najlepšie prírodné prípravky Vám nezabezpečia dostatok energie pre odolný imunitný systém.

Verím, že týchto pár jednoduchých rád Vám pomôže zvládnuť nadchádzajúce krásne ročné obdobie plné farieb bez chorôb. Krásnu jeseň Vám praje.

Ing.Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Orgonitové harmonizéry - Orgonity

Prvý, kto túto energiu pomenoval bol Dr. Wilhelm Reich, rakúsky psychiater a vedec v rokoch 1930 - 1940. Preukázal existenciu tejto energie a...

12.6.2010
6725 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní