Syndróm nepokojných nôh - môže vám pomôcť prírodná liečba?

12055 zobrazení

Máte za sebou ďalšiu bezsennú noc a prechádzanie po byte? Chceli by ste v pokoji spať a len si natiahnuť nohy a nechať ich ležať? Tie však pália, mravčia v nich a nemôžete to vydržať. Počuli ste už o syndróme nepokojných nôh? Vyskúšajte pomoc z prírody a zmiernite svoje ťažkosti.

Syndróm nepokojných nôh sa prejavuje hlavne v noci, v spánku, alebo keď chcete pokojne ležať a odpočívať. S nepríjemným mravčením a...
zdroj: google.com

Syndróm nepokojných nôh sa prejavuje hlavne v noci, v spánku, alebo keď chcete pokojne ležať a odpočívať. S nepríjemným mravčením a pálením v nohách to však ide len ťažko. Máte nutkanie hýbať nohami, naťahovať ich, chvíľu ich pokrčiť alebo si stúpnuť a snažiť sa to „rozchodiť“.

U koho sa syndróm objavuje

Bolesť, spolu s pohybom, na chvíľu odznejú, ale akonáhle sú nohy zase v pokoji, opäť prichádza. Syndróm nepokojných nôh je ochorenie neurologického charakteru a rozhodne by ste ho nemali podceňovať. Podľa štatistík najviac trápia ženy v produktívnom veku, ale objaviť sa môže aj u tehotných. O niečo menej prípadov je diagnostikovaných u mužov, mladistvých a dokonca aj u detí.

Príznaky nepokojných nôh

Tento syndróm so sebou prináša niekoľko príznakov, medzi nimi napríklad spomínané mravčenie, brnenie, svrbenie, ale aj často sa objavujúci pocit ťažkých nôh. Niekoho potrápia aj opuchnuté nohy, prípadne nutnosť vstať z postele a chodiť. Ďalším príznakom je bolesť lýtok, pocit napätia v nohách a tiež zvýšená tvorba žiliek, tzv. metličiek. Syndróm nepokojných nôh nepriaznivo ovplyvňuje kvalitu vášho života, či už z dôvodu dlhodobej nespavosti, prípadne nemožnosti dlho sedieť alebo treba cestovať.

Ďalšie príznaky

  • Pocit slabých nôh
  • Tras nôh
  • Studené končatiny
  • Tvorba varixov
  • Pocit štiepania alebo šteklenia
  • Šklbanie nôh v spánku

Diagnostika je na mieste

Medzi hlavné príčiny nepokojných nôh býva často uvádzaná dedičnosť. Syndróm však súvisí aj s inými ochoreniami a môže byť sprievodným príznakom chudokrvnosti, nedostatku železa alebo problémov s obličkami, ale najmä stresom. Stres na nás útočí zo všetkých strán. Aj teplo alebo veľký chlad stresujú náš organizmus. Najlepším spôsobom, ako účinne bojovať so syndrómom nepokojných nôh, je včasná diagnostika. K tej pomáha vyšetrenie krvi alebo vyšetrenie, monitorujúce spánok. Návšteva lekára výrazne zvyšuje šance na vyliečenie. Vyskúšajte aj prírodnú liečbu, od lipozomálnych vitamínov po kombináciu tinktúr zameraných na regeneráciu a upokojenie nervového systému, a to  Cedof + ježibaba guľatohlavá + javor poľný . Vhodné je doplniť ich tiež užívaním poriadneho vitamínu B-komplex. Okrem iného zvýšte aj príjem kyseliny listovej.

Ako účinne bojovať

Dôležitým krokom, ako sa zbaviť tohto syndrómu, je zmena životného štýlu. Najmä rôzne druhy stresu majú vplyv na zníženú tvorbu jedného z najdôležitejších hormónov, serotonínu, ktorý je dôležitým inhibítorom (o.i. tlmí rozrušený nervový systém). Dôležité je teda upokojenie nervového systému, čo nie je často jednoduché, pokiaľ je ovplyvnený hormonálne. Preto odporúčam prírodný prostriedok Antistres komplex , ktorý sa odporúča pri problémoch so zníženou produktciou serotonínu. 

Serotonín má priamy vplyv na tvorbu melatonínu, preto ak je málo serotonínu, je aj nedostatočná hodnota melatonínu, a tým aj zlý spánok.

Dôležité je  doplnenie potrebných vitamínov, napríklad v podobe lipozomálneho vápnika ale najmä celkovej zmeny stravovania. Je to dôležité preto, lebo viac ako 90% serotonínu sa tvorí v tráviacom trakte. Preto pri tomto syndróme viete, že aj Váš tráviaci trakt má problémy.

Odporúča sa výrazne znížiť príjem kofeínu a tiež alkoholu, ktorého nadmerné užívanie má negatívny účinok na tráviaci trakt. Na základnú stabilizáciu tráviaceho traktu odporúčam čaga koncentrát – nie podľa návodu, ale 1-2x denne polovicu kávovej lyžičku extraktu do 2 deci vody a vypiť nalačno . Po preliečení stačí na prevenciu čaga dlhodobo 1x denne navečer.

Zaraďte do svojho denného programu obľúbený šport, a to aspoň na 30 minút denne. Skvelým spôsobom prirodzeného pohybu je aj prechádzka. Doprajte si tiež pravidelnú masáž nôh, ktorá ich dostatočne prekrví.

prechádzka

Vyskúšajte tiež

  • Jazdu na bicykli alebo doma na rotopede
  • Meditácia a relaxačné cvičenia
  • Doplnenie potrebných vitamínov a minerálov
  • Zahriatie alebo naopak ochladenie nôh (je potrebné prekrviť cievy v nohách)
  • Otužovanie

Zamerané na vitamíny

Doplňte potrebnú dávku horčíka a železa. Vďaka horčíku sa môžete zbaviť opuchu a jeho užívanie vás zbaví nepríjemných kŕčov a pnutia v nohách. Vyskúšajte lipozomálne magnézium. Železo je dôležité aj pre zvýšenie vašej koncentrácie, napomáha od bolestí hlavy a celkovo znižuje únavu tela. Účinne rieši problémy so svalovým aparátom a podporuje krvotvorbu. Využite lipozomálne prírodné železo.

Vyvážený jedálniček

Ako sme už spomenuli, strava má výrazný vplyv na zdravý tráviaci trakt. Črevná mikrobiota je u mnohých ľudí v súčasnom svete zlá. Preto do svojho jedálnička zaraďte aj dostatočné množstvo ovocia a zeleniny, aby sa podporila správna mikrobiota dostatkom vlákniny. Skvele fungujú napríklad paradajky, papriky, brokolica, citrusy a aj šaláty. Vyberajte si zelené potraviny a nezabúdajte ani na orechy, semienka a klíčky. Skvele vám poslúžia aj zdravé oleje, vyskúšajte napríklad ľanový a tekvicový olej. Antioxidanty do svojho tela doplňte napríklad pomocou čučoriedok. Odporúča sa tiež doplniť vitamín P, teda rutín. Ten je obsiahnutý v pohánke.

Prírodná liečba pomocou byliniek

Zo sušených byliniek vyskúšajte medovku, harmanček a tiež valeriánu lekársku vo forme čajov. Valeriánu však neužívajte bez prerušenia dlhšie ako 3 týždne. Potom je nutná aspoň týždňová prestávka. Ostatné horeuvedené prírodné prostriedky a vitamíny môžete brať aj dlhododobo.

Ako sme už spomínali vyššie, vyberajte si bylinky, ktoré pôsobia na nervový systém a majú za úlohu ho upokojiť a regenerovať. Vyskúšajte bylinky pre relaxáciu a lepší spánok. Ak nemáte problémy s nízkym tlakom, vyskúšajte aj čaj z kvetov a listov vrbovky úzkolistej. Tento čaj neobsahuje kofeín, upokojuje myseľ, pomáha pri problémoch so stresom a pôsobí antidepresívne.

Každý zdravotný problém signalizuje, že v našom tele nie je niečo v poriadku. Taktiež je dôležité sa pozrieť na daný problém komplexne, lebo často len komplexné riešenia prinášajú potrebnú pozitívnu zmenu. Jednotlivé, samostatné riešenia bývajú často pre človeka sklamaním.

Dúfam, že naše rady pomôžu mnohým ľuďom s týmto nepríjemným problémom.

Mohlo by vás zaujímať

Imelo biele - mýtická rastlina s výnimočnými liečivými účinkami

slovensky: Imelo biele, latinsky: Viscum album, česky: Jmelí V tomto článku sa dozviete: Pôvod Imela bieleho Zber Imela bieleho Liečivé...

2.6.2022
66338 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní