Bacopa – poznáte jej liečivé účinky?

29849 zobrazení

V dnešnom článočku vám predstavíme liečivú bylinku, ktorej krásu určite poznajú ženy - milovníčky kvetov - najmä letničiek, ktorými zdobia v lete svoje okná a terasy. Často ju pestujú v závesných kvetináčoch, kde prevísa, pretože má kobercový rast.

V článku sa dočítate:   	Charakteristika bacopy 	Účinky bacopy 	Tinktúry z bacopy 	Pestovanie bacopy 	Recept z bacopy   slovensky: Bacopa,...
zdroj: google.com

V článku sa dočítate:

slovensky: Bacopa, latinsky: Bacopa monnieri, česky: Bacopa, iný (indický) názov: Brahmi

Nazýva sa aj biela vločka, vďaka svojej riave bielych kvietkov.

Málokto však vie, že je to nielen pútavá letnička, ale i liečivá bylinka na lepšie fungovanie nervov a mozgu.

Charakteristika bacopy

Bacopa je plazivá rastlina, ktorá sa vyskytuje v močiaroch a v blatistých pobrežiach. Jej listy sú okrúhlo-kopijovité, sukulentné, protistojné. Kvety má malé a biele, so štyrmi alebo piatimi okvetnými lístkami.

Vyskytuje sa v močaristých oblastiach v Indii, Nepále, na Srí Lanke, v Číne, vo Vietname. Druhotne sa rozšírila aj na Floride a v iných južných štátoch USA aj u nás.

Účinky bacopy

Jej účinok poznajú najmä tí, ktorí bojujú s problémom nespavosti. V súčasnosti je nespavosť stále častejšie spôsobená stresom, kedy sa nedokážeme uvoľniť a sme v neustálom napätí. Tento druh nespavosti však nemá väčšinou dlhé trvanie a zažil ju niekedy asi každý z nás.

Chronická nespavosť dokáže potrápiť však oveľa viac, pretože do bežného života zasahuje dlhodobejšie. Okrem únavy a nedobrého psychického rozpoloženia sa ľudia s chronickou nespavosťou sťažujú na časté bolesti hlavy. Pri týchto problémoch je vynikajúcim pomocníkom práve spomínaná bylinka.

Pri probléme so spánkom je nutné uvedomiť si, čo sa podieľa na tomto probléme. Môže to byť rozhodená dráha žlčníka, prípadne je to hormonálny problém. So všetkým sa dá niečo robiť. Žlčník môžeme podporiť pestrecom, hormóny môžeme taktiež do tela doplniť pomocou vhodných bylín.

Tinktúry z bacopy

Dnešný život je pre človeka veľmi náročný a prejavuje sa najmä v oblasti psychiky. Niekedy sa zlé životné situácie zídu koncentrovane a potom človek podlieha úzkosti, smútku a depresii. A tu nám podáva pomocnú ruku z gemmoterapeutík práve Bacopa.

Samozrejme jej môže pomôcť kombinácia bylín ako lipa, ľubovník bodkovaný. Existujú vynikajúce zmesi Cedof Epistop, ktoré riešia nervové problémy.

Bacopa je vynikajúca v kombinácii s Ginkom, pretože Ginko taktiež povzbudzuje činnosť srdca, mozgu, pamäť, priaznivo pôsobí pri problémoch so strácaním sluchu, pri šumení v uchu, stareckom trase, pri bolestiach hlavy, podporuje prekrvenie končatín.

Bacopa monnieri je teda vynikajúcim prírodným prostriedkom na zvýšenie duševnej výkonnosti a posilnenie schopnosti mozgu. Jej vynikajúce účinky spoznali tí, ktorí potrebovali podporiť pamäť, fungovanie mozgu a tí, ktorí boli nesústredení a snažili sa zlepšiť si koncentráciu.

Odporúčame všetkým, ktorí potrebujú viac "nakopnúť" mozog. Výborná je aj pre študentov. Preto maminy nezabudnite, že pre vašich študentov najmä teraz, pred maturitami, je tu pomôcka z prírodnej lekárne.

Používa sa na získanie lepšej mentálnej bdelosti, zlepšuje vzdelávanie a výkon, psychickú aktivitu.

Bacopa upokojuje myseľ a podporuje relaxáciu, zvyšuje syntézu proteínov a aktivitu v mozgových bunkách. Zlepšuje pamäť, znižuje úzkosť, nepokoj a senilitu. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov chráni telo pred škodlivými účinkami kyslíkových radikálov.

Je to diuretikum, má tonizujúce účinky, patrí medzi adaptogény. Pomáha pri liečbe astmy, chrapotu, duševných chorôb, epilepsie.

Táto bylina sa používa na obnovu pamäti, zlepšuje výkon reči a predstavivosti, zmierňuje nervové a duševné napätie. Užíva sa teda aj pri epilepsii, hystérii, nervových poruchách. Jej užívanie vám môže pomôcť k lepšiemu pocitu pohody v období nepokoja, úzkosti, nespavosti, únavy.

Bylina vyvoláva pocit pokoja, mieru koncentrácie a zároveň stimuluje nervovú činnosť. Používa sa tiež ako krv čistiaci prostriedok a je považovaná za užitočnú pre všetky zápaly, chronické kožné ochorenia, vysoké horúčky, stratu vlasov a kontrolu krvného tlaku.

Pestovanie bacopy

Ak by ste si ju chceli zadovážiť, bylinka sa dobre cíti na slnečnom až polotienistom mieste. Ak jej vyberiete slnečné miesto, musíte častejšie kontrolovať vlhkosť substrátu, pretože jej škodí tak vlhko ako prílišné sucho.

Vysádza sa do substrátu na kvitnúce rastliny. Zálievka je mierna - rastlina nesmie byť v premokrenom substráte, ani koreňový bal nesmie preschnúť. Hnojí sa 2 - 3x týždenne viaczložkovým hnojivom, ktoré sa pridáva do zálievky. Môžete odstraňovať odkvitnuté kvety, aby sa rastlina nevysiľovala.

Bacopu si môžete zadovážiť v sieti našich obchodíkov - Bylinkární a na e-shope v podobe tinktúry z púčikov rastlín - Bacopa P70.
Taktiež ju obsahuje Brahmi - ajurvédska káva. Je to instatntná kávovina s himalájskou bylinou Brahmi, chutný a zdraviu prospešný nápoj. Je vyrobený z bylín po tisícky rokov vysoko cenených indickou medicínou. Brahmi napomáha k zlepšeniu pamäti a koncentrácie, k celkovému upokojeniu a získaniu schopnosti učiť sa, jasne uvažovať a rýchlo reagovať. Zmes obsahuje aj čakanku, ktorá podporuje trávenie a priaznivo pôsobí na činnosť pečene.

Bacopu odporúča s úspechom pani Mgr. Podhorná - známa česká bylinkárka, do kúr na podporu a výživu mozgových buniek.

Odporúča ju vyskúšať študentom na posilnenie pamäti, ale i starším ľuďom na prekrvenie mozgu.

Uvedomme si, že nervová sústava riadi a ovplyvňuje fungovanie celého organizmu, preto jej správnej funkcii treba venovať zvýšenú pozornosť.

Na udržanie dobrej nálady, potrebného pokoja a chuti do života máme v rastlinnej ríši veľa dobrých pomocníkov, ktorí nás bez vedľajších a nebezpečných účinkov zbavia bolesti, privodia pokojný spánok a duševnú pohodu. Vyskúšajte ich aj vy, stoja naozaj zato.

Na záver pridávame ešte receptík z bacopy

Všetci poznáme bylinkové vankúšiky. Vyskúšajte si jeden pre seba vyrobiť aj vy. Vložte do vankúšika vyrobeného z tenkého plátna šištice chmeľu, sušenú vňať mäty, levandule, materinej dúšky, bacopy a lupienky ruže. Položíme ho do postele vedľa hlavy a môžeme sa tešiť na sladké sny.

Mgr. Dagmar Machničová, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Byliny léčí - Mgr. Podhorná,

Dionýz Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny

Foto: shutterstock Anna Sednev, Martina Osmy,  Le Do,  lkordela

Mohlo by vás zaujímať

Lunárny kalendár 2016

Čas má svoje zákonitosti a rytmy, ktoré sa dajú dobre rozlišovať práve aj podľa postavenia Mesiaca. To, že Mesiac ako najbližšie nebeské...

24.11.2015
4004 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní