Čo nás vedie k bylinkám

5739 zobrazení

Leto. Obdobie, ktoré mnohí z nás milujú. Naše telá hladí horúce slnko, všade je plno kvetov, vôní, krásy. Lúky, stráne, čistinky a lesy rozkvitajú a núkajú nám svoju liečivú silu, silu liečivých bylín. Prichádzame do prírody načerpať silu, pokochať sa jej krásou a často odchádzame s plnou náručou voňavých byliniek, ktoré sušíme alebo z nich pripravujeme výluhy, tinktúry, liečivé elixíry.

„Lekár lieči, príroda uzdravuje.
zdroj: google.com

„Lekár lieči, príroda uzdravuje."
                                  Hippokrates

Život na Zemi už od svojho vzniku sa riadi zákonmi prírody. Podľa nich vzniká, rozvíja sa aj zaniká.
V súlade s prírodou sa vyvíjali zvieratá i človek. Zaujímavé je, ako sa vedia zvieratká vyhnúť jedovatým rastlinám a naopak, keď ich trápi nejaká choroba, dokážu „užívať" niektoré rastliny.

Človek dokázal postupne v súčinnosti s prírodou poznávať jej liečivé účinky - začal objavovať nové liečivé rastliny, odovzdávať svoje skúsenosti najbližším a postupne celým generáciám. Zistil, že jeho kvalita života sa mení, keď využíva to, čo mu štedrá príroda ponúka.

Svojím vývojom sme pochopili, že ten, ktorý chce ostať zdravý, musí pre to aj niečo robiť. Žiaľ, nemáme lekárov pre tých, ktorí nemajú momentálne zdravotné problémy - aspoň zatiaľ.

Áno, pochopili ste správne, snažím sa hovoriť o prevencii pred chorobami, pretože ich „hasíme" vtedy, keď je už neskoro. Skúsme im predchádzať.

Ako? No váš zdravý rozum vám našepkáva, že sa lepšie cítite so zdravou stravou, pohybom v prírode, relaxom a oddychom, príjmom rastlinných a bylinných produktov.

Bylinky sa stávajú v súčasnom období „lekárom zdravých." Práve bylinkami by sme mali predchádzať chorobám alebo ich liečiť v začiatkoch, keď ešte nie je nutná lekárska starostlivosť.

Všetci veľmi dobre poznáme funkciu tabletiek, ktorým nemôžeme uprieť ich účinné pomáhanie v akútnych prípadoch, ale vieme, že na náš organizmus dopadajú ich vedľajšie účinky. Kým na jednom mieste pomáhajú, na inom škodia. Keď chceme eliminovať tieto škodlivé účinky, berieme ďalšie tabletky a takto vzniká nekonečný „tabletkový reťazec." A keď sa do tohto reťazca dostaneme - naraz pochopíme, že je potrebné vrátiť sa k prírode. Veď bylinky pôsobia v súlade so zákonmi prírody. Liečia pomaly, ale s trvalými výsledkami.

Teší nás, že v súčasnom období stále viac ľudí , aj tých mladších, objavuje túto bylinnú možnosť prevencie pred zdravotnými problémami. Čoraz viac ľudí prichádza do našich bylinkární, ktoré sú zásobené širokým sortimentom byliniek. Zoznamujú sa s tinktúrami, šťavami, olejmi a rôznymi výťažkami z bylín.

Čoraz viac ľudí v ére Vodnára, v ktorej momentálne žijeme, prichádza na to, že má nielen telo, ale aj dušu. Chápu, že bez životnej pohody a mieru v duši ich život nemá ten správny zmysel. Cítia, že duchovnú potravu môžu hľadať a objavovať práve v prírode.

Mnohí z nás už tušia, že práve éra Vodnára znamená pre ľudstvo veľkú zmenu. Je to obdobie rebélií, obdobie odkrytia skrytých možností pre nás všetkých. Mnohé veci sa odkrývajú a mnohí z nás začínajú na sebe pociťovať účinky liečenia, ktoré nám poskytuje naša matka Príroda. Je to čas vedomostí, čas, kedy sa mnohým z nás naraz otvoria oči a pochopíme, čo je pre nás skutočne dôležité.

Nájdime si preto zmysel života, pomáhajme predovšetkým sebe aj druhým, ktorí našu pomoc potrebujú. Majme vždy na pamäti, že naše telo potrebuje preventívnu dávku duševného pokoja a lásky. 
Každý z nás má možnosť slobodného rozhodnutia, ako naloží so svojím životom a zdravím. Keď ochorie, má právo výberu lekára, má taktiež právo obrátiť sa aj na prírodné spôsoby udržiavania zdravia podľa bylinkových receptov, ktoré overil čas.

Má právo vedieť, že také možnosti existujú, že u každého z nás platia prírodné zákony života. Skúsme teda aj nad touto druhou možnosťou porozmýšľať.

„Všetky vrchy, pohoria, všetky lúky a lesy sú prirodzené lekárne."
(Paracelsus) 

Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

foto: shutterstock Aaron Amat

Mohlo by vás zaujímať

Miluj svojich nepriateľov

Dokázali sme sa na našich problémoch učiť a toto nás posunulo v živote vpred. Nie je neznáme, že aj svätá Tereza bola privedená na svoju...

30.1.2012
5101 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní