Vrbovka úzkolistá - kráľovná horských lúk

22246 zobrazení

Pamätáte sa ako pred 10-mi rokmi po veternej smršti celé naše Vysoké Tatry zakvitli na ružovo-fialovo? Práve to spôsobila zakvitnutá vrbovka úzkolistá. Ako liečivá rastlina sa vrbovka úzkolistá objavuje v herbároch už v 16. storočí. Potom na nejaký čas upadla do zabudnutia. No dnes patrí medzi najvyhľadávanejšie byliny u mužov aj žien. Právom sa jej pripisuje prívlastok – kráľovná horských lúk.

Čo sa v článku o vrbovke úzkolistej dočítate:   	Výskyt vrbovky úzkolistej 	Účinky vrbovky úzkolistej 	Účinky vrbovky úzkolistej na...
zdroj: google.com

Čo sa v článku o vrbovke úzkolistej dočítate:

slovensky: Vŕbka úzkolistá, latinsky: Chamerion angustifolium, česky: Vrbka úzkolistá, Vrbovka úzkolistá, ľudový názov: Kyprina, Vrbovka

Výskyt vrbovky úzkolistej

V dnešnom článočku sa povenujeme veľmi vzácnej bylinke, a tou je Vŕbka úzkolistá. V našej prírode sa vyskytuje niekoľko druhov vŕboviek. Môžete ju nájsť na lúkach, lesných čistinách a otvorených slnečných miestach. Rastie v stredných a vyššich polohách na okraji lesov, na horských čistinách a lúkach. Vŕbka je trváca bylina, 50–200 cm vysoká, listy sú podlhovasté, kopijovité, 10–25 mm široké. Korunné lístky  ružovo-červené, vzácne aj biele. Kvitne od júna do septembra. Plodom je tobolka.

Účinky vrbovky úzkolistej

Hlavným liečebným a preventívnym uplatnením vŕbky je jej výborný účinok na močové orgány, ktorý sa osvedčil hlavne u mužov trpiacich na prostatu. Pri prvých príznakoch tejto choroby treba hneď začať piť čaj z vŕbky a ešte oveľa účinnejšia je táto bylinka v tinktúre. Aj stará ruská medicína v svojom čaji Ivan používa ako základ vŕbku úzkolistú.

Jej močopudné účinky poznajú nielen muži, ale aj ženy. Svojou močopudnosťou je osožná pri vysokom krvnom tlaku a všetkých srdcových chorobách.

Vrbovka úzkolistá má skvelé účinky aj na spánok

Málokto vie, že má vynikajúce účinky pri ľuďoch s nespavosťou. Uvoľňuje nervové napätie, prispieva k celkovej psychickej pohode. Tíši bolesti hlavy a podporuje zdravý spánok. To je jej naväčší prínos pre súčasnú dobu.

Rýchly a náročný životný štýl u väčšiny populácie nahnal množstvo ľudí do neriešiteľných problémov a porúch psychiky. Ľudia potom nielen nestíhajú, ale zároveň majú málo energie. Čudujeme sa, že sme unavení? Nemusíme sa, je normálne, keď telo nestíha, že potrebuje regenerovať. Práve vŕbka úzkolistá môže byť významným pomocníkom pri strese a náročnom psychickom tlaku, ktorý generuje táto doba.

Celodenný stres, viacsmenná prevádzka, ktorá narúša prirodzenný spánkový cyklus, je dôvodom aj toho, že čoraz viac ľudí trpí nespavosťou, príliš plytkým spánkom a ďalšími problémami spánku.

Pokiaľ však spánkový cyklus nie je taký, ako má byť, naše telo a myseľ sa dostatočne nezregenerujú a my biologicky starneme oveľa rýchlejšie, ako by sme chceli.

Vrbovka úzkolistá má skvelé účinky aj na spánok

Väčšina  ľudí, ktorí trpia nespavosťou, siaha po tabletkách, ale to je to najhoršie riešenie. Z byliniek na spánok ľudia užívajú najčastejšie valerianu lekársku vo forme tinktúry. Nevýhodou valeriany je však to, že ju môžeme užívať nanajvýš 3 týždne, potom ju treba vysadiť a urobiť si prestávku aspoň 7–10 dní, aby fungovala u vás dlhodobo.

Túto bylinku však veľmi dobre nahrádza práve vŕbka úzkolistá, ktorú môžeme konzumovať bez prestávky a mnohým z nás sedí a vyhovuje oveľa viac, ako spomínaná valeriana lekárska. Ako sme už spomínali, vrbovka úzkolistá je najúčinnejšia, ak je vymacerovaná a užívaná ako tinktúra.

Ako vidíte, vŕbka ma širokospektrálne zdraviu prospešné účinky. Aby sme kompletne doplnili zoznam jej blahodárnych účinkov, musíme spomenúť jej priaznivé pôsobenie na obranný systém organizmu pri bakteriálnych nákazach. Zároveň upokojuje podráždené sliznice dýchacích a tráviacich ciest.

Vrbovka úzkolistá čaj

Ak vás táto bylinka zaujala, ponúkame aj receptík, ktorý môžete vyskúšať nielen na močové ústrojenstvo, ale aj na uvoľnenie napätia a upokojenie mysle.

Recept bylinkára:

Do tejto osvedčenej zmesi dáme štyri diely vrbky, po dvoch dieloch vňate zo zlatobyle a pamajoránu a po jednom diele vňate z brezy, ľubovníka a medovky. Denne pijeme 2 šáločky tohto čaju.

Dnešná doba, ak ju chceme zvládnuť bez väčších problémov, si vyžaduje nielen terapeutický, ale aj preventívny účinok liečivých rastlín a ďalších prostriedkov (pohyb, zdravšia strava).

Práve vŕbka môže byť naším každodenným spoločníkom pri zdolávaní stresového sveta.

Už stačí len jedno, aby ste ju vyskúšali a aj s jej pomocou zvádali život ľahšie.

Mgr. Dagmar Machničová & Ing. Pavol Machnič, redakcia, www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Slnko, voda a pohoda

Milé dámy, vyzerá to tak, že počasie sa nám umúdrilo a konečne aj u nás bude leto. Teploty sa budú škriabať k 30o a nás to bude opäť...

5.7.2011
4399 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní