Staré recepty na krásu

14015 zobrazení

Receptov na krásu je veľmi veľa. Všetky čerpajú z čistých prírodných a liečivých surovín. Ich príprava je jednoduchá. Sú lacné a dostupné pre nás všetkých. Zozbierali sme pre Vás niekoľko krátkych jednoduchých a starých rád, inšpirovaných prírodou.

„Všetky vrchy, pohoria, všetky lúky a lesy sú prirodzené lekárne.
zdroj: google.com

„Všetky vrchy, pohoria, všetky lúky a lesy sú prirodzené lekárne."

                                                                                                  Paracelsus

Ústna voda
Do pol litra vriacej vody pridajme 15 g nasekaných mätových listov. Krátko povarme a nechajme lúhovať pol hodiny. Sceďme a používajme ako bežnú ústnu vodu.

Šalviová ústna voda
3 lyžice posekanej vňate šalvie a po 1 lyžici kvetu rumančeka a vňate yzopu dáme do pol litra vody, uvedieme do varu, vychladíme a precedíme.
Ústnu vodu používame pri krvácaní ďasien, pri ich bolestiach, vždy po umytí zubov.

Zápal ďasien
Zmiešame rovnaké diely prasličky, šalvie, mäty. 4 lyžice zmesi necháme krátko zovrieť v pol litra vody a prikryté necháme vylúhovať. Precedíme a vlažný odvar držíme opakovane v ústach.

Biele zuby
Na bielenie zubov používame listy šalvie. Taktiež nám zbelejú, ak si ich občas vyčistíme listami čerstvého špenátu.

Maska proti vráskam
Uvarený zemiak rozmixujeme s vrchovatou lyžicou jogurtu. Nanesieme na tvár, necháme pôsobiť dvadsať minút a opláchneme. Pleť sa nám krásne vyhladí.

Na rozšírené póry
Uvarme si kúsok žltého melóna (asi ako päsť), rozmixujme ho s lyžicou čerstvej smotany. Zmes nanesme na tvár a nechajme pol hodinku pôsobiť. Potom opláchnime vlažnou vodou.

Maska na akné
Pripravíme si zmes z jablka a medu. Jablko zbavíme šupky a jadierok, nastrúhame ho alebo rozmixujeme, pridáme 4 kávové lyžičky medu a nanesme na tvár. Po desiatich minútach opláchneme vodou.

Pomoc pri mastnej pleti
Maska je vhodná na pokožku, ktorá sa leskne. Dielik pomaranča zbavíme vonkajšej blanky, rozpučíme ho vareškou, pridáme dve lyžice nízkotučného jogurtu, dobre premiešame a nanesieme na tvár. Po pätnástich minútach opláchneme.

Popáleniny od slnka
Do troch lyžíc olivového oleja pridáme lyžicu jablčného octu a desať kvapiek levanduľového oleja. Premiešame a dáme do fľaše. Necháme na teplom mieste (nie v chlade). Nanášame na pokožku, ktorú olej hojí a má aj chladivé účinky.

Pekné ruky
Ak chcete mať hladké ruky, potierajte si ich zmesou olivového oleja s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

Hladké chodidlá a päty
Na zmäkčenie stvrdnutej kože na chodidlách a pätách sa používa „maska" pripravená z veľkého uvareného a popučeného zemiaku, ktorý zmiešame s dvoma lyžicami medu a malou šálkou silného zeleného čaju, ktorý nescedíme. Zmes nanesieme na chodidlá, silne vtierame do miest so zatvrdnutou kožou.

Opuchnuté nohy
Vyskúšajme obklad z čerstvých zemiakov, ktoré do seba opuchy doslova „nasajú". Zemiaky nakrájame na tenké kolieska. Nohy nimi obložme, prípadne jemne upevnime pomocou obväzu. 

Nohy, ktoré „nevoňajú"

Každý večer (počas celého týždňa) kúpme nohy v umývadle s vlažnou vodou, do ktorej pridáme pár kvapiek esenciálneho šalviového oleja. Po kúpeli chodidlá osušme a potrime zmesou, ktorú pripravíme nasledovne: do mikroténového vrecúška dáme polievkovú lyžicu kypriaceho prášku do pečiva, pridáme 2 kvapky šalviového oleja a dôkladne pretrepeme. Tento prášok má antibakteriálny a deodoračný účinok, preto ho môžeme dať aj na noc do obuvi.

Nadmerné potenie
Pripravíme si čajovú zmes z dvoch dielov vňate šalvie a z jedného dielu vňate alchemilky a z jedného dielu prasličky. Pijeme 7 - 10 dní.

Zapareniny
Zo sušených lupienkov ruží pripravíme jemný prášok a zasypávame ním postihnuté miesta.

Krásne vlasy
Vyskúšajme prírodnú masku z mierne zahriateho olivového oleja, ktorú nanesieme na vlasy pol hodiny pred umytím. Potom ich umyme ako obyčajne. Miesto olivového oleja môžeme použiť aj jojobový olej alebo kokosový olej. Vnútorne užívajme tekvicový olej najlepšie v rôznych zeleninových šalátoch. Je veľmi bohatým zdrojom zinku, ktorý je výborný pre zdravé vlasy, pokožku a nechty.

Suché a polámané končeky vlasov
Končeky vlasov skúsme potrieť zmesou, ktorú si pripravíme z jedného vaječného žĺtka zmiešaného s pol šálkou olivového oleja. Vlasy prikryme mikroténovým vrecúškom alebo fóliou, zabaľme do uteráku a necháme pôsobiť aspoň hodinu. Potom ich umyme.

Mastné vlasy
V litri teplej vody rozpustíme dve lyžice kuchynskej soli, necháme schladiť a slaným roztokom zmyjeme vlasy. Potom opláchneme.

Lesk vlasov
Možno vás prekvapí zábal, ktorý si pripravíme z ušľahanej čerstvej smotany (asi jedna šálka) a z jedného zrelého banánu. Pripravenú zmes nanesme na vlasy, dobre premasírujme (aj pokožku hlavy)a nechajme pôsobiť desať minút, potom opláchneme.
Tento zábal môžeme použiť aj na vlasy oslabené po dovolenke pri mori, vysušené chlórom z bazénov, častým farbením alebo fénovaním.

Dúfame, že Vás mnohé z týchto babských receptov potešia a oživíte ich pre Vašu krásu a dobro ;-)

Zozbierala ich pre Vás Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Zahoďte akné konečne do koša a buďte krásne.

Samozrejme aj mnohí chlapci sa trápia s akné, preto chcem povedať, že aj ich pri radách nevynechám. Keďže viem, aký je veľký problém s...

8.11.2016
19706 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní