Bertramový koreň - prirodzený rezorpčný prostriedok

6213 zobrazení

Dnes bude reč o ďalšom z dôležitých korenín. Hildegarda píše vo svojom medicínskom diele causae et curae o dôležitosti tohto koreňa a o jeho účinkoch pre zdravie a skvalitnenie nášho zdravia. Reč bude o bertrame.

Bertramový koreň - prirodzený rezorpčný prostriedok  Veľký podiel na stupňovaní stráviteľnosti a zužitkovaní potravín ma bertram. Jeho...
zdroj: google.com

Bertramový koreň - prirodzený rezorpčný prostriedok

Veľký podiel na stupňovaní stráviteľnosti a zužitkovaní potravín ma bertram. Jeho latinské meno je Anacyclus pyrethrum (slov. názov Trahok rímsky). Formálne slúži ako priepust pre zužitkovanie dôležitých vitálnych látok. Žiaľ nie vždy dôjdu všetky výživové látky tam, kde sú potrebné. To je aj dôvodom mnohorakých nedostatkových javov. Tieto nie sú často vyvolávané len malou potravinovou ponukou (priemyselné hotové stravovanie), ale aj silne ohraničenou rezorpciou v tele. Zjednodušene povedané - sú síce látky prítomné, ale pre telo biologický nevyužiteľné. Bertram je schopný zvýšiť túto rezorpciu a preto by sa mal často užívať.

„Pre zdravého človeka je dobré jesť bertram, lebo ten redukuje v ňom zlé šťavy, znásobuje dobrú krv a u človeka čistí intelekt.

Chorému, ktorý už takmer celkom schradol, dodá znova sily. On nenechá v človeku nič nestrávené, ale zabezpečí dobré trávenie, keď ho človek usilovne je. Znižuje zahlienenie v hlave, vedie k vyčisteniu štiav a rozjasňuje oči. Či ho jete suchý alebo v jedlách je bertram užitočný a dobrý pre chorého aj pre zdravého človeka. Odháňa od neho chorobu a zabraňuje ochoreniu. Vyvoláva v ústach vlhkosť a sliny, pretože odvádza zlé šťavy a navracia zdravie". Hildegarda z Bingenu

Betram 
... povzbudzuje vylučovanie tráviacich štiav z pečene a pankreasu a zabezpečuje príjem vitálnych látok cez žalúdočnú a črevnú sliznicu. Preto má medzi iným dôležitú úlohu pri rôznych formách anémie, ako nedostatok železa a vitamínu B12.

Pre terapiu s bertramom 
... sa ponúka nasadenie prášku 2 - 3x na koniec noža s kúskom chleba. Chuť je korenistá a vyvoláva v ústach sliny.

Súhrn účinkov bertramového koreňa

- bertram tvorí dobrú krv
- povzbudzuje činnosť mozgu
- zlepšuje trávenie
- riadi ako rezorpčný prostriedok príjem a premenu pre život dôležitých vitálnych látok
- zabraňuje procesom hnisania v čreve
- posilňuje imunitný systém a zachováva zdravie

Projekt bertram

Belgický lekár a znalec Hildegardy, Dr. Louis van Hecken sa už roky zaoberá témou bertramovej terapie. V roku 2004 bol Dr. Louis van Hecken v Zambii a mal u seba bertram ako prostriedok proti malárií. Tam si podelil zásoby s jedným domorodcom, chorým na maláriu. O pol roka tento chorý úplne vyzdravel a založil s Dr. Louis van Heckenom „Nadáciu bertram - Zambia". Keď si pomyslíme, že v Zambii asi 70% obyvateľstva musí denne vyjsť z 1 eura, sú lieky proti malárií pre väčšinu týchto ľudí nezaplatiteľné. Medzitým však nadácia bertram - Zambia rozšírila svoju pôsobnosť a bertramom sa úspešne liečia nielen chorí na maláriu, ale aj chorí na AIDS.

Výrok Hildegardy - „Chorému, ktorý už takmer celkom schradol, dodá opäť silu" - dostáva týmto úplne nový rozmer. Dr. Louis van Hecken povedal, že až teraz mu je celkom jasný odsek z textu sv. Hildegardy, v ktorom ona hovorí o tom, že bertram dodá silu aj tým, ktorých telo už takmer zlyhalo.

Mnohostrannosť bertramu by sa mala využiť v širokom rozsahu. Najlepšie je variť bertram jednoducho denne v jedle alebo zjesť denne 2 - 3 špičky noža bertramového prášku na kúsku chleba. 
Všetky tieto jednoduché návody môžu podľa Hildegardy z Bingenu zachovať zdravie.

Pripravil. Vladimír Bugoš, www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zaujímať

Čokoládovo-kokosový koláč bez múky

Recepty s FitnessGuru.sk  A čo je na ňom ešte také skvelé? Neobsahuje lepok ani laktózu! :) Poslúži aj ako zdravá alternatíva na...

24.4.2015
27430 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní