Rozprávanie o čaji, bylinkách a zdraví I.

4477 zobrazení

V jednom z našich mnohých rozhovorov , keď sme sa bavili o čaji, povedal si mi veci , ktoré ma trochu šokovali, vlastne vtedy vznikla aj...
zdroj: google.com

V jednom z našich mnohých rozhovorov , keď sme sa bavili o čaji, povedal si mi veci , ktoré ma trochu šokovali, vlastne vtedy vznikla aj myšlienka urobiť s tebou tento cyklus článkov. Takže ako je to s tým studeným zeleným čajom, kedy si o ňom hovorí ako o jedovatom hadovi ?

Rád odpoviem na túto otázku neskôr, myslím si, že z hľadiska korektnosti, by bolo najskôr potrebné o čaji pohovoriť viac, a potom v kontexte dať odpoveď aj na túto otázku. Takže ak súhlasíš, môžeme tento náš dnešný rozhovor venovať čaju.

O čajoch sa toho už napísalo veľa, mňa by ale zaujímalo ich triedenie do jednotlivých druhov

Čajov poznáme tisícky druhov, ale na počiatku všetky pravé čaje pochádzajú z čajovníka (rod Camellia). Čajovníkov je niekoľko desiatok druhov a najznámejší je asi čajovník čínsky (Camellia sinensis). Tento vždy zelený krík sa v Ázii pestuje už celé tisícročia, pestuje sa aj v trópoch a subtrópoch celého sveta.

Najvýznamnejší producenti čaju sú Číňania, Japonci , Indovia, ale aj Srí Lanka, Vietnam, Taiwan, Indonézia sú významní producenti čajov. Nesmiem zabudnúť ani na slávne himalájske čaje z oblasti Nepálu a indického Darjeelingu. Čajovník aktívne produkuje lístky viac ako 30, 40, 50 rokov, ale v Ázii nájdeme aj 100 ročné čajovníky, z ktorých sa zbierajú lístky. Z tohoto zeleného čajovníka potom vznikajú rôznym spôsobom spracovania rôzne druhy čajov.

Niekto má rád zelený čaj, iný ale preferuje čierny alebo červený...

Poviem to len veľmi zhruba a skrátene, pretože len toto je téma na niekoľko článkov. Čajové lístky po odtrhnutí z kríka začínajú prirodzene oxidovať - fermentovať. Podľa toho ako dlho sú lístky podrobené tomuto fermentačnému procesu, čaje delíme na zelené čaje, kde je hneď na začiatku spracovania zastavená fermentácia rôznym spôsobom, a to buď teplom, kde sa čajové lístky sušia na mega wokoch alebo parou, čím sú známe najmä japonské čaje.

Biely čaj je vlastne zelený čaj, len lístočky čaju sú mladé, ešte nerozvinuté, tieto sa nechávajú ovädnúť, aby sa odparila voda. Potom sa sušia a takto vzniká budúci jemný lahodný nápoj. Biele čaje sú skrátka čajová lahôdka.

Takým medzistupňom medzi zelenými a plne fermentovanými čajmi sú oolongy (úlongy), to sú čiastočne fermentované čaje. Podľa oblastí a tradície, kde sa spracováva, sa nechávajú viac či menej, ale vždy len čiastočne fermentovať. U nás je oolong na škodu dosť málo skúšaný milovníkmi čaju, je však vynikajúci. Odporúčam ho vyskúšať.

Úplne fermentovaný čaj je čierny čaj. Červený čaj je vlastne tiež čierny čaj. Procesom fermentácie sa mení celá chémia budúceho nápoja, preto má opodstatnenie vyrábať celé spektrum čajov. Zaujímavé sú tzv. čaje Pu-Erh známe medzi našou nežnejšou polovičkou ľudstva ako odbúravače tukov. Ešte jedna zaujímavosť k Pu-Erhom, čím sú staršie, tým sú lepšie, tak ako kvalitné archívne víno. Lisovanými Pu-Erhmi sa v Ázii platilo ako peniazmi. Ale o týchto veciach je napísaného už mnoho.

Dobre, poďme teraz k liečivým účinkom čaju

Poďme, ale najskôr musíme podotknúť, že len správna príprava a následne správna konzumácia urobí z tohto lahodného nápoja aj liečivý nápoj. A tu sa dotkneme aj tvojej predchádzajúcej otázky s tým jedovatým hadom. Takže platí zásada, že napr. zelený čaj sa nesmie zalievať vriacou vodou, ale len cca 70 až 80 stupňovou vodou. Čím je čaj kvalitnejší, tým sa lúhuje kratšie, cca 1 minútu. Pri viac nálevových kvalitných čajoch prvý nálev zalejeme na cca 30 sekúnd až minútu, dá sa trochu väčšie množstvo čaju a dbáme aby čajové lístky nevychladli pokiaľ nezalejeme ďalší nálev, najlepšie v keramickom čajníku.

Práve človek, ktorý zasvätil čaju celý svoj život mi povedal, že zelený čaj sa smie piť len pokiaľ nevychladne. Vychladnutý studený zelený čaj je lepšie vyliať, lebo je ako jedovatý had. Všetky pozitívne vlastnosti sa stratia a zmenia sa na negatívne. Zamyslíme sa, koľkým z nás bolo ťažko po vypití vychladnutého zeleného čaju. Aj jedno mongolské príslovie potvrdzuje slová tohto človeka a hovorí o vychladnutom zelenom čaji ako o jede. Toto platí len pre vychladnutý zelený čaj. Nemám dôvod neveriť tomuto človeku, ale je len na tvojich čitateľoch, či túto jeho radu príjmu a akceptujú alebo nie. V našej ponuke máme však aj jeden druh zeleného čaju, ktorý sa môže aj na studeno, je to nový čínsky čaj Lu Xue Ya z roku 2003, rovnako dobre sa lúhuje v studenej i teplej vode.

Kúzlo čaju je ale aj v tom, že by sme sa mali pri ňom v dnešnej uponáhľanej dobe aspoň na chvíľu zastaviť a dopriať si odpočinok aj pre nášho ducha. Preto pitie, ale aj príprava čaju by mal byť pre nás taký malý rituál, ktorý nám umožní počas dňa na chvíľu „vypnúť". Keď to takto budeme robiť, nestane sa nám, že na čaj zabudneme.

Takže treba zabudnúť na náš „zabudnutý" vychladnutý zelený čaj?

Ja po rade tohto človeka, ktorého síce nebudem menovať, tiež odporúčam nepiť „zabudnutý" zelený čaj.

Pozrime sa do Ázie. Japonský alebo čínsky čajový obrad je niečo viac ako len pitie nápoja. Je to meditácia s čajom. Je to nástroj na posun nášho ducha opäť trošku ďalej. Keď uvaríme čaj a zabudneme naň, znamená to, že sme v zhone a že by bolo dobré dopriať si chvíľu oddychu pri šálke čaju. Nič tým nestratíme. Naopak vidím v tom len samé pozitíva. Pri vedomom pití čaju, môžeme okrem krátkeho duševného relaxu, naozaj vychutnať tento lahodný nápoj. Takto postupne zistíme rozdiely v čajoch, v ich kvalite a v ich rozmanitých chutiach. Ak to budeme takto robiť, bude pre nás čaj naozaj ten zázračný liečivý nápoj s množstvom antioxidantov, minerálov, vitamínov, aminokyselín a navyše ako bonusom povzbudzujúcim teínom pre našu dobrú výkonnosť.

Niekedy je naozaj náročné sa v práci len tak zastaviť, takže nie je ani čas zalievať sypané čaje, ale pitný režim

Súhlasím, že doba je uponáhľaná, ale ver mi, je naozaj potrebné vedieť sa občas „zastaviť". Môžeme piť hektolitre čaju a myslieť si, že si znížime krvný tlak alebo že sa vyhneme rakovine, ale pokiaľ sa neprestaneme prepínať a nebudeme žiť viac harmonicky, potiaľ problém bude v nás pretrvávať. Tak isto aj mýtus o zložitej príprave sypaného čaju je naozaj len mýtus. Pokiaľ má človek doma poriadny bylinkáč, alebo kvalitný keramický čajník so sitkom na prípravu sypaného čaju, príprava sypaného čaju nebude o nič dlhšia ako čaju porciovaného. Navyše sa vyhneme pitiu väčšinou lacných smetí, ktorým sa čaj ani nedá hovoriť a to už vôbec nehovorím o nálevových vreckách v pochybných kvalitách pri lacných porciovaných čajoch, ktoré sa pekne vylúhujú do nášho čaju.. Nechcem zovšeobecňovať, existujú aj kvalitné porciované čaje, ale tie nezoženieme za 50 centov v hypermarkete.

Čo sa týka pitného režimu, je naozaj veľmi dôležitý pre správne fungovanie nášho organizmu. Preto spojme príjemné s užitočným a objavme kúzlo tohto skvelého nápoja, ktorý nám ponúka okrem chute aj oddych a my potom nebudeme musieť piť zabudnuté čaje. Veď nie náhodou sú stále populárnejšie a už aj cenovo dostupnejšie takzvané kvitnúce čaje, alebo čajové ruže. Mnohí z nás si ich zamilovali, keď uvideli proces „zrodu" čaju On- Line. Pred našimi očami sa po zaliatí v našom hrnčeku rozvíja čajová ruža a očaruje nás svojou krásou. Na vlastné oči vidíme živý čaj, a to najcennejšie z týchto kvitnúcich čajov je práve ten okamih pohody, ten krátky relax, ktorý pri čajovej ruži prežijeme.

A čo čaje, ktoré nie sú z čajovníka?

Na tie samozrejme nemôžeme zabudnúť. Veď kto z nás, keď bol chorý, neochutnal bylinkový čaj z našich lúk a strání, či skvelý africký rooibos, čistý alebo ochutený rôznymi darmi prírody, či rôzne ovocné čaje zo sušeného ovocia a korenín. Čajovne, obchodíky so zdravou výživou, bylinkárne ponúkajú už aj u nás skvelý sortiment kvalitných čajov z celého sveta, a tak je už len na nás, aby sme začali trochu experimentovať a nebáli sa preniknúť do tajomstiev čaju. Smútiť nemusia ani tí, u ktorých nie sú takéto predajničky. Sme v ére internetu a objednať sa dá kvalitný čaj aj cez internet aj na našom portáli človek nájde viac ako 500 druhov bylín a rôznych čajov z celého sveta.

Dotkol si sa bylinkových čajov z našich lúk. Hovorí sa, že človek by mal piť bylinky len zo svojho okolia, zo svojho prostredia, v ktorom žije.

Odpoviem na túto tvoju otázku trošku okľukou. Vždy odmietam zovšeobecňovanie, pri akejkoľvek téme, ale najmä v otázkach zdravia. Každý z nás je iný. Naozaj sme každý veľmi rozdielny. Ani jeden človek nevidí napríklad žltú farbu rovnako. Pre niekoho je umenie gýčom, pre druhého je gýč umením. Pozrime sa len do našich obchodov, čo ponúkajú. Často si hovoríme, že kto túto blbosť môže kúpiť a tá blbosť sa kúpi a ešte dokáže urobiť niekomu radosť.

Podobne je to aj s tými našimi bylinkami a nejedná sa len o bylinky, ale aj o potraviny všeobecne. Ľudia majú často sklon k extrémizmu. Zjedia hocičo, ale bylinka musí byť len z horného konca dediny. Poznám ľudí, ktorým pomáhajú domáce bylinky, ale poznám ľudí, ktorým pomáhajú ajurvédske čaje z himalájskych bylín. V súčasnej dobe, keď celý svet je globalizovaný je aj nemožné požívať len domáce potraviny či byliny. Veď kto z nás ešte nejedol ryžu v domácich jaterniciach či ananás, pomaranče, kari korenie a milióny ďalších potravín, ktoré nie sú od nás. Myslím si, že naša matka Zem a jej dary sú tu pre nás všetkých bez rozdielu odkiaľ pochádzame. Ten základný problém, a to otázka nášho zdravia a choroby, pohody a nepohody je viac v našej hlave, ako niekde inde.

Vychutnajme si preto skvelé zelené, biele, čierne čaje z Ázie, ale aj z celého sveta, veď čaj je vlastne tiež len bylinka. Obdarujme sa skvelým rooibosom z Afriky, či Vilcacorou z amazónskeho pralesa. Pokojne sa liečme kórejským, sibírskym, či indickým Žen-šenom či skvelým Aloe vera, ktoré dokáže tak fantasticky harmonizovať náš metabolizmus. V kľude si sadnime aj nad šálkou dobrej kávy či kakaa z Južnej Ameriky, či Afriky.

Extrémizmus vždy bol a bude nebezpečný nielen pre nás, ale aj pre naše okolie. Toto je ale téma na samostatný rozhovor. Tak v tých pár vetách som ti snáď na tú otázku odpovedal.

Ok, tak na záver dnešného rozhovoru nám ešte povedz svoj obľúbený čaj.

Mám veľa obľúbených čajov, preto nemôžem vyzdvihnúť len jeden. Závisí od momentálnej situácie, aký čaj si vyberiem. Riadim sa tu predovšetkým svojou intuíciou. Pre labužníkov čaju by som odporučil určite skvelú Taiwanskú zelenú Gabu alebo Gaba oolong. Momentálne som sa zamiloval do výborne ochuteného rooibosu z Čajovne dobrých ľudí pod názvom Tantra, ktorý tiež máme v našej ponuke. Veľmi rád mám však aj mätový bylinkový čajík z našej záhradky, ktorý občas dopĺňam šalviou, medovkou a lipou.

Na záver by som chcel rozbiť ešte jeden mýtus, a to sladenie, alebo nesladenie čaju. Ak si potrebujete osladiť čaj, v pohode si ho oslaďte, to najdôležitejšie je, aby ste si ho VY vychutnali, lebo len vy poznáte svoje chuťové poháriky a nikto iný. Ak si čaj prisladíte medom, med pridávajte až keď teplota čaju klesne zhruba na 40 stupňov Celzia, aby sa nezničili enzýmy obsiahnuté v mede. Ak prisladzujete čaj cukrom, voľte radšej trstinový hnedý cukor ako biely. Čaj sa však dá prisladiť aj stéviou cukrovou, čo je bylinka super vhodná aj pre diabetikov. Ak čaj nesladíte a tak Vám chutí, aj tak dobre .

Pokračovanie na budúce...

S Ing. Pavlom Machničom sa rozprávala Katka Bednářová z www.putnici.sk

Mohlo by vás zaujímať

Jarná očista s Maitrankom

Objavenie a ochrana pred artériosklerózou patria k najväčším pionierskym výkonom Hildegardinej náuky o liečiteľstve, pretože v 12....

23.3.2011
3681 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní