Z EU ani zo Slovenska nezmiznú liečivé rastliny

8046 zobrazení

V poslednom čase kolovalo po internete množstvo článkov na tému zmiznutia liečivých rastlín z našich bylinkární.

Zdravý svet založil na facebooku skupinu, ktorej sa podarilo získať kompetentné vyjadrenie kompetentného orgánu a chce aj týmto spôsobom...
zdroj: google.com

Zdravý svet založil na facebooku skupinu, ktorej sa podarilo získať kompetentné vyjadrenie kompetentného orgánu a chce aj týmto spôsobom poďakovať za jej zmysluplné pôsobenie. Silou skupiny a námetmi mnohých zo skupiny, sme sa dopracovali k tomu, že sa nám podarilo získať toto vyjadrenie ministerstva zdravotníctva SR, ktoré hovorí o tom, že liečivé rastlinky zostanú aj naďalej bežne dostupné na našom trhu.

Tu uvádzame plné znenie odpovede, ktorú sme dnes získali:

Vyjadrenie ministerstva zdravotníctva SR

Zákon č. 140/1998 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach v § 21b ustanovuje požiadavky na registráciu tradičných rastlinných liekov. Tento zákon sa nevzťahuje na bylinkárov a bylinkárne. Jednoducho povedané, bylinky sa nepovažujú za rastlinné lieky a bylinkárne sa nepovažujú za zdravotnícke zariadenia. Z uvedeného vyplýva, že prechodné obdobie, ktoré uplynie 1. 4. 2011 sa nevzťahuje na bylinky ani bylinkárne. 
Tradičné rastlinné lieky, na ktoré sa vzťahuje ustanovenie § 21b sa nesmú predávať v bylinkárňach a smú sa vydávať len vo verejných lekárňach.

Bylinky, ktoré si ľudia doteraz kupovali v bylinkárňach si ich budú môcť aj po 1. 4. 2011 naďalej kupovať v bylinkárňach a na tieto bylinky sa nebude vyžadovať ani po 1. 4. 2011 žiadna certifikácia.

Treba si však uvedomiť, že bylinky nie sú lieky. Ľudia, ktorí im veria, im môžu veriť naďalej.

Tlačové oddelenie ministerstva zdravotníctva SR.

Mohlo by vás zaujímať

Matuzalem krém

Matuzalem krém je moderný molekulárny krém novej generácie, ktorý ako jediný na trhu obsahuje molekulu života. Molekula života, je...

13.9.2011
15323 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní